home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Születésnapot ünnepelt a Lifka Sándor ME
Tóth Tibor
2008.04.09.
LXIII. évf. 15. szám
Születésnapot ünnepelt a Lifka Sándor ME

A Kőris táncegyüttesMúlt szombaton a hajdújárási művelődési otthon nagytermében került sor a II. Tavaszköszöntő Gyermektáncházra, melyet a helybeli Lifka Sándor Művelődési Egyesület fennállásának tizenhatodik évfordulója alkalmából szerveztek meg. Egy művelődési egyesület életében a tizenhat...

A Kőris táncegyüttes

Múlt szombaton a hajdújárási művelődési otthon nagytermében került sor a II. Tavaszköszöntő Gyermektáncházra, melyet a helybeli Lifka Sándor Művelődési Egyesület fennállásának tizenhatodik évfordulója alkalmából szerveztek meg. Egy művelődési egyesület életében a tizenhat év nem kis idő, pláne akkor, ha az egyesület a legnehezebb, a legvészterhesebb háborús időkben - mint ahogy a Lifka Sándor ME tette - kezdte működését.
- Egyesületünk 1992-ben, a legnehezebb időszakban alakult meg, két év múlva nagykorúak leszünk: betöltjük tizennyolcadik életévünket. Érdekes módon, akkoriban nem is néptánccal kezdtük működésünket, hanem mintegy nyolc hónapon keresztül latin-amerikai táncokat tanultak a gyerekek. Később a koreográfusunk elhagyta az egyesületet, a szülők azonban azon a véleményen voltak, hogy a gyerekeket továbbra is össze kell tartanunk, nem szabad őket az utcára engednünk. Szerencsénkre az egyesülethez került Lackó Illés, akinek a vezetésével megalakítottuk a néptánccsoportot. Illés tíz évig állt a néptánccsoport élén, s egy rendkívül jó csapatot sikerült összekovácsolnia. 1997 és 2000 között néptánccsoportunk több alkalommal is Szabadka városát képviselte Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Erdély többi városában a különféle szemléken. Sajnos, mint ahogy lenni szokott, az általános iskola befejeztével a gyermekek középiskolába indulnak és egyre inkább elmaradnak a próbákról. Mindez nálunk is bekövetkezett és az oly sok dicsőséget szerzett csoportunk szétesett - tudom meg Somogyi Jánostól, a hajdújárási Lifka Sándor Művelődési Egyesület elnökétől.
Pillanatnyilag az egyesület kilencven tagot számlál, akik a Rekötye Népdalkörben, valamint a Kőris és a Pitypang táncegyüttesben fejtik ki tevékenységüket.
- Egyesületünk nagy családként funkcionál, ahova a szülők is szívesen engedik gyermekeiket, hiszen itt csak jót tanulhatnak. A gyermekek a ma esti művelődési műsorban is bizonyították, hogy nem hiába foglalkozunk velük, és azt hiszem, színvonalas előadással örvendeztették meg a termet megtöltő közönséget.
Az elmúlt tizenhat év alatt a Lifka Sándor ME az említettek mellett még számos elismerésben részesült, így a tízéves Rekötye Népdalkör többek között Vass Lajos díjat is átvehetett, a Durindón szinte minden alkalommal bekerülnek a legjobb tíz közé, s a zsűritől állandóan kedvező értékelést, dicsérő szavakat kapnak.
- Ezek mind fontos elismerések, amiről beszélni kell, hallatni a hangunkat. Nem szeretném bántani a községet, de véleményem szerint a művelődési egyesületek sokkal nagyobb támogatást érdemelnének. Az illetékeseknek ki kellene látogatniuk egy-egy előadásra, s meggyőződni arról, hogy az egyesületekben milyen munka folyik. A koreográfusunk, Pálfi Norbert aprópénzért dolgozik, a vezetők és az aktivisták önszántukból egyengetik az egyesület útját. Úgy gondolom, hogy mindannyian nagyobb támogatást érdemelnének. Kihasználva az alkalmat szeretném megköszönni a hajdújárási helyi közösség támogatását, a vezetőség a lehetőségekhez mérten anyagilag és erkölcsileg is segíti egyesületünk működését - mondja Somogyi.
A tervekről szólva az elnök elmondta, hogy a hajdújárási Szüreti napok az idén szeptember utolsó hétvégéjén immár negyvenedik alkalommal kerül megrendezésre, s az egyesület nagyszabású művelődési műsorral készül rá.
- Szeretnénk, ha a régi, úgynevezett nagycsapat tagjai, a falubeli gyermekek újra népviseletbe öltöznének, s fellépnének lelkes közönségünk előtt. A gálaműsorra több vendégcsoportot is meghívtunk, pályázati úton is pénzt igényeltünk Magyarországtól, hiszen önerőből mindez nem tudnánk megvalósítani. Emellett táncosaink nyári táborba mennek, s kilátásban van egy külföldi utazás is, de ez mind az anyagiak függvénye. Külföldi utazások alkalmával a vízumok rendezését magamra vállalom, de az autóbuszköltség bizony nagy összeget emészt fel az egyesület költségvetéséből - tudom meg az egyesület elnökétől.
A szombat esti szívmelengető művelődési műsorban Horgos környéki játékkal és tánccal először a hajdújárási Pitypang tánccsoport lépett fel, majd a Rekötye Népdalkör Vajdasági betyárdalokat adott elő. A királyhalmi Petőfi Sándor ME keretében működő Fürjecske tánccsoport dél-alföldi táncokkal rukkolt elő, a zentai Pitypang táncegyüttes Somogyi táncokkal szórakoztatta a közönséget, a hajdújárási Kőris táncegyüttes pedig Zavaros a Tisza vize címmel ajaki táncokat állított színpadra. A műsort a horgosi Ficánka táncegyüttes Luca, luca című bodrogközi összeállítása zárta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..