home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szürke senkik
Brasnyó Zoltán
2016.12.13.
LXXI. évf. 49. szám
Szürke senkik

Köbli Norbert forgatókönyvíró és Kovács István zentai filmrendező hatalmas fába vágta a fejszéjét, hiszen a magyar filmek palettáján kevés a történelmi, háborús dráma. A Szürke senkik azonban mégis ígéretes és izgalmas projektum. Mind a forgatókönyvíró, mind pedig a fiatal rendező többször is bizonyította tehetségét, ezért borítékolható, hogy maradandót alkottak. Remélhetőleg egy olyan filmet, amelyről sokáig beszélünk majd.

Az első világháború nemcsak a magyar filmgyártásban, hanem világszerte elhanyagolt téma. Ennek egyik oka, hogy a Nagy Háborúról elsősorban a lövészárkokban uralkodó status quo jut eszünkbe, mely nem olyan izgalmas vagy látványos, mint például a normandiai partraszállás. A Szürke senkik egyelőre túlmutat saját határain, és a már ismert kereteken kívül helyezi el a sztorit. Az olasz fronton játszódó történetben egy meggyötört fiatal katona próbál túlélni, miközben különítménye az ellenséges vonalak mögött igyekszik végrehajtani egy öngyilkosságnak tűnő küldetést.

Különleges missziókat eddig leginkább a második világháborús mozikban, illetve a modern konfliktusokról szóló akciófilmekben láthattunk. Már ez is izgalmassá és egyedivé teszi az alkotást. Sötét, melankolikus és drámai környezetet teremtettek a film készítői. A szorongós képi világ a karakterek lelkiállapotát tükrözi, amit már az első előzetesben, illetve a nemrég megjelent teljes hosszúságú trailerben is tapasztalhatunk. Néhány magyarországi kritikus máris „a magyar Piszkos tizenkettőnek” nevezi a filmet. Az osztrák—magyar—román katonai alakulat története az ígéretek szerint hihető, izgalmas és látványos akciójelenetekkel lesz tarkítva.

Egy olasz kommunikációs központot készülnek megsemmisíteni, sorsuk pedig akkor fordul igazán abszurdra, amikor parancsnokuk rájuk kényszeríti tévképzeteit arról, hogy megfordíthatják a dolgok menetét, és megnyerhetik a háborút. A Szürke senkiket Trill Zsolt, Molnár Levente, Kovács S. József, valamint az osztrák Björn Freiberg alakítja. Trill Zsoltot a többi közt a Kaméleonban, a Szabadesésben és az Isteni műszakban is láthattuk már, Björn Freiberg pedig a Saul fiában szerepelt. Köbli Norbert forgatókönyvíró legutóbbi munkája a Félidő volt, mely szintén a Monarchiába kalauzolt bennünket. Előző két munkáját Szász Attilával készítette, most azonban Kovács Istvánt kérte fel, akitől egyáltalán nem áll távol a háborús film műfaja. Idegen föld címmel forgatott háborús tematikájú rövidfilmet 2014-ben Trill Zsolt főszereplésével.

A zentai rendező a kortársai közül az egyik legtehetségesebb: az idén több magyarországi és nemzetközi díj után besöpörte „a magyar Oszkárt”, a Magyar Filmhét legjobb kisjátékfilmnek járó díját a Betonzaj című munkáért, melyben Sztarenki Dórát instruálta. Ezért is ígéretes a Szürke senkik, mely már témájával is hiánypótló. A történettől ne várjunk romantikát: elsősorban a barátságé és a bajtársiasságé a főszerep. A stáb Budapest környékén és egy bánya közelében is forgatott. Az erőteljes atmoszféra megteremtéséhez hozzájárult, hogy a színészek nehéz időjárási körülmények között, esőben, szélben, fagyban dolgoztak, kizárólag külső helyszíneken. A belső jeleneteket egy igazi barlangban vették fel. A Szürke senkik című hatvanöt perces tévéfilm a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült, és december 16-án este vetíti először a Duna Televízió.


Nyitókép: Szürke senkik (Fotó: Bolega Niki)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..