home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Találkozások
Martinek Imre
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
Találkozások

A teljesség igénye nélkül készült összefoglalónk elsősorban dél-bánsági, egyszersmind országhatárokon is átívelő találkozásokat mutat be.

A dél-bánsági versenyzők felkészítő tanáraikkal

Mottó: „Álmot ne szőjj, ne várj csodákra, csúcsokra nem jutunk mi fel, de mégsem küzdünk hiába, az élet szép, csak hinni kell!” (Csehov)

Az idén is a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola volt a házigazdája az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, illetve a Szerbia Köztársaság Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztériuma által meghirdetett jubiláris, 20. magyar nyelvi és nyelvhelyességi verseny döntőjének. Az eseményen száz felsős diák mérte össze lexikális tantárgyismeretét — közülük huszonhatan a bánsági Muzslya, Torda, Székelykeve, Törökbecse, Magyarcsernye, Ürményháza, Magyarittabé, Csóka és Torontálvásárhely általános iskoláiból.

*

Mazsorettek bemutatója

A Torontálvásárhelyi Májusi Napok rendezvénysorozat idei fináléjában is kifejezésre jutott a két Vásárhely (Hódmező- és Torontál-) közötti testvéri együttműködés. Ezúttal az anyaországi testvértelepülés városi fúvószenekarának — melyhez az „odaáti” mazsorettcsoport fiatalabb korosztálya is csatlakozott néhány koreográfia erejéig — részvételével. Május hó harmadik szombatján a vendégek a hagyományos pörköltfőző versenynek újabban csupán kísérőrendezvényeként emlegetett debellácsi karnevált tették színesebbé, a rákövetkező napon pedig a József Attila Művelődési Otthon előtti platón mutatkoztak be. A hangverseny zárómomentumaiban a vásárhelyi zenekar karnagya Kolinger Béla helybéli nyugalmazott zenepedagógus-karnagynak adta át a karmesteri pálcát. Annak az embernek, aki mind szakmai téren a zenészkollégáival, mind elhivatott magánszemélyként rengeteget tett e kapcsolat létrehívásáért, fejlesztéséért és továbbadásáért. Az alapozást elvégző régi torontáli zenészgárda tagjai közül napjainkban Béla bácsin kívül már csak Martinek Pál van az élők sorában. Összhangban a korábbi huszonegy év hagyományával, a két Vásárhely tekézői is összemérték ügyességüket az 1936-ban alapított Spartacus Tekeklub pályáján. A barátságos mérkőzést 6 : 2-es végeredménnyel ezúttal a házigazdák nyerték meg.

*

A verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület és a Temesvári Magyar Nőszövetség közös szervezésében mutatták be Versecen Szekernyés János művészeti író, hely- és művészettörténész A magyarság emlékjelei a Bánságban című, magyar, román és angol nyelven írt könyvét. Az esemény házigazdája Vitt Sándor, a verseci magyar kultúregyesület elnöke volt. A kötetet a szerzőn kívül Szász Enikő színművész, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnök asszonya, egyúttal a könyv szerkesztője, illetve kiadója is méltatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..