home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Tájház épül Tamásfalván
Tóth Tibor
2016.07.11.
LXXI. évf. 28. szám
Tájház épül Tamásfalván

Tamásfalva Torontál vármegye északkeleti részén feküdt, mely terület egy időben Temes vármegyéhez tartozott. Először 1462-ben említettek Tamásháza nevű helységet is, mely akkortájt a berekszói Hagymás család birtoka volt, és a török hódoltság alatt teljesen elpusztult.

A jelenlegi település nevét Komori Bedekovich Tamás udvari tanácsostól vette, aki a település birtokosa volt. Tamásfalvától északra feküdt Hetény falu, melyet 1897 után egyesítettek Tamásfalvával.

A hivatalos dokumentumok jelenleg 450 lakost tartanak számon, de ebből némelyek Tamásfalván vannak ugyan bejegyezve, viszont külföldön élnek. A legtöbb magyar nemzetiségű lakos (68%) a második világháború előtt élt a faluban. Jelenleg a település 55%-a magyar nemzetiségű.



A leendő tájház

A mezőgazdaságon kívül más megélhetési lehetőség nincs a faluban. Ez is csak akkor fizetődik ki, ha a gazdának nagyobb földterülete van. A megtermelt javak értékesítése sem egyszerű, hiszen a legközelebbi város, Nagybecskerek 50 km-re található, Nagykikinda viszont egy földúton keresztül „mindössze” 33 km-re fekszik, csakhogy esős időben az út szinte használhatatlan. A szülőföldön maradt fiatalok vagy napszámba járnak dolgozni, vagy pedig otthon, a családi gazdaságban tevékenykednek. Korábban szó volt róla, hogy határátkelőt nyitnának a néhány km-re fekvő Románia felé, de ez az ötlet az elképzelések szintjén ragadt.

A helyi általános iskolában — mely a szerbittabéi Miloš Crnjanski Általános Iskola kihelyezett tagozata — az összevont magyar tagozaton hárman tanulnak: egy elsős, egy másodikos és egy harmadikos kisdiák. A jelenlegi információk szerint ez a létszám az ősszel is így marad, tehát magyar elsős nem lesz a településen. Az óvodások (hároméves kortól felfelé vegyesen) heten voltak a mögöttünk hagyott tanévben. Az idén három újszülöttel szaporodott a falu lakosainak száma, de ez a szám várhatóan még egy kisbabával gyarapszik.

Helyi járulék nélkül

A helyi tanács jelenlegi vezetősége 2013 óta igyekszik fejleszteni a települést. Szarka Zoltán, a helyi tanács tagja elmondta, hogy a halottasház kápolnáját befejezték, bevezették az áramot, jelenleg a csempézés és a vízvezeték-hálózat szerelése folyik. Emellett a kultúrotthon nyílászáróit modern ablakokra cserélték, klímaberendezéseket szereltek fel, melyekkel télen a fűtést, nyáron a hűtést oldják meg. Két utcára aszfalt került, még csak az útszegélyt kellene apró kövekkel leszórni, de ez a helyi közösségtől független tényezők miatt még nem történt meg. A tervek között Szarka megemlítette, hogy a kultúrotthon udvarában még egy kis részt szeretnének aszfaltozni, valamint az épület mellé egy tetőt tenni, így ünnepségek alkalmával a vendégek egy része szabadtéren is tartózkodhatna. A begaszentgyörgyi község tizenkét településéből a vízvezeték-hálózat csak náluk nem lett még felújítva, erre ígéretet kaptak, valamint a hírek szerint egy ökokutat is kapna a település. A helyi járulék tavaly lejárt, újbóli bevezetését nem szavazták meg a polgárok, így a fejlesztéseket más forrásokból kell megoldani.

A faluért teszem”

Tuba Sándor 1971-ben települt ki Svájcba, a Luzern mellett fekvő Kriens nevű településre. Szülőfaluját, Tamásfalvát sosem felejtette el, még a messzi távolból is ott segített az itthon maradtaknak, ahol csak tudott. Nemrégiben egy tájház megvalósításába fogott bele a hét éve nyugdíjas Sándor, aki sok időt tölt a román határ mellett fekvő településen.

