home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tájvázlat figurákkal
Talpai Lóránt
2023.02.21.
LXXVIII. évf. 7. szám
Tájvázlat figurákkal

Maurits Ferenc festőművész, grafikus, illusztrátor és költő kiállítása nyílt meg Bácsfeketehegyen, a Bányai János Emlékházban, Tájvázlat figurákkal címmel.

Maurits Ferenc 1945-ben született, és az újvidéki Iparművészeti Középiskola grafikai szakán tanult 1960 és 1965 között. 1967-től az Indeks című egyetemistalap, majd a Polja című folyóirat szerkesztője volt. 1970 és 1983 között az Új Symposion, 1983 és 2000 között a Forum Könyvkiadó műszaki szerkesztője. A Híd grafikai szerkesztője 1984-től.

Több önálló és csoportos kiállításon túl számos díj és elismerés birtokosa: Aranytoll plakett, Forum Képzőművészeti Díj, Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj, Koncz István-díj, Szenteleky Kornél Irodalmi Díj és az MMA Képzőművészeti Tagozatának díja. Munkái több köz- és magángyűjteményben szerepelnek.

A megjelenteket Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Szűcs Balázs, a Bányai János Irodalmi Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. A kiállítást Bordás Győző író, szerkesztő nyitotta meg, aki arról értekezett, hogyan látta az irodalomtudós Bányai János Maurits festői-grafikusi munkásságát. Számos képzőművészeti esszéjében méltatta Maurits munkásságát, akinek „képein egyszerre jelenik meg a múlt es a jelen, miközben időn es téren kívüliek” — idézte Bányai Jánost az író.

A VM4K és a Bányai János Irodalmi Alapítvány szervezésében megvalósuló kiállítással az idén hét éve elhunyt dr. Bányai János emléke előtt tisztelegnek.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..