home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Találkozások a könyvtárban
Martinek Imre
2017.09.09.
LXXII. évf. 35. szám
Találkozások a könyvtárban

Továbbépítve az Antalfalva község központi könyvtárának három évvel ezelőtt útjára bocsájtott projektumát, a torontálvásárhelyi fiókrészlegben is tartottak nyári foglalkozásokat a falu legkisebbjeinek, illetve iskolásainak.

Az első „munkanapon” Darko Dželajlija vegytantanár játékos kísérletekkel dúsított előadását élvezhették az érdeklődők. A harmadikon Széchenyi Jolán nyugalmazott képzőművész-pedagógus a karneválok világába invitálta kreatív műhelymunkára az egybegyűlteket. Helyszíni beszámolónk riportalanyait — Hilda könyvtáros-, illetve Csilla óvónőt — a második nap mesedélelőttjén kérdezgettem. Persze, nem túl hosszadalmasan, hiszen az írott könyvek birodalmában összesereglett tizenkét kisgyermek már türelmetlenül várta a csodát.

— Az idén mindössze három alkalmat tudtunk meghirdetni a falunkban — nyilatkozta Gutvájn Hilda, az Antalfalvi Községi Könyvtár torontálvásárhelyi részlegének könyvtárosa. — A mai mesedélelőtt közkívánatra került rá végül az idei palettára. Csilla óvó néni egy Mátyás királyról szóló mondát dolgozott fel. A tök meg a négy ökör címűt, melynek hiteles tolmácsolásához a mesehősök saját készítésű kartonfiguráit is bevetette. A történet végén, a hallottak és látottak alapján a gyerekek is készítettek szereplői maszkokat.

Akarva-akaratlan ebben a történetben is felszínre került az elvándorlás. Az a bizonyos folyamat, amely közvetve vagy közvetlenül már szinte mindegyik torontálvásárhelyi családba begyűrűzött. Nem könnyű derűlátónak maradni, annyi biztos. Szerencsénkre, a foglalkozásokra érkező gyerekek arcáról azért még visszacsillan az öröm és a bizakodás fénysugara is. Akadt köztük olyan is, akit édes szülője kísért el, ám leginkább a nagyapák és a nagyanyák voltak a sorosak.

A továbbiakban azt is megtudtam, az idei esztendőre már nem igazán van kilátásba helyezve bármiféle közösségi aktivitás. Már ami a debellácsi könyvtárfíliának a megszokottól eltérő tevékenységeit illeti. Mivel a helyiség változatlanul a torontálvásárhelyi földműves-szövetkezet épületének földszintjén található, a téli idényben is közvetlenül a „főbérlő” által kapja a fűtést. Ha odakünn az átlagosnál cudarabb az időjárás, a könyvtárrészleg nyitvatartási ideje is értelemszerűen megfeleződik. Leállni viszont sosem áll le benne teljesen a munka. Emellett persze egy lokális vizesblokkra is szükség van...


A szerző felvételei

Kovács Csilla fiatal óvónő harmadízben vállalta el e könyvtári projektum keretében a foglalkozásvezetői szerepkört. Egyre határozottabban építve azokra a személyes élményekre, amelyeket nemcsak óvópedagógusi és tánccsoportvezetői, de alkalmasint osztálytanítói szerepkörben is volt alkalma megtapasztalni.

— Hilda nénivel rendkívül építő az együttműködésem, és a gyerekekkel e foglalkozások alkalmával is igen könnyen meg tudom lelni a közös hullámhosszt. Mindig abból indulok ki, hogy csak úgy szabad viszonyulnom az emberekhez, amilyen bánásmódban magam is szeretnék részesülni. Bárkiről is legyen szó. Nincs ez másként a gyerekekkel sem. Noha korábban még nem igazán gondolkodtam erről, egyre inkább barátkozom azzal az ötlettel is, hogy a mesekedvelő gyermekeinket a továbbiakban akár önálló mesemondói, alkotói, illusztrálói szerepvállalásra is bátoríthatnám.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..