home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szülői értekezlet a továbbtanulásról
Tóth Lívia
2018.04.01.
LXXIII. évf. 13. szám
Szülői értekezlet a továbbtanulásról

A múlt héten a zentai városháza dísztermében tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács idei első tájékoztató jellegű szülői értekezletét, melyen ismertették a testület komplex ösztöndíjprogramját.

Az összejövetelen az Egészségügyi Középiskola, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint a Zentai Gimnázium harmadik osztályos diákjai vettek részt az osztályfőnökök, a szülők és az intézményigazgatók kíséretében.

Az MNT komplex ösztöndíjprogramjának legfontosabb célja, hogy a vajdasági magyar diákok minél nagyobb számban továbbtanuljanak, és szerbiai felsőoktatási intézményt válasszanak. A projektum a felvételi felkészítő, az ösztöndíjak, a szerb nyelvi felzárkóztató képzés és a kollégiumi rendszer révén igyekszik elősegíteni a fiatalok itthon maradását.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, a tájékoztató körúton a középiskolák harmadik osztályos tanulóit és a szüleiket szólítják meg, mert a tapasztalataik szerint a legtöbb fiatal már ebben az időszakban meghozza a jövőjére vonatkozó döntését. Éppen ezért mielőbb meg kell ismerniük azt a komplex ösztöndíjprogramot, amelyet a magyar kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően immár hét éve eredményesen valósítanak meg. Március végéig szeretnének ellátogatni minden olyan vajdasági középiskolába, ahol magyar nyelven is folyik oktatás. Zentán, a gimnázium épületének felújítása miatt, sajátos helyzet alakult ki, ezért a megbeszélésnek más helyszínt kellett keresniük. A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, a jelenlevők zsúfolásig megtöltötték a városháza dísztermét és karzatát. Az illetékesek ezt örömmel vették tudomásul, hiszen a középiskolások olyan választás előtt állnak, amely nem csak a családjuk életére lesz hatással, hanem a közösségünk fennmaradására is.

A tájékoztatási körút a program első lépése, amikor a harmadikos középiskolások értesülhetnek az alapinformációkról, végzősként viszont megkapják majd azt a tájékoztató füzetet, amely tartalmazza a vajdasági egyetemek, főiskolák, diákotthonok és menzák jegyzékét, továbbá a pontértékeket, valamint az ösztöndíjakra, cserediákprogramokra stb. vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

Az ingyenes felvételi felkészítőket minden évben megszervezik, az online és a tantermi foglalkozások tizennégy tantárgyra vonatkoznak — ezeknek a listája szükség szerint bővíthető. Emellett hétvégi tábort is tartanak Újvidéken, az Európa Kollégiumban. Jerasz Anikó arra is rámutatott, hogy minden felsőoktatási intézményben kérhető az anyanyelvű felvételi vizsga, és azt tanácsolta, a diákok éljenek is ezzel a lehetőséggel.

A szintén ingyenes, háromhetes, szerb nyelvű felzárkóztató programba már a jelenlegi harmadik osztályos középiskolások is bekapcsolódhatnak. Az intenzív kurzus 80 órát ölel fel, a részvevők az első két hétben a lakhelyükön vagy a középiskolai városukban tanulhatnak, a harmadik héten pedig az Európa Kollégiumban. A tanárok olyan tankönyveket használnak, amelyek a szerbre idegen nyelvként tekintenek, a tanfolyam elsődleges célja pedig a szókincs bővítése és a kommunikáció kialakítása.

Mint ismeretes, az MNT-nek három ösztöndíja van, az alapképzésre jelentkezők tíz hónapon át 90—150 eurót kaphatnak, az elsősöket segítő felsőbb évfolyamokra járó demonstrátorok az alapösszegen kívül még 30 eurós juttatásban részesülnek. Anyaországi forrásokból minden évben 400-an juthatnak hozzá ehhez a támogatáshoz, melyből jut a „lakbérre” (az Európa Kollégiumban a kétágyas, fürdőszobás szobáért havonta 1860 dinárt kell fizetni), a városi buszbérletre (2000 dinár), a diákétkezdére (havi 6000 dinár), és még marad is némi pénzmag az egyetemista zsebében. A Várady kiválósági ösztöndíjat a mester-, illetve a doktorképzésre járók igényelhetik — ebben a tanévben 102 hallgató érdemelte ki.

A 2015-ben megnyílt, 380 férőhelyes, korszerű, mindenféle lehetőségeket — szakkollégiumi rendszert, színházlátogatást, utazásokat, kirándulásokat stb. — kínáló Európa Kollégiumot Kovács Birkás Zsolt nevelőtanár mutatta be, majd kiemelte, a harmadikosok május 6-án tanulmányi kiránduláson vehetnek részt, amikor is az újvidéki és a szabadkai egyetemi városba, a különféle karokra, kollégiumokba látogatnak el.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..