home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Találkozó az iskolaigazgatókkal
Kónya-Kovács Otília
2008.12.03.
LXIII. évf. 49. szám
Találkozó az iskolaigazgatókkal

Közép- és Dél-Bánát általános iskoláinak igazgatóival, iskolaképviselőkkel találkozott dr. Jegyes Zoltán tartományi oktatásügyi titkár a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában. A jelenlévők ismertették a nyolcadikosok és azok szülei körében végzett pályaválasztással kapcsolatos első vél...

Közép- és Dél-Bánát általános iskoláinak igazgatóival, iskolaképviselőkkel találkozott dr. Jegyes Zoltán tartományi oktatásügyi titkár a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában. A jelenlévők ismertették a nyolcadikosok és azok szülei körében végzett pályaválasztással kapcsolatos első véleménykutatásukat. A felmérés eredményét eljuttatják a titkár úrhoz, hogy az igényelt szakokra idejében kiírhassák a pályázatot. Másik témaként a káderhiányt tárgyalták meg, hiszen a nagybecskereki középiskolákban nyílt új szakokon megoldották ugyan a magyar nyelvű oktatást, csakhogy törvény kimondja: ha egy iskolában munkaidejének a teljes, azaz 100 százalékát letölti egy tanár, akkor egy másik iskolában nem vállalhat még 30 százaléknyit, viszont a 90+40%-os aránnyal kapcsolatban semmi gond nem merül fel. Ez a probléma egyes tantárgyak esetében az általános iskolákat is érinti. Erről dr. Jeges elmondta: az elszámolási mód, sajnos, nem tartozik a tartományi titkárság jogkörébe. A káderhiányról hosszabb távon kellene gondolkodni, vonzóvá tenni a gyerekek számára a tanári pályát, a tehetségeseknek ösztöndíjról gondoskodni.
A titkár úrtól arra a kérdésükre is választ kaptak, milyen kilátások elé néznek a szórványban működő iskolák. Köztudomásúlag nagy gondot okoz az elsős kisdiákok részére a beiratkozás, mert évről évre kevesebb a számuk. Dr. Jeges Zoltán közölte a jelenlévőkkel, hogy az új iskolaévre előirányzott ésszerűsítés nem érinti a szórványban működő általános iskolákat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..