home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Sztárénekesek, akik egyúttal kiváló dalszerzők is
Zvekán Péter
2023.07.21.
LXXVIII. évf. 28. szám
Sztárénekesek, akik egyúttal kiváló dalszerzők is

Manapság rengeteg az olyan előadó, aki mögött egy teljes csapat áll. Vannak menedzserek, stylistok és dalszerzők. Emiatt az, ha egy előadó saját számokat szerez, és azokkal tarol a toplistákon, eleve nagy teljesítmény. Akadnak azonban olyan kivételes hírességek, akikbe annyi kreativitás szorult, hogy van kapacitásuk másoknak is írni slágereket.

Sia

Ilyen például Sia, akit sok mindenki ismer az egyedi stílusának és a rögtön beazonosítható hangjának köszönhetően, de sokan nem tudják, hogy ő nemcsak egy kivételes énekes, hanem nagyon jó dalszerző is. Ő írta például Katy Perry Chained to the Rhythm című dalát, de ő a felelős Beyoncé Pretty Hurts vagy Rihanna Diamonds című szerzeményéért is. Ez utóbbi volt az első olyan, amely világsláger lett, így Sia egyik pillanatról a másikra elismert dalszerzővé vált.

 

Bruno Mars

Az egyik nagy kedvencem, Bruno Mars is egy kivételes zeneszerző. Több, másnak írt dal fűződik a nevéhez, melyek közül véleményem szerint az egyik legnagyobb a 2010-ben felvett Forget You, mely Cee Lo Green egyik legnagyobb slágere lett.

 

Ryan Tedder

Ma már a világhírű OneRepublic zenekar frontembereként ismerjük, pedig előtte zeneszerzésből szeretett volna megélni, csak ez éppen nem akart neki összejönni. Annyira nehezen alakultak a dolgai, hogy elérte azt a pontot, hogy feladja az egészet. Az utolsó pillanatban azonban eljött a megváltás. 2007-ben Leona Lewisnak megírta a mára már gigaslágerré lett Bleeding Love-ot, aminek köszönhetően sokan felfigyeltek rá. A másik hatalmas lehetőség 2008-ban volt. Egy nem szokványos szerelmi dalt kellett írnia Beyoncénak, akiről már sejteni lehetett, hogy valakivel együtt van, és hogy dúl a szerelem, de még nem lehetett tudni, hogy kivel — mint később kiderült, az illető a mostani férje, Jay-Z volt. Tedder végül megírta a Halo című dalt, mely Beyoncé egyik legnagyobb slágere lett. Ezután megnyíltak a kapuk, és az évek alatt Ryan tollából olyan dalok születtek, mint a Do It Well (Jlo), a Rumour Has It (Adele), a Burn (Ellie Goulding) vagy a Can We Pretend (Pink).

 

Ed Sheeran

Ő napjaink egyik legmenőbb zenésze, akiről többször is azt írtam, hogy egyszerűen nem tud tévedni. Amihez nyúl, abból sláger lesz. Nos, ha nem lenne elég az a tömérdek világhírű dal, amelyet saját magának írt, akkor itt egy példa arról, amikor valaki másnak szerez. Ezek közül az egyik legismertebb a Love Yourself, melyet Justin Biebernek írt. A szerzemény hatalmasat ment a toplistákon, amit a srácok azzal fejeltek meg, hogy összehoztak egy közös dalt is, az I Don’t Care-t, mely megint csak brutálisat futott.

 

Chris Martin

Bármennyire is meglepő, a Coldplay énekese is rengeteg dalt ír nemcsak magának, de másoknak is. Az egyik ilyen legismertebb Nelly Furtado harmadik stúdióalbumára készült, és az All Good Things (Come To An End) címet kapta. A dalt szerintem nem kell külön bemutatni, elég, ha csak annyit említek meg, hogy 15 ország toplistáján érte el az 1. helyet.

 

Nyitókép: Bruno Mars – themodestman.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..