Szüreti mulatság Horgoson

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Szüreti mulatság Horgoson

A terménybemutató egy részlete - Barát István fotójaA hétvégén tizenkilencedik alkalommal rendezték meg Horgoson a hagyományos Szüreti Napokat. A szervezők gazdag programmal várták a helybelieket, valamint a településre látogató vendégeket Vajdaságból, Szerbiából és Magyarországról. A Tűzol...

A terménybemutató egy részlete - Barát István fotója

A hétvégén tizenkilencedik alkalommal rendezték meg Horgoson a hagyományos Szüreti Napokat. A szervezők gazdag programmal várták a helybelieket, valamint a településre látogató vendégeket Vajdaságból, Szerbiából és Magyarországról.
A Tűzoltóotthonban, amely egyben a megnyitó helyszíne is volt, terménybemutató és a mézről meg a tejről szóló tematikus összeállítás várta az érdeklődőket. Takács István, a helyi közösség tanácsának elnöke szerint a szép és tartalmas kiállítások a falunak az összefogását, az élni akarását és továbbfejlődését jelképezték.
A tej és a méz kapcsán olyan régi eszközök után kutattak, amelyek ehhez a két fontos élelmiszerhez kapcsolódnak. Kiss-Iván Anna tanárnő elmondta, felhívásukra valóságos rajzás indult meg, a lakosok olyan ,,hordás'-t rendeztek, mint a kaptárban a szorgos méhek. A gyűjtésbe nemcsak a felnőttek, hanem az óvodás és az iskolás gyermekek is bekapcsolódtak. Tejjel és mézzel készültek azok a sütemények, amelyekkel a horgosi asszonyok megkínálták a látogatókat, de nagy sikert aratott a vajalja is.
A Bartók Béla Közművelődési Egyesület keretében működő Barka Hagyományőrző Szakkör tagjai a kézműves kiállításukon a saját munkáik mellett közszemlére tették a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének, a Fürge ujjak kézimunkacsoportnak és a magyarkanizsai idősek otthona lakóinak az alkotásait, valamint a horgosi festők képei is helyet kaptak a teremben.
A Horgosi Termelők Klubjának száztíz tagja van. A civil szervezet egyik célja a falugazdász-hálózat létrehozása, de igyekszik segítséget nyújtani a különböző információk beszerzésében és terjesztésében, a pályázatok megírásában. A belgrádi Bojoni céggel együttműködve megpróbálják felhívni a figyelmet a mezőgazdasági minisztérium által támogatott szőlőtelepítésre. Valamikor, amikor Horgos és Királyhalma egy községet alkotott, kétezer hold szőlő tartozott hozzá, ebből mára talán ötven hektár ha maradt. Manapság a falura a ''sok lábon állás” jellemző, ami azt jelenti, hogy a termelők gyümölccsel, szőlővel és szántóföldi növényekkel egyaránt foglalkoznak.
- Egyszer az egyik eladhatatlan, máskor a másik. Hogyan várják el, hogy az emberek hiteleket vegyenek fel, ha a piacon lépten-nyomon lengyel almába, osztrák sárgarépába botlunk - sorolta Serfőző Jenő, a Horgosi Termelők Klubja közgyűlésének elnöke, aki nemcsak a rossz behozatali politikára panaszkodott, hanem azt is megemlítette, tagságuk annyira rabja a munkának, hogy szinte a saját érdekvédelmükre sem jut idejük.
Délután a Vasút utcában több mint hatvan bogrács alatt gyújtottak tüzet az őzpörköltfőző verseny részvevői, és ugyanitt megnyílt a borutca is. A Szüreti Napok programjából nem maradt ki többek között a horgász-, a kerékpár- és az asztalitenisz-verseny, a pálinkák megmérettetése, a szórakoztató és művelődési műsor, a szüreti bál és a tűzijáték sem.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink