home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szurikáta kölykök születtek!
2022.08.31.
LXXVII. évf. 35. szám
Szurikáta kölykök születtek!

Ezekben a napokban a legtöbb időt látogatóink egy kis emlősállat kifutója mellett töltik. A szurikáták amúgy is a Vadaspark legnépszerűbb lakói közé tartoznak, de az, hogy az augusztus elején született két kölyök egyre többet bújik elő az üregrendszer bejáratánál, még hosszabb időre varázsol el mindenkit, látogatókat és állatkerti dolgozókat egyaránt.

Hosszú évek teltek el azóta, hogy szurikáták legutoljára szaporodtak nálunk, majd egy új csapat formálódott fiatal egyedekből a múlt év elején. Az új családban született két kis szurikátakölyök világra jövetelének pontos idejét nem ismerjük, hiszen a hatalmas és kiterjedt üregrendszerük mélyén töltik első napjaikat, így a gondozóik – szülők állapota alapján – csak következtetni tudnak az örömteli eseményre. 2-3 hét múlva, ahogy a picik egyre nagyobbak lesznek, úgy egyre bátrabbá is válnak, így már meg lehet őket figyelni a nap legnagyobb részében. Ahogy a természetben, úgy az állatkerti szurikátacsaládoknál is mindenki részt vesz a legkisebbek nevelésében, beleértve az idősebb testvéreket is.

A Dél-Afrika félsivatagos területeinek, száraz szavannáinak lakója ez a mongúzféle kisragadozó. Elsősorban kisebb gerincesekkel és gerinctelenekkel táplálkozik, de szívesen fogyaszt növényi eredetű táplálékokat is. A családjaiban többnyire csak a legmagasabb rangú nőstény és hím szaporodik, a többiek a kicsik nevelését, valamint a csapat védelmét segítik. Mindig van egy őrszem, aki jellegzetes szurikáta testtartásban, felegyenesedve kémleli a vidéket. Talán emiatt, és azért, mert előre néző szemeik vannak, apró emberek benyomását keltik, rendkívül népszerűek. A két most született szurikáta kölyök – a szándékaink szerint – továbbra is a Vadaspark lakója lesz, hadd gyarapodjon a csapat!

 

Vipera-szombat a Vadasparkban szeptember első szombatján

Két év kihagyás után idén ismét rákosi vipera napot tarthatunk a Vadasparkban, amelynek keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet látjuk vendégül. A 2022. szeptember 3-án 10.00 és 15.00 óra között találkozhatnak a látogatóink az MME állomásával az európai állatokat bemutató Medve-ösvény bejáratánál. 14.30-kor nyilvános vipera-vizsgálatot végzünk a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberének vezetésével, amely során a látogatóink egész közelről megtekinthetik hazánk legveszélyeztetettebb hüllőjét a Sancer-tó partján található terráriumuknál.

A rákosi viperával mindössze három állatkertben találkozhatnak a látogatók, a bécsi, budapesti és szegedi állatkertekben. A hajdan gyakori, a XX. század végére csaknem kipusztult mérges kígyó faj megmentése – a Rákosivipera-védelmi Központban mesterséges körülmények között szaporított állatok visszatelepítésével – a hazai természetvédelem egyik sikertörténete.

A rákosi vipera napot a LIFE program bemutatására tartják az együttműködő partnerek évek óta szeptember első szombatjain. Idén a Rákosi-vipera Központon kívül a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Nyíregyházi Állatparkban, valamint a Szegedi Vadasparkban lesznek ismeretterjesztő standok, az utóbbi helyen lesz lehetőség a nyilvános vizsgálat, mérések megtekintésére. A nap folyamán nem csak a veszélyeztetett vipera faj helyzetére hívják fel a figyelmet a szakemberek, hanem azt is bemutatják, hogy az olyan „nemszeretem” állatok is, mint a kígyók, fontos részei a természet rendszerének, és ezért is szükséges a védelmük a biológiai sokféleség fenntartása és egyben a saját érdekünkben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..