home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Szülni és születni — a születés hete
Szerda Zsófi
2015.05.13.
LXX. évf. 19. szám
Szülni és születni — a születés hete

Mindenki megszületett egyszer. Van, aki abban hisz, hogy többször is, de maradjunk az egynél. A születés hete alkalmából az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány munkatársai Szabadkán több programot is szerveztek kismamáknak, kisgyermekeseknek és minden érdeklődőnek.







Anyák napja, születés hete, a fák is virágoznak, tavasz van, mindenki rövidebb ruhában sétál az utcákon, pocakok kerekednek, a csizmák és a nagykabátok a szekrényekbe kerülnek. Eléggé ironikus és szomorú, hogy Bulgáriában egy szülésznő úgy ünnepli e nemes hetet, hogy veréssel próbál elaltatni egy négynapos csecsemőt. A biztonsági kamera által rögzített felvételek botrányt robbantottak ki. Nem szép ügy, s a szörnyűségre éhes fogyasztói társadalomnak köszönhetően ezzel van tele az internet. De ki az, aki képes ilyesmire?

Szabadkán viszont a szervezők sokkal vidámabb témákkal készültek megünnepelni az anyákat és magát a születést. A négy napon át tartó előadások és interaktív foglalkozások a szülés, a születés témáját járták körül.

Az első napot Andrek Andrea pszichológus, hipnoterapeuta, haptoterapeuta nyitotta meg a Kapcsolatban önmagunkkal, kapcsolatban magzatunkkal és a Nem csak gyerek születik... című előadásokkal. A közönség soraiban a sok kismama és anyuka mellett néhány férfit is láthattunk, konkrétan kettőt, ezt Andrea külön ki is emelte, hiszen, mint mondta: jó látni, hogy a leendő apukák is érdeklődnek az ilyen jellegű foglalkozások iránt, a férfitársadalomra ugyanis ez azért még mindig nem jellemző. A Nem csak gyerek születik... című izgalmas előadásában egy nem szokványos megközelítésből beszélt a terhesség három fázisáról, azok lelki oldalát vizsgálva próbált meg rávilágítani azokra a változásokra, amelyek a nőt és a körülötte élőket érinthetik. A terhesség három trimeszterének pozitív és negatív oldalát is körüljárta. Nagy derültséget keltett az apukák viselkedésében beálló változásokat ecsetelő rész, hiszen ők is változnak, például csökken a tesztoszteronszintjük a terhesség harmadik trimeszterében, ezzel is segítve párjuknak. Az apák lélektani változásait kutatni nem könnyű — mondta Andrea —, hiszen nehezen beszélnek ezekről a kérdésekről. Szót ejtett az éjjeli szoptatásról és arról, hogy jobb, ha a gyermek egy légtérben alszik szüleivel amíg még pici, közel hozzájuk, hiszen így szoptatáskor nem kell villanyt gyújtani, átbotorkálni a másik szobába, és felébreszteni az egész házat. Az anya kis jelzésekből érzi, hallja, hogy ébred a baba, akár két cuppanásból. Miközben egy nő szoptat, ugyanaz az oxitocin termelődik benne, amely szüléskor. Ezt a természet ilyen csodálatosan találta ki: szoptatás közben oxitocin és endorfin termelődik, azaz nem elég, hogy a kismama felkelt az éjszaka közepén, még örül is neki. Mert az egyébként kínzási módszer, hogy éjszaka kétóránként felébresztünk valakit — mondta Andrea.

A születés hete programjának előadásait a szervezők meglehetősen igényesen válogatták össze, s a legkülönfélébb tartalmakkal tűzdelték tele.

Singer Magdolna írónak, gyásztanácsadónak már a foglalkozása is furcsán hangozhat, és rákérdezhetünk ugyan, hogy miért van szükség gyásztanácsadókra, de a válasz gyorsan megfogalmazódik, hiszen a nők a magzatuk elvesztése után olyan lelki fájdalmat, gyászt élhetnek át, amelyet a környezet és a társadalom nehezen vagy egyáltalán nem tud kezelni. Az emberek ilyenkor leginkább csak kínos, vigasztaló szavakat súgnak az anya fülébe. Ilyen helyzetben lehet például hasznos egy szakértő segítsége. Erről a nem éppen vidám témáról is szó esett. Andrek Andrea egy interaktív kiscsoportos foglalkozásra hívta a közönséget, a Szülésem története – így szültem én... téma köré szervezve a fő vonalat. Ide természetesen csak olyan nőket vártak, akik már szültek. Megbeszélhették a gondokat, választ kereshettek a még bennük maradt kérdésekre.

A kisbabák illata finom. Ezt mindenki tudja, aki már tartott a kezében egy csöppséget. Bánvölgyi Helga gyógyszerész a természetes babaápoláshoz adott tanácsokat. A természetes anyagok fontosságáról, a baba haj-, bőr- és fogápolása során használatos termékekről, alapanyagokról beszélt, illetve tanácsokat adott az esetlegesen fellépő kellemetlen tünetek egyszerű és bababarát orvoslásához is. Vataščin Balázs Emese gyógytornász, jógaoktató, dúla neve nem ismeretlen a szabadkai és a környékbeli kismamák körében. Nem egy állapotos nőnek könnyítette meg a szülést, és az azt megelőző nehezebb napokat, heteket. Most a gyógynövényekről és az illóolajokról beszélt, melyek használatával a várandósság és a szülés könnyebbé tehető. A természetes gyógymódok, az egészséges táplálkozás, a biotermékek használata egyre inkább visszatér a köztudatba, az emberek kezdenek rájönni, hogy mitől is voltak egészségesek a régi öregek, akik tanyán éltek, és nem ismerték a zacskós eledelt. Pontosan tudták, hogy mit esznek, hiszen ők termesztették, az állatokat ők tenyésztették, ezért jó, ha minderre felhívjuk a fiatalok figyelmét is. Talán még emlékszünk a nagymamák jó házi receptjeire, amikor megfázás esetén disznózsírral kenegették a mellkasunkat, és másnapra már nem is köhögtünk olyan nagyon. Ezeket a természetes kozmetikumokat, ételeket és italokat ennek a két hölgynek is köszönhetően talán egy kicsit újra felfedeztük.

Május 12-én Lehoczki Gabriella és Nagy Mónika foglalkoztak a szülőkkel és a 0—3 éves apróságokkal. A Kerekítő bábos tornán ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várták a részvevőket.

























Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..