home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Táborozásra fel!
Kartali Róbert
2021.06.17.
LXXVI. évf. 24. szám
Táborozásra fel!

Az idén újra megszervezik a nagy hagyománynak és népszerűségnek örvendő Nyári Táborokat Bácskossuthfalván. Az 1993. évi kezdetektől eddig csaknem 80 tábort szerveztek, összesen több mint 11 000 gyerek részvételével. Az idén az augusztus 1-je és 8-a közötti héten három tábor is lesz: a XXI. Játéktábor, a XXVIII. MIT-tábor és a XVII. Kamasztábor.

A maximális létszám egy-egy altáborra van korlátozva, de van még szabad hely, jelentkezni a www.taborok.net internetes honlapon lehet — emelte ki felkeresésünkre Besnyi Szabolcs élménypedagógiai tréner, táborszervező. Mint mondta, 2020-ban sokan jelentkeztek, de akkor a járványügyi helyzet miatt nem lehetett tábort tartani. Van már olyan altábor, amely megtelt, a lista folyamatosan nyomon követhető a honlapon.

Az előző évekhez hasonlóan most is a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskolában tartják meg a tábort.

— Azért szeretjük ezt a helyszínt, mert itt jól ötvöződnek a szabadtéri lehetőségek az iskola épületei által kínált körülményekkel. A nagy iskolaudvar kiváló sátorozási lehetőséget nyújt, a tantermek helyet adnak a képzéseknek, rossz idő esetén pedig be tudunk menni az iskolába. Használhatjuk a zuhanyzókat, az illemhelyeket és az étkezőt. Az sem mellékes, hogy ki van világítva az udvar, így éjszaka nem kell sötétben vakoskodni. A táborok lebonyolítása során nagy hangsúlyt helyezünk a biztonságra, állandó egészségügyi felügyelet van, minimum egy nővér folyamatosan a tábor helyszínén tartózkodik.

Három különböző tábor lesz megszervezve egy hét alatt: a Játéktábor, a MIT-tábor és a Kamasztábor.

— A Játéktáborban elsősorban azokat várjuk, akik szívesen töltenék az idejüket játékkal. Számukra napi öt órán át olyan jellegű foglalkozásokat szervezünk, amelyeken főként játszanak, de ez túlmutat az önfeledt játékon. Játék- és élménypedagógiai módszereket használva az a célunk, hogy a résztvevők fejlődjenek a foglalkozások alatt. Ebbe a táborba az elsős és nyolcadikos közötti korosztályt várjuk. A másik a MIT-tábor, melyben több altáborba várjuk a résztvevőket, lesz önismeret, íjászat, foci, hiphop tánc, makettezés, fitnesz, és az idén először megszervezzük a médiatábort is, ahová felsősök jöhetnek. A média altáborban arra fókuszálunk majd, hogy egyrészt hasznos ötleteket adjunk, hogyan kezeljék, használják a közösségi oldalakat annak érdekében, hogy több elérést, nézettséget, lájkot kapjanak. A képzésnek lesz egy jogi és egy felhasználóbarát oldala, odafigyelve, hogy ennek milyen veszélyei vannak. A Kamasztáborba a hetedikes és a tizenkilenc évesek közötti korosztályt fogadjuk. Itt is több altábor vár a jelentkezőkre, lesz önismeret, íjászat, foci. Ennek a korosztálynak is készítettünk egy újdonságot, ez pedig a csoportvezetői képzés. Ide olyan fiatalok jelentkezzenek, akik szívesen foglalkoznának csoportvezetéssel, vagy már most is vezetnek egy-egy csoportot. Lehet ez akár civil szervezet, osztályközösség, baráti társaság. Itt megtudhatják, mitől működik jól egy közösség, és hogyan lehet összetartani egy csoportot. Nem titkolt szándékunk az is, hogy aki ebben a táborban részt vesz, az jövőre akár a szervezők csapatát is erősítheti, hiszen neki már lesz egy olyan szintű alapképzettsége, amely a táborok szervezése során elengedhetetlen.

A tábor szervezői létszáma hozzávetőlegesen 80 fő, ők önkéntes alapon vesznek részt a munkában.

— Mindig megállapítjuk, hogy mennyire kreatív a szervezői csapat, de ennek kapcsán el kell mondanom, hogy viszonylag könnyű úgy kreatívnak lenni, hogy a szervezői létszám nagyon magas. De a tapasztalat is segíti a kreativitásunkat, az első táborunkat 1993-ban szerveztük meg, és azóta nagyon sok tapasztalat halmozódott fel. Két olyan év volt, amikor nem tudtunk táborozni, 1999-ben és 2020-ban. Volt olyan év, amikor öt váltásban táboroztunk. Az elmúlt időszakban csupán egy váltásban, de viszonylag nagy létszámban. Összességében már több mint 11 000 gyerek vett részt a táborainkban, ez egy óriási szám, egy kisváros teljes lakossága. A táborok számát tekintve pedig már a 80-nál járunk. Azok a szervezők, akik a kezdetektől részt vettek a munkában, mára már két évet töltöttek az életükből sátorban.

