home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
TESZT-ről és színházról, hősökről és antihősökről
Szerda Zsófi
2019.05.14.
LXXIV. évf. 19. szám
TESZT-ről és színházról, hősökről és antihősökről

Balázs Attila a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója — ugyanitt színészként is láthatjuk több előadásban —, s a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) szervezője és védnöke tizenkét éve.

A beszélgetésünk estéjén érkezett Brüsszelből, ahol az EXIT című előadással vendégszerepelt a színház. Arra kért, ne várjunk napokig az interjúval, hiszen már másnap rengeteg a dolga, s az is lehet, hogy ismét elutazik. Ezért aztán leültünk az első padra, és fáradtság ide, repülés oda, dőlt belőle a szó.

* Ebben a pillanatban érkeztetek haza Brüsszelből, ahol Schilling Árpád rendezését, az EXIT című előadást mutattátok be. Hogyan fogadták ott ezt az igencsak szövegcentrikus, több nyelven beszélő előadást?

— Nagyon jól. A darab szövegközpontú ugyan, de a Balkan Traffic fesztiválra, melyen részt vett, és melyen volt zene, képzőművészet, meg egyéb művészeti ágak is képviseltették magukat, a színházi előadásokat is nagy körültekintéssel válogatták be. Az EXIT-en kívül (mely egy koprodukciónk az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházzal és a Zombori Nemzeti Színházzal) volt még egy csapat Romániából. Az EXIT átfogó balkáni témákat feszeget, természetes hát, hogy ott volt a helye, s közönségünk is volt. A Bozarban játszottuk, mely Brüsszel egyik legjelentősebb kulturális központja. Több neves kiállítás látható ott, jelenleg Bernard Van Orley képei s egy válogatás, mely a Bruegel kora címet viseli. A központnak van egy több mint ezer férőhelyes nagyterme és két stúdióterme. Nagyon jól strukturált intézmény, mely jó hírnévnek örvend, nemcsak a brüsszeli, de az európai kulturális életben is. Nagyon örültünk hát, hogy beválogattak bennünket. Ehhez természetesen kellett Schilling Árpád neve is, és az előadás is. Mindenki számára jó szakmai tapasztalat volt ez a kirándulás, izgalmas volt körülnézni Brüsszelben.

* Ha már a neveknél tartunk, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban igen sok neves rendező megfordult már. Mi dönti el, melyik évadban kik kerülnek a színházi étlapra?

— Ezt elsősorban az anyagiak határozzák meg. A jól ismert rendezőknek áruk van, és ha egy igényes előadást szeretnénk műsorra tűzni, azt anyagilag is meg kell támogatni. Ezért évadonként legfeljebb két nagyobb rendezőt engedhetünk meg magunknak. A mostani, 2018/2019-es évadban ez a két név Victor Ioan Frunză és Kokan Mladenović. De hogy az anyagiakon kívül mi alapján válogatunk? Talán az a legfontosabb, hogy egy rendező mit gondol a társulatról. Hiszen itt nem csak arról van szó, hogy jön egy nagy név, aki létrehoz egy jó előadást. Nem. Hosszas előkészületek folynak minden előadás előtt, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a rendező, aki hozzánk jön, ismeri a csapatot, ebben a társulatban gondolkozik, valami sajátos dolgot akar létrehozni, és hogy lássa az előadásainkat. Nem megrendelésre dolgoztatunk velük. Számomra sokkal fontosabb, hogy a társulat jól érezze magát a rendezővel. A másik szempont, mely alapján válogatunk, az a közönség. Hiszen nem magunknak és nem is a rendezőnek játszunk, hanem a közönségnek. Ezért fontos, hogy olyan előadások szülessenek, amelyeket szeret a közönségünk.

* A saját színészeitek közül többen is kipróbálták magukat rendezőként a színházban. Igazgatóként tehát fontosnak tartod, hogy lehetőséget és teret adj az ilyen jellegű kísérleteknek is.

