home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Szürkületi gazdaság
NAGY Nándor
2006.12.06.
LXI. évf. 49. szám

Már valamikor régen, az emberarcú szocializmusban is bedobták időnként a vagyon eredetének kivizsgálását, a szakszervezeti tagdíjat fizető dolgozók nagy örömére. A vége azonban rendszerint az lett, hogy lebuktattak és kipellengéreztek egy-két, jól és ügyesen dolgozó maszekot. Úgy látszik, hogy 2000...

Már valamikor régen, az emberarcú szocializmusban is bedobták időnként a vagyon eredetének kivizsgálását, a szakszervezeti tagdíjat fizető dolgozók nagy örömére. A vége azonban rendszerint az lett, hogy lebuktattak és kipellengéreztek egy-két, jól és ügyesen dolgozó maszekot. Úgy látszik, hogy 2000 után sem sok minden változott meg, mert ez a mai, magát demokratikusnak valló rendszer is ehhez a trükkhöz folyamodik. Mintegy idény végi, azaz mandátum végi akciót kezd, a szemmel látható milliomosok esetleges adócsalásai után kutatva. Az akció állítólag tart, de neveket és számadatokat nemigen hallunk. És a választások után valószínűleg meg is feledkezünk erről a szezonjellegű és porhintő akcióról.
Pedig nem aprópénzről van szó, hiszen szavahihető gazdasági szakértők állítják, hogy Szerbiában évente mintegy négymilliárd eurót forgat meg az úgynevezett szürke gazdaság - természetesen adómentesen. A sajtó ugyan időnként - természetesen név nélkül - kiragad olyan példákat, hogy mondjuk egy munkanélküli fiatalember 120 ezer eurós gépkocsit vásárolt, de többet már nem tudhatunk meg. A becsületesség sokkal könnyebb és veszélytelenebb, mint a csalás és az ügyeskedés, mégsem riadnak vissza attól, hogy ezt az utóbbit válasszák. Adóügyi szakértők azt állítják, hogy a legnagyobb ügyeskedők és adócsaló milliomosok az úgynevezett nejlonpiacokon vannak, melyeken hatalmas tőke forog adómentesen. Közel van az igazsághoz az is, hogy szinte valamennyi ócskapiaci kereskedőnek nagyobb a havi jövedelme, mint az államelnök fizetése.
Ez azt is jelentené, hogy tulajdonképpen a szürke emberek a szürke gazdaság hordozói, mert ismert személyiségek ezt nehezebben tehetik meg. Az esztrádművészek, sportolók, politikusok és képviselők állandóan szem előtt vannak, és nemigen ügyeskedhetnek a gyors gazdagodás érdekében. Ezt azonban igen szemtelen vagy helyesebben: szemmel látható módon csinálták a miloševići rendszerben. Most hallgatnak és ,,becsületesen' dolgoznak tovább. Az pedig továbbra is érthetetlen számunkra, hogy miként lehetséges a milliós adóeltitkolás, amikor a becsületes dolgozót már pár dinárnál is könnyen rajtakapják. Úgy tűnik, hogy nem is igen igyekeznek az újgazdagok leleplezésével, hiszen ki tudja: lehet, hogy a jelenlegi ellenőrök, rendőrfelügyelők, politikusok és törvényhozó képviselők is egyszer újgazdagok lesznek. Ha már most nem azok.
Lehet, hogy itt nálunk sokan nem is tudják, hogy Nyugaton csak a bizonyítottan megadóztatott pénzt és tőkét lehet beruházni. Egyik ismert énekesnőnk Svájcban akart telket vásárolni, és a legnagyobb meglepetésére megkérdezték tőle, hogy honnan van a pénze. Amikor azt mondta, hogy énekléssel kereste - azt egyből elhitték, de a jövedelemről mégis az adóhivataltól kértek igazolást. Mondani sem kell, hogy énekesnőnk nem vett telket Svájcban. Ha jól emlékszem, egyszer a horvát száborban a képviselők jövedelmének és vagyonnak bevallásáról vitáztak, és valaki azt javasolta: minden képviselő mutassa be, mennyi adót fizetett, és ebből máris megtudják, mennyi volt a jövedelme. A javaslatot természetesen elvetették. A szürkegazdaság pedig maradt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..