home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tábori kérdés
Pap Ágota pszichológus
2017.07.12.
LXXII. évf. 27. szám
Tábori kérdés

Ha végre itt a nyár… A szülők talán egyszerre lélegeztek fel a már egy kissé nyomasztó tanév végén, hiszen a gyerekek életében a felhőtlen pihenés és szórakozás ideje következik.

Persze, jól tudjuk, hogy nyáron tanulni is kell egy kicsit, vagy legalábbis ismételni meg sokat olvasni. A lurkók azonban elsősorban nem ezekért a programokért rajonganak a nyár folyamán.

A munkahelyen kivehető évi szabadság és a nyári szünidő gyakran nem áll egymással összhangban, ezért — és persze más szempontból is — a nyári táborok hasznosak lehetnek. Vannak, akik a nagyszülőkre bízhatják a gyerekeket, de mit tegyenek azok, akik ezt nem tudják megoldani? Érthető, hogy sok szülő nem engedheti meg magának és családjának a tengerparti vagy a hegyvidéki nyaralást, ezért is lehet különösen fontos szerepe egy-egy tábornak.

Hány éves kortól táborozzon?

Az első eldöntendő kérdés, hogy mikortól ajánlott táborba vinni a gyereket. Napjainkban már az óvodás korosztálynak is hoznak létre táborokat, de a biztonságérzet kialakításának fontossága miatt általában csak nappali felügyelettel szervezik meg őket, vagyis ezek otthonalvós, úgynevezett napközis táborok. S ez így van jól.

Az ottalvós táborokkal érdemes megvárni az iskoláskort. Éppen ezért eleinte együtt is elmehetünk táborozni olyan helyre, ahol a szülőknek is szerveznek programokat. Ilyenkor a lurkók idegenek között, mégis a szülők biztonságot nyújtó jelenlétében szerezhetnek új élményeket. Ha valaki még sohasem aludt távol az otthonától, nem szerencsés első alkalommal egy egyhetes táborba küldeni. Előtte a kertben is fel lehet verni egy sátrat, mintegy főpróbaként. Így a gyerkőc meg tudja tapasztalni a természet éjjeli hangjait, a hűvösséget, vagy éppen a göröngyös talajt, amelyhez nem elég a derékalj.

 

Erőltetni nem szabad, de jó esetben a kilenc-tíz évesek már táborérettek.

 

Hová menjen?

A választék szerencsére bőséges: a nyelvtábortól a kalandtáboron át a tematikusig, mint amilyen az egy bizonyos témát feldolgozó történelmi, katonai vagy mesetábor. Egyre népszerűbbek a sporttal foglalkozók is, továbbá újdonságnak számítanak a jóga- vagy a különféle egzotikus táncokat oktató táborok is.

Mi segíthet a választásban?

A legfontosabb, hogy maga a gyerek mit szeretne, a másik szempont pedig, hogy mi az, amiben másutt nincs lehetősége kipróbálnia magát. A tábor ne szóljon csak a tanulásról, inkább az aktív kikapcsolódásról, mely során az ismeretszerzésnek is helye van, a hangsúly azonban mégis inkább az élményeken legyen. Érdemes érdeklődni is — főleg azoknál, akik e téren tapasztaltnak számítanak. Ezenkívül az sem mellékes szempont, hogy kik lesznek jelen. Sokkal kellemesebb tehát baráttal menni, és az is szerencsés, ha ismerünk valakit a tábor vezetőségéből, akihez a gyermek és mi is egyaránt fordulhatunk, ha valami gond adódna.

Miben segít?

A pszichológiai előnyökön kívül említsük meg a sorstársi közösséget, az önállóság érzésének jelentőségét, az élmények közös feldolgozásának lehetőségét vagy a kialakuló új érzelmi kötődések, a csapatélmény fontosságát is. Pedagógiai haszon továbbá az általános és a speciális ismeretszerzés, a közösségélmény a kortársközösségben, kulturált szabadidőtöltés, örömszerzés, az egészségtudatos magatartás kialakítása. Az új kapcsolatok megteremtése növeli a gyermek társas készségeit, fejlődik a kezdeményező-, az alkalmazkodó-/elfogadó- és a kommunikációs készsége is. A sok új élmény és a tapasztalatszerzés pedig akár a pályaválasztásra is kihathat. A feladatok sikeres elvégzése növeli a gyerek önbizalmát, önértékelését, miközben mások által is könnyebb elfogadást tapasztalhat. Az önállóság terén hatalmas lépést tehet: a cipőfűző megkötésével kínlódó gyerek hiába hisztizik, a táborban kénytelen felvenni a tempót, különben lemarad a többiektől, akik talán már rég a labdát rúgják.

Talán írnom sem kell, hogy az egészségnek is jót tesz a sok napfény, a tiszta levegő, a mozgás — sőt, ezzel akár a kütyühasználat időtartama is csökkenhet. Tudom jól, egy aggódó szülő a természet lágy ölén való tartózkodásban leginkább a veszélyeket látja: valami megcsípi a gyereket, kificamodik a bokája, lecsúszik a domboldalon, fülgyulladása lesz a víztől, allergiás reakció lép fel, sőt, akár az étkezés kapcsán is felmerülhet felesleges aggodalom, hiszen mi van, ha a gyerek éhezni fog...

Indulás előtt

A legfontosabb, hogy a szülő bízzon a szervezőkben, hiszen csak így tudja a gyerkőcöt megfelelő üzenettel elengedni.

Természetesen minden részletet érdemes megbeszélni: hová megy, hány napra, kik lesznek még ott, milyen jellegű a tábor, hogyan tartjuk majd a kapcsolatot. Jobb, ha közösen csomagolunk be a táskába, hogy ő is lássa, mi hová kerül. Beszéljük meg a napi teendőket is: tisztálkodás, ruhacsere, a szennyes elrakása, nedves dolgok szárítása.

 

Ha már elengedtük a gyereket, ne zaklassuk tízpercenként telefonhívással, hogy a hogylétéről érdeklődjünk — elég naponta egyszer, esténként beszélgetni.

 

Nehézségek 

Mi van akkor, ha nem érzi jól magát a lurkó? Ilyenkor természetesen hamarabb is haza lehet jönni, de ne ez legyen az első megoldás, mert akkor a kicsi csak azon szorong majd, hogy melyik az a pont, amikor már szólnia kell. Ebben az esetben ezért előbb a nevelőkkel, táborvezetőkkel beszéljünk, és csak akkor hozzuk őt haza, ha nekik sincs más ötletük.

A másik nehéz helyzet, ha a gyerek már indulás előtt meggondolja magát, és nem akar menni. Szülőként jó eséllyel meg tudjuk különböztetni, hogy ennek hátterében a dac áll-e, vagy másról van szó. Ez utóbbi esetben inkább mondjuk le a táborozást, még akkor is, ha már kifizettük.

Sokszor a szülők aggodalma erősebb a gyerekénél. Ezt nagyon is megérzi, ezért nem szabad olyan üzeneteket küldeni felé az elválás idején, hogy: rettenetesen fogsz nekünk hiányozni, aggódunk érted, stb.

Természetesen nem szabad átesnünk a ló túloldalára sem, és, mondjuk, egyik táborból a másikba küldeni őt. A lényeg, hogy sokat játsszon, és új élményekre, kapcsolatokra tudjon szert tenni. Én magam is számtalan kedves emléket őrzök gyermekkori táboraimból, és azt mondhatom, kivétel nélkül mindegyik nagy kaland volt. Örülök, hogy részt vehettem bennük.


A nyitókép illusztráció: Depositphotos.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..