home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tájékoztató a Palics területén végzett kutatófúrásokról
2021.11.23.
LXXVI. évf. 46. szám
Tájékoztató a Palics területén végzett kutatófúrásokról

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke értekezletet tartott a Szerbiai Kőolajipari Vállalat Rt. képviselőivel és Palics, Hajdújárás és Ludas helyi közösségek képviselőivel.

A hajdújárási helyi közösség épületében került sor a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) Rt. képviselői, valamint Palics, Hajdújárás és Ludas helyi közösségek titkárai és e helyi közösségek tanácstagjai közti találkozóra. A találkozót dr. Pásztor Bálint parlamenti képviselő, a városi képviselő-testület elnöke kezdeményezte és tartotta meg a lakosság időben történő és hiteles tájékoztatása céljából a Palics területén végzett kutatófúrások folytatása kapcsán.

Az eddigi gyakorlattal ellentétben, a város jelenlegi vezetősége elengedhetetlennek tartja, hogy időben és teljeskörűen tájékoztassa a lakosságot a szabadkai önkormányzat területét érintő valamennyi eseményről, hiszen minden polgárnak jogában áll értesülni a lakóhelyén és az annak közvetlen környezetében végbemenő történésekről, és ezt senki nem vitathatja el tőle.

Az értekezleten részt vett Kern Imre alpolgármester is, aki az elmúlt hónapokban a képviselő-testület elnökével együtt több alkalommal is egyeztetett a NIS Rt.vezetőségével annak érdekében, hogy tájékoztassák a polgárokat a településeiken végzett munkálatokról, azok céljáról, körülményeiről és kimenetéről.

A dr. Pásztor Bálint elnökkel és Kern Imre alpolgármesterrel megbeszéltek alapján a NIS Rt. képviselői eleget tettek a meghívásnak, és az érintett helyi közösségek képviselőivel tartott találkozón ismertették a munkálatok fajtáját, terjedelmét és ütemét, és válaszoltak a feltett kérdésekre.

Napjainkban, amikor az energiaválság hazánkban és más országokban is egyre kifejezettebb, az egész társadalom érdekét szolgálná, ha a térségben meg lehet teremteni a gázkutatás és a gáz kereskedelmi kitermelésének feltételeit.

A kutatás folytatása és az erőforrások bázisának növelése céljából a NIS Rt. további kutatásokat és vizsgálatokat fog végezni a palicsi lelőhelyen található négy kutatófúrásban (1 furat), illetve a kutatási területen (3 furat). A munkálatok kivitelezése az illetékes Tartományi Energiaügyi, Építésügyi és Közlekedési Titkárság által kiadott összes szükséges engedély alapján történik.

A tervek szerint ebben a kutatási szakaszban az első eredményeket e négy kút gázintervallumának vizsgálata adja majd, rövid távon (furatonként 10-15 nap), a geológiai kutatásokkal kapcsolatos és az olaj- és gázkutatás geológiai környezetvédelmi jogszabályi kereteinek betartása mellett.

A munkálatok 2022. január második felében kezdődnek.

A NIS Rt. társadalmilag felelős vállalatként sok éves jó együttműködést ápol az önkormányzatokkal, és évek óta támogat projekteket az oktató-nevelő tevékenység terén. Ezt a hagyományt folytatva finanszírozza a palicsi és a hajdújárási játszóterek építését, amit további projektek követnek majd, melyekre a vállalat szintén jelentős forrást különít el, a városi képviselő-testület elnökével és az alpolgármesterrel megbeszéltek alapján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..