home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Találkoztunk
Szerda Zsófi
2021.05.22.
LXXVI. évf. 20. szám
Találkoztunk

A Múzeumok Hete nevű rendezvény Szerbia legnagyszabásúbb múzeumi kezdeményezése, mely Európa kulturális életében is egyedülálló eseménynek számít. Ennek során a szerbiai múzeumok és a kapcsolódó kulturális intézmények hét napon át ingyenesen látogatható programokat kínálnak a Múzeumok Nemzetközi Napja, az Európai Múzeumok Éjszakája, valamint a Nemzeti Múzeumi Hét alkalmából.

Az esemény a kiállítások megtekintése mellett számos további programot kínál a látogatók számára: szerzői és szakmai tárlatvezetéseket, a gyermekek és a felnőttek számára interaktív műhelyfoglalkozásokat, szakmai előadásokat, filmvetítéseket, színdarabokat, könyvbemutatókat, koncerteket.

A Szabadkai Kortárs Galériában szombaton a Kortárs Kulturális és Művészeti Központ bemutatta a Találkozunk a Központban című programsorozatot, mely egy kerekasztal-beszélgetéssel indult. A Kultúra decentralizációja és közönségfejlesztés című beszélgetés résztvevői: Ksenija Đurović (NKSS —Szerbia Független Kulturális Színtere), Jelena Grujičić (CSKU — Kortárs Kulturális és Művészeti Központ, Szabadka) és Vladimir Đurić (KCZR – Nagybecskereki Kulturális Központ) voltak. A beszélgetést Gordana Vukov Ciganjik (CSKU) moderálta.

Szó esett a többi közt az intézmények támogatottságáról, s a beszélgetőtársak azt is megtárgyalták, hogyan lehet eljutni a közönséghez, hogyan lehet bevonzani minél több embert az általuk szervezett kultúrprogramokra. Felvázolták működési struktúrájukat, s a végén a közönséggel közösen beszélgettek a fenti témákról.

A társalgást multimediális performance követte. A központ tagjai s meghívott vendégei a Meet at the Center elnevezésű interaktív performance-ot mutatták be. Találkozásokat láttunk, szemkontaktusból kiinduló táncot, mozgást, a zenei háttérből több nyelven hívogattak bennünket hangok. A közönség gyorsan vette a lapot, és becsatlakozott, „találkozott” a művészekkel a kortárs galéria emeleti termében. Duókat láttunk, két ember összekapcsolódását, összefogózkodását. Az előadásban szereplő vendégek: Döbrei Dénes, Futó Melinda, Gyurkovics Réka, Hulló Bálint, Hulló Zsófia, Kocsovszki Lívia, Nagy Karina, Pálfi Antónia, Tomin Kis Anikó, Veres Imelda. A zenéről a Radio Aktiv gondoskodott, a koncepció Varga Heni (Nyári Mozi Színházi Közösség) és Jelena Grujičić (Klara és Rosa PE) munkáját dicséri.

A rendezvényt a Szerb Köztársaság Kulturális és Tájékoztatási Minisztériumának égisze alatt szervezték meg. Az esemény koordinátora az ICOM Szerbiai Nemzeti Bizottsága.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..