home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Találkozó Kirváj ünnepén
Martinek Imre
2017.10.12.
LXXII. évf. 40. szám
Találkozó Kirváj ünnepén

A helyi református templomban megtartott délelőtti istentisztelettel indult, majd úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentisztelettel zárult a Hertelendyfalviak III. Világtalálkozója.

Összefoglalónk Lőcsei Ilonának, a hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME titkárának jegyzetei alapján született.

Az első ilyen összejövetelt 2007 szeptemberében rendezték meg Kirváj ünnepén a Hertelendyfalvi református keresztyén egyházközség és a Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület társszervezésében, Halász Béla tiszteletes úr, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) jelenlegi püspöke, valamint a helyi egyházközség presbitériumának kezdeményezése nyomán. Az akkori többnapos találkozó apropójából több mint harminc család, illetve képviselője érkezett haza szülőfalujába a világ minden szegletéből. A sikeresen lebonyolított ünnepség befejeztével döntés született, hogy minden öt évben szerveznek hasonló világtalálkozót.


Koszorúzás a hertelendyfalvi temetőkertben

Az idei nyitó istentisztelet után a gyülekezeti tagok a XC. zsoltárt és a 413. dicséretet elénekelve, továbbá koszorúzással rótták le kegyeletüket Thomka Károly telepítő lelkész, valamint a hertelendyfalvi közösségben több mint fél századon át szolgáló Kocsis Antal lelkész és felesége, Márta tiszteletes asszony sírjánál. Mindezt Szilágyi Zoltán püspöki segédlelkész előadásai követték az ötszáz éves reformációról.

A találkozó utolsó napjaira a Hidasi református egyházközség gyülekezeti tagjai és annak lelkésze, Gyenge Károly is megérkeztek. A rendezvény végén a szlovák evangélikus és a magyar református egyházközösség tagjai, megannyi magas rangú vendég és lelkész jelenlétében, a helyi Emlékotthon termében tartottak alkalmi, jubileumi megemlékezést. A vendégeket Branislav Kulik helyi szlovák evangélikus lelkész, Samuel Vrbovski, a szlovák evangélikus egyház püspöke, valamint Halász Béla püspök úr köszöntötte, majd az igazságügyi minisztérium részéről dr. Mileta Radojević Aleksandar Vučić szerb államfő üdvözletét tolmácsolta. Az összejövetelt a szlovák evangélikus egyházközség vallásoktatásra járó gyermekcsoportja, valamint a két helyi protestáns gyülekezet kórusa tette szebbé.


A kirvájfa felállítása (Szilágyi Judit felvételei)

A helyi református imaház udvarán már tizenegy órától gyülekeztek a pörköltfőző verseny részvevői, vagyis mindazok, akik vállalták, hogy vacsorát főznek a jelenlevők részére. Az idén tizenöt bográcsban készültek az ínyencfalatok. Időközben a legkisebbek a hagyományos kirvájfát is feldíszítették. Miután osztályozták a pörkölteket, az egybegyűltek a Tamási székházáig vonultak. A kirvájfát a fúvószenekar indulói közben lendítették a magasba. Alkalom volt ez a Petőfi Sándor Program magyarországi ösztöndíjasának, Nyitrai Marianna szakmunkatársnak a bemutatkozására is. Befejezésül a Székely himnusz csendült fel.

A Hertelendyfalviak III. Világtalálkozója zárásaként a református imaház udvarán felállított kopjafa tövében az emlékezés koszorúit helyezték el. Ígérve és fogadva, hogy öt esztendő múlva ismét életre hívják ezt az eseményt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..