home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szuperligában a bajmoki kézilabdázólányok
Tóth Tibor
2022.03.18.
LXXVII. évf. 11. szám
Szuperligában a bajmoki kézilabdázólányok

Nagy sikert értek el a bajmoki Radnički serdülő kézilabdázó-leányai, miután a Vajdasági Kézilabda-szövetség szervezésében az ősszel lebonyolított bajnokságból feljutottak a Szuperligába, azaz Vajdaság legjobb nyolc csapata közé. A bajmoki lányokból álló együttes eddig négy mérkőzést játszott le a legjobbak társaságában, ahol olyan csapatokkal kell versenybe szállniuk, mint a szávaszentdemeteri (mitrovicai) Srem, az inđijai Železničar, az újvidéki Vojvodina, a cservenkai Laki, a Kikinda, a Pancsova és a zombori Ravangrad. A több mint hatvanéves múltú egyesületben a serdülők mellett a felnőttcsapat is versenyez, számára március első hétvégéjén kezdődött a bajnokság tavaszi része a II. Liga vajdasági csoportjában.

A településen a kézilabda több mint hat évtizedes múltra tekint vissza. Az egyesület a ’90-es évek végén élte fénykorát, 1999-ben ugyanis a lányok feljutottak az akkori Szuperligába, ahol három idényt töltöttek, majd a politikai változások következtében a csapat ahogy létrejött, úgy el is tűnt. Ebben az időszakban nem sok bajmoki játszott benne, de ez profi kézilabda volt, hivatásos játékosokkal és edzőkkel.

— 2014-ben nagyon közel álltunk ahhoz, hogy saját nevelésű játékosokkal feljussunk a Szuper B ligába, de nem kaptunk pozitív visszajelzést arról, hogy minderre kapunk-e akkora anyagi támogatást, amekkorát egy ilyen magas ligában játszó csapat költségvetése megkövetel. Nem mertünk kockáztatni, nem szerettünk volna úgy járni, mint 1999-ben, amikor az együttes a csúcsról a mélybe zuhant, és elálltunk a magasabb rangfokozattól. A bajmoki kézilabda nagyon szép korszakáról beszélünk, a csapat tizenkilenc mérkőzésen át nem talált legyőzőre — mondta Hegyi Erika, a szakmai stáb vezetője, akivel az egyik esti edzésen beszélgettem, miközben Damir Dunkler és Marija Nikolić a lányok edzését felügyelte.


A Radnički serdülő leányai bejutottak Vajdaság legjobb nyolc csapata közé (fotó: Radnički Kézilabdaklub felvétele)

Lapzártánkig a pancsovai és a bajmoki tornát játszották le a Szuperligában, melyen a lányok négy vereséget szenvedtek. A saját nevelésű lányokból álló csapat számára a tapasztalatszerzés a fő cél, hiszen erős ellenfelekkel kell megküzdeniük, akik ellen sokat fejlődhetnek. Megpróbálnak az első négy csapat között végezni, de akkor sincs semmi baj, ha ez ebben az idényben nem sikerül.

— A nagyon erős mezőnyben két csapat, a mitrovicai Srem és az inđijai Železničar profinak mondható. Mindkét együttes összegyűjti környéke legjobb játékosait, mi pedig — egy-két kivételtől eltekintve — szinte kizárólag bajmoki lányokat. Nehéz szinte csak saját neveléssel dolgozni, mivel nagyon megváltoztak a viszonyok. Általános jelenség, hogy a fiatalok nem igazán sportolnak. Természetesen játékosainkra ez nem érvényes, hiszen ők tudják, miért vannak itt, miért játszanak a csapatban, és a folyamatos edzések, mérkőzések mellett a tanulásban is jeleskednek — mondta Hegyi.

A Radnički felnőttegyüttese a táblázat 5. helyén zárta az őszi idényt a II. Liga vajdasági csoportjában. A csapat teljesítménye 50%-os, hiszen a lányok a nyolc mérkőzésből négyet nyertek meg és ugyanennyit veszítettek el. A tavaszi idény első fordulójában a 2. helyen álló nagybecskereki Gradnulica látogatott a bajmoki sportcsarnokba, ahonnan a bánáti vendégek mindkét bajnoki pontot elvitték. A következő mérkőzésen is nehéz ellenféllel találták szembe magukat a lányok, a lapzártánk után lejátszott fordulóban ugyanis a listavezető inđijai Železničar látogatott Bajmokra. Az idény végéig a Radnički az eleméri Naftagas együttesével (idegenben), az Apatinnal (otthon), az Odžacival (i), a Beočinnal (o), a szenttamási Trijumffal (o) és az adai Halász József 2 csapatával (i) mérkőzik meg.

