Találkozó Kirváj ünnepén

Találkozó Kirváj ünnepén

A helyi református templomban megtartott délelőtti istentisztelettel indult, majd úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentisztelettel zárult a Hertelendyfalviak III. Világtalálkozója.

Összefoglalónk Lőcsei Ilonának, a hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME titkárának jegyzetei alapján született.

Az első ilyen összejövetelt 2007 szeptemberében rendezték meg Kirváj ünnepén a Hertelendyfalvi református keresztyén egyházközség és a Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület társszervezésében, Halász Béla tiszteletes úr, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) jelenlegi püspöke, valamint a helyi egyházközség presbitériumának kezdeményezése nyomán. Az akkori többnapos találkozó apropójából több mint harminc család, illetve képviselője érkezett haza szülőfalujába a világ minden szegletéből. A sikeresen lebonyolított ünnepség befejeztével döntés született, hogy minden öt évben szerveznek hasonló világtalálkozót.


Koszorúzás a hertelendyfalvi temetőkertben

Az idei nyitó istentisztelet után a gyülekezeti tagok a XC. zsoltárt és a 413. dicséretet elénekelve, továbbá koszorúzással rótták le kegyeletüket Thomka Károly telepítő lelkész, valamint a hertelendyfalvi közösségben több mint fél századon át szolgáló Kocsis Antal lelkész és felesége, Márta tiszteletes asszony sírjánál. Mindezt Szilágyi Zoltán püspöki segédlelkész előadásai követték az ötszáz éves reformációról.

A találkozó utolsó napjaira a Hidasi református egyházközség gyülekezeti tagjai és annak lelkésze, Gyenge Károly is megérkeztek. A rendezvény végén a szlovák evangélikus és a magyar református egyházközösség tagjai, megannyi magas rangú vendég és lelkész jelenlétében, a helyi Emlékotthon termében tartottak alkalmi, jubileumi megemlékezést. A vendégeket Branislav Kulik helyi szlovák evangélikus lelkész, Samuel Vrbovski, a szlovák evangélikus egyház püspöke, valamint Halász Béla püspök úr köszöntötte, majd az igazságügyi minisztérium részéről dr. Mileta Radojević Aleksandar Vučić szerb államfő üdvözletét tolmácsolta. Az összejövetelt a szlovák evangélikus egyházközség vallásoktatásra járó gyermekcsoportja, valamint a két helyi protestáns gyülekezet kórusa tette szebbé.


A kirvájfa felállítása (Szilágyi Judit felvételei)

A helyi református imaház udvarán már tizenegy órától gyülekeztek a pörköltfőző verseny részvevői, vagyis mindazok, akik vállalták, hogy vacsorát főznek a jelenlevők részére. Az idén tizenöt bográcsban készültek az ínyencfalatok. Időközben a legkisebbek a hagyományos kirvájfát is feldíszítették. Miután osztályozták a pörkölteket, az egybegyűltek a Tamási székházáig vonultak. A kirvájfát a fúvószenekar indulói közben lendítették a magasba. Alkalom volt ez a Petőfi Sándor Program magyarországi ösztöndíjasának, Nyitrai Marianna szakmunkatársnak a bemutatkozására is. Befejezésül a Székely himnusz csendült fel.

A Hertelendyfalviak III. Világtalálkozója zárásaként a református imaház udvarán felállított kopjafa tövében az emlékezés koszorúit helyezték el. Ígérve és fogadva, hogy öt esztendő múlva ismét életre hívják ezt az eseményt.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Találkozó Kirváj ünnepén
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Találkozó Kirváj ünnepén
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink