Tábor az ihletért, az írásért
Bíró Tímea
2019.07.19.
LXXIV. évf. 29. szám
Tábor az ihletért, az írásért

Kevesebb volnék én magam is, és szegényebb volna a vajdasági irodalmi élet is, ha nem volna irodalmi tábor Kishegyesen. Erre szükség van. Pont.

A vajdasági magyarok politikai eszmetörténete és önszerveződése (1989—1999) című beszélgetéssel indult a Dombos Fest irodalmi tábora a Dombosi történetek remix 2019, melyen Rácz Krisztina, Szerbhorváth György, Kocsis Árpád és Tóth Szilárd folytatott eszmecserét. Őket követte a szerb—spanyol—magyar beszélgetés, mely Igor Marojević, Patak Márta és Rajsli Emese között folyt. A későbbiekben Brenner János kérdezte Antal Szilárdot az Üzenet a falakról című kötete kapcsán. Egy rendkívül érdekes beszélgetésnek lehettek fültanúi azok, akik a Böndör-költészet legújabb darabjának, a Vásárlási lázgörbének a bemutatását hallgatták Berényi Emőke és a szerző, Böndör Pál révén. Krusovszky Dénest az első regényéről Deczki Sarolta kérdezte, s ezzel a beszélgetéssel zárult az első nap irodalmi programja.

A pénteki nap a két erdélyi vendég, Sánta Miriám és Fischer Botond faggatásával kezdődött. A fiatal szerzők a Dancsó Andreával való dialógus során nagy vonalakban elmondták, hogy milyen publikálási felületek vannak Romániában, és milyen irodalmi csoportosulások segítik a pályakezdőket. A továbbiakban Komáromi Dóra, az immár háromkötetes vajdasági, de Magyarországon élő Barlog Károlyt kérdezte zenéről és irodalomról, illetve a kettő összeegyeztetéséről. Az irodalmi élet ismert alakja, Patócs László sokakat meglepett azzal, hogy írt egy regényt, mely az idei könyvhétre jelent meg Vezeti a népet címmel. A szerzővel Deczki Sarolta beszélgetett. Magyarországról érkezett Kishegyesre Kabai Lóránt, akit Fekete I. Alfonz kérdezett az eddigi munkásságáról és arról, hogy végül miért nem lett képzőművész. A programsorozat utolsó állomását Patócs László és Végel László beszélgetése zárta.


Kerekasztal-beszélgetés a vajdasági magyar irodalom helyzetéről (Komáromi Dóra felvétele)

A harmadik napon a fiataloké volt a főszerep, pontosabban a Híd Köré, mely az idén ünnepli a tizedik születésnapját. A program a Híd folyóirat Fiatal Alkotók Számának a bemutatásával kezdődött. Mivel a lapszám egyik szerkesztője, Fehér Miklós nem tudott jelen lenni, a másik szerkesztő, Celler Kiss Tamás vezette a tizenegy szerzővel folytatott beszélgetést. A lapszámban sok új fiatal neve tűnik fel, ami külön öröm a kör számára, hiszen ez egy biztató jel arra vonatkozóan, hogy van utánpótlás az irodalom berkeiben. A Híd Kör megalakulása, múltja és jelene kapcsán Losoncz-Kelemen Emese kérdezte Faragó Kornéliát, Berényi Emőkét, Barlog Károlyt, Patócs Lászlót és Dancsó Andreát. Ezután szintén Celler Kiss Tamás moderálásával folyt a beszélgetés az elsőkötetes Cirok Szabó Istvánnal és az immár második kötetét publikáló Antalovics Péterrel. A szabadkai Cirok Szabó verseskötete az Agancspark címet viseli, és természetben játszódó történeteket foglal magában. Antalovics az emberi magányt és az egyén kiüresedett állapotait írta versekbe. Nem maradhat ki a programból a Dombos Visual, mely a fiatal képzőművészek Kishegyesen alkotott munkáit mutatja be. A negyedik éve megszervezett művésztelep idei kiállítását ifj. Rácz József nyitotta meg. Változó irodalmi terek a Vajdaságban címmel folyt kerekasztal-beszélgetés Dévavári Beszédes Valéria, Virág Gábor, Beszédes István, Patócs László, Dancsó Andrea és Celler Kiss Tamás között, Berényi Emőke moderálásával.

A vasárnapi programot Pessburger Csaba és Mesés Péter dialógusa indította el, őket pedig az Ex-Symposion követte Józsa Márta, Balázs Attila és Mesés Péter képviseletében. A Szegeden élő Kormányos Ákos Paraván című kötetét Losoncz-Kelemen Emese moderálásával ismerhette meg a közönség. Ezután egy újabb elsőkötetes szerző, Papp Katalin szövegeit ízlelhette meg a hallgatóság Bicskei Gabriella vezetésével, a Kés a párna alatt című kötet kapcsán. Benedek Miklóssal Bíró Tímea beszélgetett a Miközben halkan címmel megjelent legújabb verseskötetéről és a műfordításról. Rajsli Emese Balázs Attilát faggatta, majd egy rendkívül izgalmas és játékos beszélgetés következett Radics Viktória és Bozsik Péter jóvoltából. Az irodalmi tábort a neves szerzőpáros, Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva vendégszereplése zárta.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Irodalom rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..