— Igen. Sőt, még egy felhívást is intéztem feléjük. Azt kértem, írják le, kinek milyen gondolata van, mit szeretne színpadra vinni, min szeretne dolgozni. Ez arra is jó volt, hogy lássam, mit gondol a társulat, milyen témák érdeklik, mire van igény. De ez is egy hosszú folyamat. Keresgélés előzi meg, és sok beszélgetés. Lehet, hogy van minőségbeli vagy anyagi különbség egy-egy darab létrehozása körül, de a legfontosabb, hogy mindenki, aki itt dolgozik, az saját magáénak érezze ezt a színházat. S egy művész (színész, rendező, tervező stb.) csak akkor tud sajátjaként gondolni rá, ha úgy érzi, ő is hozzátett valamit. Természetesen a színész legfőbb dolga, hogy a próbafolyamatokon belül tegyen hozzá a legtöbbet, de az is fontos, hogy azon kívül is gondolkozzon, próbálkozzon, legyenek kezdeményezései. Azt gondolom, hogy igazgatóként nyitott vagyok ezekre. 

* 2021-ben Temesvár is Európa kulturális fővárosa lesz, ami rengeteg programmal, fesztivállal, több anyagi támogatással és még több turistával jár majd együtt. A színháznak milyen tervei vannak erre az évre?

— Az a repertoár, amelyet most kialakítottunk, illetve azok az előadások, amelyek ennek gerincét alkotják, 2021-ben is műsoron maradnak, így meg tudjuk mutatni, hogyan látjuk mi a világot. Létezik a Kulturális Főváros Egyesület, ez a szervezet koordinálja ennek az évnek az összes programját, és vele több — az egész várost átölelő — nagyobb projektumban is részt veszünk. Sok a színház falain kívül történik majd, ahol nagyobb tömeg is láthatja. Emellett természetesen mi is készülünk nagyobb dobásokkal, viszont a konkrét program jövőre fog kikristályosodni, így akkor tudok ezekről bővebben beszélni. 


Adriana Grand felvétele

* Az idén lesz 12. alkalommal megszervezve a TESZT Eurorégiós Színházi Találkozó, néhány napja azonban a következő híreket olvashattuk a fesztivál közösségi oldalán: „A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházra mért költségvetés-csökkentés hatására a tizenkettedik kiadásához érkező Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó kénytelen a már meghirdetett programjából több előadást is lemondani. Ezért, a folytonosság és a TESZT szellemiségéhez hű nézőkkel való kapcsolat fenntartása érdekében, 2019. május 20-26. között redukált programmal szervezzük meg a TESZT vész-kiadását.” Ez azért elég nagy csapás a fesztiválra nézve.

— Igen. Viszont az országos helyzet miatt most ehhez alkalmazkodva kell továbblépnünk. Az országos költségvetésről szóló döntés az idén nagyon sokat késett, és természetesen ezen belül annak a városokra való elosztása is, így a színház a legfrissebb fejlemények tükrében nem tudja bevállalni azt a programot a fesztiválon, amelyet tervezett. Mi az előző évi költségvetést vettük alapul, e szerint hívtunk meg előadásokat a régióból. A tizenkettes szám igazából adja magát, hogy közé egy vonalat, egy felkiáltójelet húzzunk, és jelezzük, hogy ez a helyzet egy picit más, mint a tervezett. Kénytelenek voltunk lemondani több meghívott előadást az új pénzügyi helyzet miatt.

* Mi alapján döntöttétek el, mely előadások maradnak a fesztivál programján, és melyeket vagytok kénytelenek lemondani?