A foglalkozásokon túl a táborlakók szabadidős tevékenységeire is nagy hangsúlyt helyeznek.

— Abban hiszünk, hogy a gyerek sohasem lehet felügyelet nélkül, éppen ezért úgy osztottuk fel a tábori programot, hogy ténylegesen mindig legyen egy felnőtt, aki ott van a gyerekek között. Ezt persze ne úgy képzeljük el, hogy minden egyes pillanatot kontrollálni kell, mert fontos a szabadidő. Erre természetesen rengeteg energiát fordítunk, de van olyan szabadidő is, amely nincs megszervezve. A programjaink nagy része választható, nem ritka, hogy egy délután folyamán párhuzamosan akár negyven tevékenységet kínálunk a gyerekeknek, de az is teljesen rendben van, ha valaki ezeken nem kíván részt venni, inkább csak a barátaival beszélgetne, vagy egy sarokban kártyázna a csoporttársaival.

A tábor nem az iskola meghosszabbítása, sokkal inkább a szociális kompetenciák fejlesztésére törekszik.

— Odafigyelünk arra, hogy ez ne csak egy tábor legyen a sok közül, hanem tudatosan felépített programokkal segítsük azt, hogy a gyerekek a későbbiekben jobban tudjanak érvényesülni. Sok olyan visszajelzést kaptunk, hogy a táborban megszerzett tapasztalatok és tudás hosszú távú eredményeket hozott. Az itt megalapozott kapcsolati tőke sem elhanyagolandó, mert életre szóló barátságok jöhetnek létre. Vannak olyan táborlakók, akiknek a nagyszüleik is szervezők voltak, de olyanok is, akiknek a szüleik résztvevők vagy táborszervezők voltak, illetve akiknek a szülei a táborban ismerkedtek meg. Nem foglalkozunk társközvetítéssel, de nem elhanyagolható, hogy az itt szerzett ismeretség akár ennyire mély is lehet. A másik fontos dolog, hogy az ember saját magát is jobban megismeri, hiszen olyan helyen van, ahol folyamatos visszajelzést kap a többiektől, hogy mi az, amit jól vagy rosszul csinál. Ezzel az önismeret, a társismeret, illetve a problémamegoldó képesség is fejlődik. A táborban rengeteg olyan játék van, amelyben a gyerekeknek össze kell dolgozniuk, és meg kell oldaniuk valamilyen feladatot, ezáltal pedig sokkal felelősségteljesebbek is lesznek.

A fő szervezők a táborlakók mellett a társszervezők jelentkezését is várják.

— Egy-egy tábort úgy szervezünk, hogy az ne csak a résztvevőknek legyen öröm és szórakozás, hanem nekünk is. A szervezői csapattal már egy héttel korábban ott vagyunk, és felkészülünk, hogy minden a lehető legjobb legyen. Egyrészt képzéseket tartunk, hogy mindenki tudja, hogyan kell egy-egy helyzetet kezelni, de vannak játékok, vetélkedők és közös tevékenységek is, melyek alatt felépítjük a tábort. Szeretettel várjuk a szervezői csapatunkba azokat, akik szívesen önkénteskednének, honlapunkon van egy menüpont, mely nekik szól, ott lehet jelentkezni, és egy részletes leírás is található. Ha valakinek felkeltette a figyelmét, legyen az akár korábbi táborlakó, aki szívesen visszajönne, akkor őt is várjuk, de azokat a pedagógiai, pszichológiai, szociológiai vagy más területen dolgozó/tanuló fiatalokat is, akik úgy érzik, hasznukra válhat egy kis gyakorlat. Olyan, amelynek során nemcsak azt tudják megtapasztalni, milyen az, amikor tartósan egy gyerekcsoporttal foglalkoznak, hanem ebben megfelelő segítséget is kapnak.

A táborban egyébként mindenkinek saját sátrat kell hoznia, és az ahhoz szükséges eszközöket: takarót, matracot, hálózsákot. Tisztálkodásra az iskola zuhanyzóiban van lehetőség, az étkezés pedig reggeli, ebéd, délutáni uzsonna és vacsora. A hely egyébként körbe van kerítve, így csak a táborlakók tartózkodhatnak a területén, a bekamerázott épület udvarában pedig éjjeliőr teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..