home 2023. március 29., Auguszta napja
Találkozások advent idejében
Martinek Imre
2022.12.09.
LXXVII. évf. 49. szám
Találkozások advent idejében

Advent első vasárnapján a torontálvásárhelyi római katolikus egyházközségben is létrejött a helyi hívek, illetve a nagybecskereki egyházmegye pasztorális irodájának vezetője közötti missziós előtalálkozó.

Mint ismeretes, Msgr. dr. Német László SVD, az időközben Ferenc pápa által Belgrád metropolita érsekévé kinevezett nagybecskereki megyés püspök ez év szeptember 1-jével megalapította az általa vezetett egyházmegye Pasztorális Irodáját. Az iroda vezetőjét az egyházmegye pasztorális folyamatának fejlesztésével, a szinódusi határozatok implementálásával, tehát az egyházmegye szinódusi megújításával bízta meg. Az előzetes pályázat eredményének értelmében az újonnan alapított hivatalt Geng Noémi pasztorálteológus irányítja. A Pasztorális Irodával egy időben nyílt meg az egyházmegyei Ifjúsági Iroda is, melynek referense a székelykeresztúri származású Bertalan Tímea pasztorális tanácsadó lett.


Geng Noémi

A november végi, torontálvásárhelyi missziós előtalálkozón Noémi, a fiatal irodavezető hölgy elsősorban az egyházmegye öt éven át tartó, egy szinódusi folyamatban megtervezett „útvonalát” vázolta fel. Azon érintőpontok mentén haladva, amelyek eredményeként nemcsak a már eleve meglévő közösségek tudnának idővel lélekben gyarapodni, de akár újak is sarjadhatnának. Folyamatosan építkezve. Az egyházmegye mindhárom esperességében. A terepen eddig látottak, hallottak és (meg)tapasztaltak ugyanis egyértelművé tették, a szólásra emelkedő emberek többsége igenis szeretne minél több lelkiségi esemény, program részese lenni. Együtt imádkozni, együtt fejlődni… Lényegében fizikailag is találkozni egymással.

Csodákat természetesen e messziről ideérkező segítők sem tehetnek, hiszen az ő feladatuk „mindössze” a közbenjárás, a közvetítés, az útmutatás, a plébánosok kisegítése… Egyfajta katalizátorrá válni, akik keresztényi szolgálatukkal, szakmai rátermettségükkel és személyes elhivatottságukkal lesznek/lehetnek jelen egyre morzsolódóbb, a mindennapok lelki válságait pedig felettébb érzékenyen megélők — családosok és egyedülállók, fiatalok és idősek — életében. 

A torontálvásárhelyi bemutatkozás után elkövetett hírlapírói tudakolózásunk kérdéseire kapott előadói válaszokat a Magyar Kurír katolikus hírportál cikkében közzétett paraméterekkel igyekeztünk teljessé tenni.

Geng Noémi 1991. március 24-én született Túrterebesen (Partium, Szatmári Római Katolikus Egyházmegye). Középiskolai tanulmányait Szatmárnémetiben, a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpontban végezte, ezután alapképzésen teológiát, magyar nyelvet és irodalmat, valamint szociális munkát tanult Kolozsváron, a Babeş—Bolyai Tudományegyetemen. Tanulmányai befejeztével magyar nyelvet és irodalmat tanított szülőfalujában. 2019-ben mesterdiplomát szerzett pasztorális tanácsadás szakon.

Jelenleg a Babeș—Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karán asszisztensként egyetemi oktató és ösztöndíjas doktoranduszhallgató. Kutatási területe Ferenc pápa üzenetének pasztorális jelentősége a posztkommunista országok számára. A román állam tanulmányi ösztöndíja mellett több éven át az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézetének (KMEI) ösztöndíjasa is volt. Több nemzetközi adatbázisban jegyzett tanulmány szerzője.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..