— Minden meghívott előadás fontos volt számunkra, nem ok nélkül válogattuk be őket első körben. Tudom, hogy ezzel a kényszeredett helyzettel sok ellenséget szereztem magamnak, de muszáj házon belül megoldanunk az idei TESZT-et. Nem tudunk másik termet bérelni, sem az ahhoz szükséges technikát. Ilyen egyszerű okai voltak az „utószelekciónak”. Azt gondolom viszont, hogy a fesztivál nem veszít ezáltal a minőségéből, csak a mennyiségből. De nem szeretnék ezen tovább keseregni, mi már nagyon várjuk a találkozót, s azok, akik most kimaradtak, reméljük, hogy jövőre el tudnak jönni a 13. fesztiválra, hiszen nem felejtettük el őket. Egyébként minden évben megnézzük, melyek a csúcselőadások a régióban, ebből állítjuk össze a fesztivál törzsét, s ezek közös üzenetére fűzzük fel a többi meghívott darabot is. Az idén már második éve intézünk nyílt felhívást a világ színházai felé. Ezúttal a hősök-antihősök tematika alkotja a fesztiválra meghívott előadások gerincét. Mennyire hősök ma a hősök? Kik a hősök? Kik az antihősök? — ezek a fő kérdések. A színház lényege egyébként is az, hogy kérdéseket tegyen fel, melyeket a nézők megválaszolhatnak magukban, vagy éppen új kérdéseket fogalmazhatnak meg az előadások apropójából.


Bíró Márton felvétele

* A mostani, friss programból mely produkciókat emelnéd ki?

— Elsősorban azt hangsúlyoznám, hogy a fesztiválon a közönség a színház legújabb bemutatóját is láthatja majd. Kokan Mladenović és a társulat már a finisben van, 18-án mutatjuk be A hattyúk tava újratöltve című darabot. A másik előadás, melynek rendezőjéről már beszéltem, a IV. Henrik. Ezt Victor Ioan Frunza készítette színházunkban. Kiemelném, hogy a nyílt felhívásra a novoszibirszki Stary Dom színház is jelentkezett a Szociopata Hamlet című előadásával, ezt is láthatja a közönség. Ez a társulat érkezik a legmesszebbről. Egyébként bármelyik produkciót kiemelhetném, hiszen minden napra jut olyan program, amely miatt érdemes lesz itt lenni az idei TESZT-en, előadásokat nézni, beszélgetni, vitázni a látottakról, és többet megtudni az alkotókról. S amit még fontos kiemelni, hogy az idén is lesz workshopunk Uroš Kaurin és Vito Weis maribori színészek vezetésével, akiknek előadását is láthatjuk majd a fesztiválon. A címe Hero 2.0 — The Show of All Shows, s azt hiszem, ebből is egyértelmű, hogy ők is a hős-antihős tematikával foglalkoznak. Egy kiállítással is készülünk, színházunk vizuális arculatának tervezője, Benedek Levente kollázsait is megtekintheti majd a fesztivál közönsége.

* Igazgató vagy, fesztiválszervező, színész, tanár, családos ember. Sokan ezek közül csak egyet-kettőt űznek, és halálosan fáradtak. Te hogyan győzöd? De úgy is kérdezhetném, melyik oldal közönsége érezhet hiányt, mert nem tudsz elég időt fordítani rá? Természetesen ha van ilyen oldal.

— Jó kérdés. A szabadságnak mindig a lemondás az ára. Kérdés, hogy az ember miről mond le, s mihez képest szabad. Én egy szabad embernek érzem magam, s emiatt, eme művészi szabadság nevében merek bevállalni sok mindent, hozok bátran döntéseket. A nyitottság nagyon fontos, s a diákjaimat is erre próbálom nevelni.

* Ez mind nagyon szép, de... Attila, szoktál te aludni is néha?

— Igen. (Nevet.) Néha szoktam. Például ez is lemondás kérdése, nem? Hogy mennyi alvásról mond le az ember, hogy mindezt létrehozza. De egyetértek veled, néha aludni is kell. Én úgy érzem, hogy mindent győzök, de erről lehet, hogy nem engem kellene kérdezni, hanem azokat, akik talán hiányt szenvednek, vagy néha azokat is, akiknek talán jó is az, hogy ennyi minden történik a színházban. Nem tudom, ez a kettő hogyan aránylik egymáshoz, de én csinálom, amíg bírom. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..