home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Születésről és feltámadásról
Tóth Péter
2020.12.12.
LXXV. évf. 50. szám
Születésről és feltámadásról

Sokan azt mondják, hogy egyfajta kreált valóságban élünk. Még ha el is fogadjuk ezt, akkor is sokféle módon lehet értelmezni. Ha valami kreált, akkor nem valódi, nem természetes. Ám minden, amit ember alkotott, és amit civilizációnak tekintünk, valamilyen módon valóban kreált. De attól még valóság.

A média sok esetben olyan valóságot teremt, amely valóban képzeletbeli, és csak úgynevezett féligazságokon alapszik. Pontosabban azon, hogy van, aki elhiszi. Itt jutunk el addig, ami nem új keletű. A hit mindig is meghatározó volt életünkben, és ma is az. Akármilyen értelemben is.

Társadalmi létünk, egymás közötti bizalmunk is egyfajta hiten alapul. Hisszük, hogy a pénz annyit ér, amekkora szám áll rajta, és akitől vásárolunk, az is elhiszi, aztán neki is hisznek, amikor továbbadja. Hiszünk az orvosnak, amikor felírja a gyógyszert, és hisszük, hogy az hat is. Így jöttek rá a placebohatás effektusára, de az élet számos egyéb területén is találkozunk hasonló jelenséggel.

A koronavírus okozta helyzet mutatja meg, mennyi tudathasadással élő polgártársunk hisz olyan dolgokban, amelyek nehezen bizonyíthatóak, egyszersmind nehezen is cáfolhatóak. Már a koronavírus is szinte egyfajta vallást teremtett. Vannak vírushívők és vírustagadók.

Jelenlegi ismereteink szerint a XIV. század közepén dúló pestisjárvány megfelezte Európa lakosságát. A XVIII. században kolera és pestis is sújtotta az emberiséget. Később a fekete himlő mintegy félmillió emberéletet követelt, de a fejlemények egyúttal azt is megmutatták, hogy a hatékony védőoltásoknak köszönhetően egy ragályos betegséget hogyan lehet úgyszólván eltörölni a föld színéről. Már korábban is tombolt az egész bolygónkat érintő járvány: az I. világháborúban a spanyolnátha — a katonák állítólag Amerikából hurcolták be ezt az influenzatípust — becslések szerint a Föld lakosságának 5 százalékára volt végzetes.

A járványok szinte menetrendszerűen bukkantak fel, így volt lepra, vérhas, malária, ebola, TBC, tífusz, diftéria, AIDS. A higiéniai ismeretek, a hatékony technikai eszközök és — nem utolsósorban — az emberek megfelelő viszonyulása a hatékony fegyver mindenfajta ragályos betegség leküzdésében.

A történelmi tapasztalatok szerint az emberek általában valamiféle felsőbb hatalom által ránk mért büntetésnek, isteni csapásnak tekintették a járványokat. A hagyományos hiedelemrendszerben „földöntúli” erőknek tulajdonították a betegségeket. Most is vannak ilyen vélemények. Mielőtt azonban babonának, sarlatánságnak kiáltanánk ki az ilyen megnyilvánulásokat, tisztában kell lennünk azzal, hogy valóban létezik egy felsőbb hatalom, egy „mindenható”. Nem kell persze mindenáron „földöntúli” erőkre gondolni, hiszen a természet is egy olyan „mindenható” hatalom, amelyet tartósan már csak azért sem irányíthatunk, mert mi is csak a részei vagyunk. Nem többek!

A születést várjuk ebben az időszakban, és reméljük, ennek a súlyos helyzetnek a kezelésére is megszületik a megoldás. Hinnünk kell egyszersmind a feltámadásban is, mert akik erősen hisznek, azoknak el is fog jönni, mivel ez a világ rendje.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..