home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Találkozások
Tóth Lívia
2020.11.23.
LXXV. évf. 47. szám
Találkozások

Nemrégiben a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa átvette a KÓTA-vándorstafétát, egy csoport gyermek pedig Kelebián, Paskó atyánál járt.

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör volt a házigazdája a XVII. Ricsaj Népművészeti Találkozónak, illetve annak keretében a „Nagy udvara van a holdvilágnak…” című népzenei estnek. Az eseményen az óbecsei, törökbecsei és péterrévei népdalcsoportok, énekesek, tamburások a szokásosnál kisebb számú néző előtt léptek színpadra. Másnap közönség nélkül tartották meg a néptáncestet, melynek felvételét a világhálón nézhetik meg az érdeklődők. A rendezvény egyébként elsősorban a gyermektáncosoknak, énekeseknek és zenészeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra és az ismerkedésre.


Tóth Rozália, a Csalogány és Szerda András, a Botra kórus vezetője

A műsor végén az óbecsei Botra férfikórus átnyújtotta a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) vándorstafétáját a csókai Csalogány asszonykórusnak, majd mindkét énekkar egy-egy dalcsokrot adott elő. Birinyi József, a szövetség társelnöke a citerája segítségével meg is énekeltette a jelenlévőket.

A népi motívumokkal díszített staféta a népzenei anyanyelv ápolásának fontosságát szimbolizálja, és 2004-ben indult útjára, hogy eljusson a Kárpát-medence legjobb együtteseihez.

— A csókaiak büszkék lehetnek az értékeikre, hiszen 2018-ban, Vajdaságban első alkalommal, a szalagokkal díszített stafétát a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikara vette át. 2019-ben az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Botra férfikórusa érdemelte ki ezt a megtiszteltetést, és most a Kárpát-medencét bejárt népzenei szimbólum még egy évig Vajdaságban marad. A 25 éves csókai Csalogány asszonykórushoz kimagasló eredményeinek elismeréseként jutott el a KÓTA-vándorstaféta. Az egyik Bodor Anikó-díjas kórus után most egy másik, szintén Bodor Anikó-díjas énekkar őrzi egy évig — adott hangot örömének Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke, és hozzátette, megtiszteltetés volt ismét együtt lenni a dalos társakkal, ha csak néhány órára is.


A csókai gyerekek Kiss Tóth Erikával Kelebián

Nemrégiben Libadalom címmel Márton-napi foglalkozás volt Kelebián a Márton Áron Közösségi Ház nagytermében. A vidám összejövetelre egy kisebb csoport csókai gyermek is érkezett Kiss Tóth Erikának, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnökének a vezetésével.

A jó hangulatú rendezvényen mindenki kiválóan érezte magát. A jelenlévők, közöttük a csókaiak is, táncoltak, énekeltek, Márton-napi lámpást készítettek, libatollal próbáltak cirkalmas betűket írni, és még az elektronikus orgonát is kipróbálhatták. A program csúcspontjaként Paskó Csaba atya konyhájában, természetesen a házigazda segítségével és útmutatásával, finom tepertős pogácsát sütöttek.


Szorgoskodás a konyhában


Libatollal nem könnyű írni

A fényképek forrása: Pannon RTV és Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..