— Az 1935-ben épült ház valamikor a Bartok család tulajdona volt, majd később egy Homolyai nevezetű családhoz került. Az idős asszony elhunyt, a fia pedig Svédországban él. A házat megvásároljuk tőle, és a Széchenyi István Magyar Művelődési Egyesület tulajdonába kerül. A szükséges összegről a svájci, kriensi egyház gondoskodik, mindenben segít nekünk. A házat felújítjuk, tájházzá alakítjuk — mondta Tuba Sándor.

Az épületben egy szoba, egy konyha és egy fürdőszoba található, az objektum mögötti részen pedig egy kis múzeumot szeretnének kialakítani. Sándorral körbejárjuk az épületet, a szobákat, miközben részletesen ecseteli, milyen is lesz a tájház jövő májusra, amikorra a megnyitót tervezi.

— A kemencés szobába még két franciaágy és régi szekrények kerülnek. A konyhába egy hosszabb asztalt képzelek el, ahol társalogni lehet majd. A múzeumrészbe régi parasztkocsi, mezőgazdasági eszközök, régi használati tárgyak kerülnek, melyeket a falu lakosai bocsátanak rendelkezésünkre. Az udvart füvesíteni szeretném, és egy gémeskutat is felállítunk. A tájház a falusi turizmus tekintetében is egy kiváló kiindulópont lehet. Május 24-e óta négy-öt emberrel takarítottunk az épület körül. Augusztus 5-én utazom Svájcba, és miután visszatérek, nekilátunk a munka oroszlánrészének. A munkálatokra embereket keresek, 200-250 dináros órabért tudok fizetni. Célom, hogy valamit tegyek a faluért. Mindezt nem magamnak, hanem a falunak csinálom — mondta Sándor.

Megmaradásunkért küzdve

Tamásfalván 2009 óta működik a Széchenyi István Magyar Művelődési Egyesület. A leendő tájházzal Szarka Editnek, az egyesület elnökének régi álma valósul meg.

— Sajnos nem mindenki tudja felmérni a tájház lényegét, értékét. A régi bútorok, használati tárgyak történelmi jelentőségűek, hiszen a fiataloknak megmutatják, milyen ágyakban aludtak elődeink, milyen edényekben főztek, hogyan köpülték a vajat, dagasztották a kenyeret. Évről évre egyre kevesebben vagyunk, de akkor is kapaszkodnunk kell, harcolnunk a megmaradásunkért — mondta az elnök asszony.

Az egyesület berkeiben több szakcsoport működik. A néptánccsoportot tizennégyen alkotják, a legfiatalabb tag harmadik osztályos, a legidősebb pedig huszonnyolc éves. A csoport harminckét év után újra részt vett a nemrégiben Tordán megtartott Gyöngyösbokrétán. A moderntánc-csoportban tizenhatan vannak, a 2010-ben alakult énekkar létszáma jelenleg hét fő. Rendszeresen részt vesznek a Durindón, a bácsfeketehegyi Szüreti Napokon és a tordai Művelődési Napokon. A magyarországi testvértelepülésre, Hosszúheténybe minden második évben járnak fellépni. A felnőttdrámacsoport minden évben a romániai Újszentesen lép fel farsangi előadással, emellett aktív a gyermekdrámacsoport és a nőszervezet is. A Vajdasági Pedagógusegyesület keretében 2001 óta anyanyelvápoló csoport működik, mely szokásainkat, hagyományainkat, a magyar kultúrát és történelmet helyezi előtérbe. A művelődési egyesület legnagyobb rendezvénye a Palacsintafesztivál, melyet az idén immár ötödik alkalommal tartottak meg, ezenkívül kiemelkedő esemény a maszkabál is. Legközelebb július közepén, az újszentesi Tokányfesztiválon lépnek közönség elé a művelődési egyesület szakcsoportjai, majd augusztusban a tamásfalvi és az újszentesi falunap következik.


Tamásfalvát egy keskeny út köti össze a külvilággal

Tamásfalváról hazafelé jövet, a falut a külvilággal összekötő keskeny úton haladva azon gondolkodtam, hogy mi, tömbben élők egy-egy sikertelenség után hajlamosak vagyunk könnyen feladni álmainkat, viszont a Bánát eldugott csücskében élő tamásfalviaknak arra is van energiájuk, hogy ne csak a megmaradásukért, hanem az álmaik megvalósulásáért is kitartóan küzdjenek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..