— Bajmokon a kézilabdát több mint hatvan éve szeretik és értékelik az emberek, a lányok kihívásként tekintenek erre a sportra. A koronavírus törést okozott számunkra, mivel a csapatban a bajnokság korai szakaszában, 2020 márciusában, megjelent a járvány. Klubelnökünk nem szerette volna sem a játékosokat, sem a családokat, sem a munkahelyeket veszélybe sodorni, ezért a Vajdasági Kézilabda-szövetségnek írtunk egy levelet, hogy egy időre felfüggesztenénk a bajnokságban való szereplésünket. A kilépésre egyáltalán nem gondoltunk, csak segítséget szerettünk volna kérni addig, amíg ezen az időszakon túl nem leszünk. A VKSZ akkori vezetőinek körében sajnos süket fülekre találtunk, őket csak az érdekelte, hogy mihamarabb fizessük ki a különféle büntetéseket és járulékokat. Azóta a szövetség élére új vezetőség került, mely a szerbiai kézilabdát megpróbálja kihúzni ebből a gödörből. A város költségvetéséből sajnos nem kaptuk meg a 2021-re előirányzott összeget, azzal a magyarázattal, hogy későn számoltuk el a 2020-ban kapott eszközöket. Tudni kell, hogy a klubba több évre visszamenőleg mindig később érkeztek meg az anyagi eszközök. Ezzel a csapatban játszó lányokat büntetik, akiknek nincs új mezük, a mérkőzésekre nem a legjobb feltételek közepette utaznak. Nem könnyű ilyen körülmények között dolgozni, de mi nem adjuk, nem adhatjuk fel. A játékosok mindent megvásároltak, ami az edzéshez szükséges, így tartjuk fenn magunkat, szinte teljesen önerőből. A felnőttcsapattal szeretnénk a 2. helyen végezni, ami egyenes úton vezetne vissza bennünket az I. Liga vajdasági csoportjába, ahol a koronavírussal sújtott időszak előtt tizenegy évig játszottunk. Próbálunk fejlődni, minden mérkőzésen megszerezni azt a 2 pontot, amely hétről hétre előrevisz bennünket. Vereség alkalmával megbeszéljük a történteket, majd talpra állunk, és újraépítkezve megyünk tovább — mondta Hegyi, majd megköszönte a mérkőzésekre kilátogató nagyszámú közönség és külön a szurkolók támogatását, akik buzdításukkal sokat segítenek a csapatnak.


Pillanatkép a kedd esti edzésről (fotó: Tóth Tibor)

Dudás Lilla hét éve a bajmoki együttes egyik oszlopos tagja. Két fronton is sikeresen helytáll, hiszen a serdülőcsapat mellett a felnőttegyüttest is erősíti. A fiatal játékos jelenleg irányító és átlövő poszton játszik, de pályafutása alatt szinte az összes pozíción sikeresen teljesített.

— Vajdaság tele van tehetséges csapatokkal. Nálunk a 16 év alatti generáció nagyon tehetséges lányokból áll, a Szuperligába jutással nagyon nagy sikert értünk el. Nemrég váltottunk edzőt, és máris látszik a fejlődés. Ezzel az eredménnyel is megmutattuk, hogy Bajmok egy olyan hely, ahol a kézilabdának valóban történelme van. Edzésünk heti öt alkalommal van, plusz szinte minden hétvégén mérkőzést, mérkőzéseket játszunk. Az elmúlt hét év alatt csapaton belül most a legjobb a hangulat, a lányokkal jól összeszoktunk, amiben óriási szerepe van a szakmai stábnak is. Sohasem úgy megyünk ki a pályára, hogy egy jobb csapattal kell megmérkőznünk. Mindenkinek lehet jobb és rosszabb napja. Én látok esélyt arra, hogy több mérkőzést nyerjünk a Szuperligában. Minden meccsen próbálom a legjobbat nyújtani, és biztos vagyok benne, hogy csapattársaim is ugyanezzel a felfogással lépnek pályára. Ha egyetemi tanulmányaim lehetővé teszik, szeretnék továbbra is Bajmokon kézilabdázni, de sohasem tudni, mit hoz az élet. Több játékosra felnézek, különféle trükköket tudok ellesni tőlük, főképp világ- és Európa-bajnokságokon vagy Bajnokok Ligája-mérkőzéseken — emelte ki Lilla.

A bajmoki kézilabdázónőket hazai pályán március utolsó hétvégéjén láthatja a közönség, amikor a lányok a 7. helyen álló Apatint látják vendégül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..