Takarékoskodás a Vatikánban — evangéliumi szegénység
FODOR Gábor
2015.08.17.
LXX. évf. 32. szám

A pápa a Szent Márta-házban megtartott, szokásos kedd reggeli miséjén azt kérte, hogy a keresztények ne halmozzanak fel gazdagságot, hanem a pénzt fordítsák a rászorulókra, ahogy az apostolok által vezetett első közösség is tette.

Ez a kezdeményezés a közelmúltban nemcsak szavak formájában, hanem konkrét intézkedésekben, tettekben is érvényt nyert. A pápa arról tartotta homíliáját, hogy egy közösség újjászületésének a közjó — „Nem is volt közöttük senki szűkölködő”, „Egyikük sem mondott semmit sem a magáénak a birtokából” (ApCsel 4,32—37) — is kiemelkedő jele. Az adakozók között voltak gazdagok is, de ők is szolgáltak, és segítették a közösséget. Mindenki a képességeihez mérten tett hozzá valamit a közjóhoz.

Jó példa erre az is, amiről a Corriere della Sera nevű olasz lap augusztus 3-ai írása is beszámol: a pápa példát mutat a Vatikánban a takarékosság terén. A cikk szerint az olasz fővárosban a pápák szabójaként ismert Luciano Ghezzi úgy nyilatkozott, hogy az argentin pápa 2013. évi megválasztása óta a bíborosok és a püspökök egyre ritkábban járnak hozzá papi ruhát rendelni. Ennek az az oka, hogy a pápa újszerű életstílusával az evangéliumi egyszerűséget és szegénységet próbálja átvinni a körülötte lévő bíborosi testületre is. Elődei, II. János Pál pápa és XVI. Benedek a római Pantheon melletti Ghezzi-szabóságban varratták maguknak a ruháikat. Elődeivel ellentétben Ferenc pápa egy olcsóbb megoldást választott. „A pápa példamutatása láttán az egyház többi tagja is takarékoskodni igyekszik” — mondta Luciano Ghezzi, aki a visszaesett kereset miatt nyári akciós áron hirdeti a miseruháit. Egy érdekes jelző honosodott meg az utóbbi időben a Vatikánnal kapcsolatban, mégpedig a „fapados”. A Rómában szolgáló mintegy negyven olasz és külföldi bíboros a korábbi szokásokkal ellentétben már nem látogatja a város elegáns éttermeit, és ritkán látni őket a római arisztokrácia és politikum szalonjaiban is.

Ami a gépkocsiállományt illeti, a pápa a falakon belül gyalogosan közlekedik, a falakon kívül pedig egy régi Ford Focusszal. A vatikáni gépjárműpark korábbi hetven kocsijából ma már alig tízet használnak, mert Ferenc pápa első intézkedései között felfüggesztette a vatikáni szolgálati autók használatát. Természetesen ezek a lépések sokakban rossz érzést keltettek, de a többség kedvezően fogadta őket.

Ezenkívül Ferenc papa a mellkeresztjét sem az eddigi norma szerint vette, hanem egy, a Vatikánhoz közel levő egyszerű könyvesboltban. A kereszt ára 56 euró volt, míg elődei 500-600 euróért vásárolták.

A pápák számára a Vatikánban kialakítottak egy pápai lakosztályt, mely igen impozáns, és méreteiben is jóval túlszárnyalja a Ferenc pápa által lakott Szent Márta-házban található 201-es szobát. De a pápa beéri egyetlen szobával is, ezzel is példát mutatva, és utalva az evangéliumi szegénységre.

A közelmúltban kiadott úgynevezett zöld enciklika, mely már megemlíti az egyszerű és környezetgazdaságos életmódot is, újabb kérdéseknek, párbeszédeknek ad teret. Ebben a témában az enciklika hatására már több konferencia is ajtót nyitott a nagyszámú érdeklődő előtt. Hogy megoldás szülessen a világban uralkodó ésszerűtlen környezetszennyezés és a szegénység gondjára, ahhoz elsősorban párbeszédre, utána pedig tervekre van szükség. A változtatások természetesen az egyénekre is vonatkoznak — életmódjuk módosítására —, de a fő hangsúly mégis inkább a világ államain van. Csak államközi rendelkezésekkel és törvényekkel lehet ugyanis hatásos mértékben csökkenteni a világban uralkodó szegénységet és a környezetszennyezést. Például amióta az Európai Unióban új normákat vezettek be a vegyszerek gyártása terén, újra megjelentek olyan őshonos halfajok, amelyeket már harminc éve kipusztultnak hittek, vagyis a törvényi rendelkezések foganatosítása jelentős eredményeket hozhat. Például ha a törvény elrendeli a gyártónak, hogy ne készítsen bizonyos erősen környezetrongáló vegyszereket, akkor az egyénnek már nem kell könyörögni azért, hogy gyümölcsfái permetezésére ne használja őket.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..