home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Találkozás, kapcsolat, közösség
Zséli Ágnes
2018.08.02.
LXXIII. évf. 30. szám
Találkozás, kapcsolat, közösség

A zarándokok az idén sem feledkeztek meg az aracsi pusztatemplomról

A Délvidéki Háló Mozgalom szervezésében tizenharmadik alkalommal ünnepeltek az aracsi romtemplomnál azok, akik felkeresték a napraforgótáblákból kimagasló középkori műemléket. Voltak, akik bringával, mások gyalogosan, személygépkocsival vagy éppen traktorral érkeztek, azzal az üzenettel, hogy a hit, az együttlét és a szeretet összetartja a magyar közösséget.

A fiatalok és az idősek mintegy hetvenfős csapatában akadtak olyanok, akik ezen a felemelő napon 120 kilométert kerékpároztak.

— Minden évben lelki és testi megnyugvás számomra az aracsi pusztatemplomhoz kilátogatni. Ezt emberként és hívőként egyaránt nagyon fontosnak érzem. A szent helyen való tartózkodás lelki táplálékunk — nyilatkozta az adai Kossuth Lajos, akinek nem esett nehezére a hosszú útvonal megtétele.

Voltak, akik első ízben jöttek el a romtemplomhoz, ám a zarándokok között olyanokkal is találkoztunk, akik Bánátban születtek, így a pusztatemplom az évek során életük részévé vált.

— Már régóta szerettem volna ide eljönni, hiszen ez a magyarság szimbóluma. Amikor megérkeztünk, és megpillantottam az ősi falakat, végtelen hálát éreztem — örült könnyes szemmel a zentai Bollók Eperjesi Éva.

A törökbecsei Karakó Verona lelkesen mesélte, hogy ő már gyermekkorában, a szüleivel is több alkalommal meglátogatta a műemléket, és a kötődés mindmáig nem halványult el. — Ezen a helyen is egymásért imádkozunk, és biztos vagyok benne, hogy a jóisten meghallgat bennünket. Ez a templom már nagyon-nagyon régóta összetoborozza mind a törökbecseieket, mind azokat, akik messze vannak szülőföldjüktől, viszont a szívük erre a helyre húzza őket vissza.

A hőség ellenére a gyalogosok mintegy tíz kilométeres távot tettek meg. Volt idő elmélkedni a mindennapokról, az életben felmerülő gondokról és az örömteli pillanatokról.

— Tizenheten keltünk útra gyalog. Több éve visszajárnak azok az emberek, akik vállalják ezt a kihívást, és mindig nagy izgalommal várják a zarándoklatot, melyet áldozathozatalnak is nevezhetnénk — jegyezte meg Micsik Béla

Az idei rendezvény a Magyarország—Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részét alkotta, melyet a szegedi KatHÁZ és a nagybecskereki Pro Porta Alapítvány, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is támogatott.

— Jó nekünk itt lenni, itt, ezen a szent helyen, és érezni a közösség erejét. Ez a célja az egész Háló mozgalomnak a Délvidéken és az egész Kárpát-medencében. Találkozás, kapcsolat, közösség. fő szervező,

A helyszíni misét Horváth László földvári plébános celebrálta. A program közös ebéddel, a délutáni órákban pedig íjászattal, Mátyás királyról szóló népmesékkel, valamint a hívők közös éneklésével folytatódott.


A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..