home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tájházszentelés Zentagunarason
Tóth Tibor
2020.03.03.
LXXV. évf. 9. szám
Tájházszentelés Zentagunarason

A zentagunarasi tájház felújítása 2008-ban kezdődött, akkoriban a civil szervezetek összejöveteleinek helyszíne volt. A munkálatok 2015-től vettek nagyobb lendületet, csütörtökön pedig — többek között Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének jelenlétében — Baráth Gábor zentagunarasi plébános megszentelte a létesítményt.

A tájház a zentagunarasi közösségi élet központja, hiszen amellett, hogy a falu civil szervezetei által rendezett eseményeknek ad teret (a Gazdakör mezőgazdasági előadásokat szervez itt, továbbá könyv- és termékbemutatók helyszíne is, valamint a nyugdíjasok is itt találkoznak rendszeresen), tágas udvarában több tábor is otthonra lelt. Az épületben tájjellegű konyha, a polgárok által felajánlott tárgyakkal berendezett tisztaszoba, mesterségek szobája, a múlt és a jelen között átmenetet jelképező közösségi terem, valamint modern konyha kapott helyet, az udvarban pedig csűr, terasz, a régi ólak átalakításával pedig raktárhelyiség létesült. Tavaly megépült a külső kemence és a tűzhely, a rostélyozásra és bográcsozásra való hely, illetve a góré is fel lett újítva. Az utóbbi mellett található fészer a polgárok által felkínált mezőgazdasági gépeknek ad majd helyet. Az udvarban hagyományőrző játékok találhatóak, melyeket a gyerekek nagy örömmel vettek birtokukba. 


A házszentelés dátuma és a régi latin mondásnak a rövidítése: Uram, áldd meg ezt a házat! (a szerző felvételei)

A ház megáldása keresztény ünnep, melyet vízkereszt táján végeznek el. Régen úgy tartották, hogy a házszentelés gonoszt űző cselekmény, mely a ház lakóit minden rossztól, például a betegségektől is megóvja.

A megnyitóünnepségen Kadvány Júlia énekszáma után Fekecs József, Zentagunaras Helyi Közösségének tanácselnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy nem bezárt épületről álmodtak, melyet évente két-három alkalommal nyitnak ki, hanem olyan tájházról, amelyet a közösség használ. Kifejezte köszönetét a mérnököknek, akik kiválóan összekapcsolták a régi részeket az új, a jelenkor elvárásainak megfelelő tartalmakkal.

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, mindig nagy örömmel látogat Zentagunarasra, mert a településen tapasztalható hangulat, az összefogás és a kitartás példaértékű.

— A tájház felszentelése kiváló példa arra, hogy belevághatunk nagy vállalkozásokba, versenyt futhatunk az idővel, de kitartásunknak köszönhetően nem találkozhatunk olyan nehéz körülményekkel, amelyek meghiúsítanák ötletünk megvalósulását. Ahol a civil szervezetek ennyire szervezettek, ahol ennyi elkötelezett ember él, akik saját szabadidejüket feláldozzák a közösség érdekében, ott megvalósíthatók az elképzelések. A választások napján eldöntjük, hogy mekkora érdekérvényesítő erővel rendelkezünk az elkövetkező négy évben. Lesz-e erőnk a hasonló jellegű projektumokhoz, biztosítani tudjuk-e mindehhez az anyaországi, a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati támogatást. Nem engedhetjük meg, hogy mások döntsenek a sorsunkról. Másokkal együtt szeretnénk dönteni a közös sorsunkról, ezen belül azokról az ügyekről, melyek számunkra fontosak — mondta Pásztor, majd Baráth Gábor plébános felszentelte a teraszt, a szobákat, a konyhát, vagyis az egész épületet.

A tájház felújítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, Topolya Önkormányzata, Zentagunaras Helyi Közössége és a faluban működő civil szervezetek támogatták.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..