home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szputnyik V
Talpai Lóránt
2020.11.19.
LXXV. évf. 47. szám
Szputnyik V

Orosz—szerb koronavírus-vakcina a láthatáron — Költségvetést módosított a parlament — Új nyugdíjszabályozás vonatkozik az élettársi kapcsolatban élőkre

Orosz—szerb koronavírus-vakcina a láthatáron

Oroszország azt ajánlotta Szerbiának, hogy a két állam próbáljon közösen koronavírus elleni vakcinát gyártani. Ezt Natalia Satalina, a Smart Tech orosz cég képviselője jelentette ki. Kiemelte, Oroszország továbbra is segíteni szeretne Szerbiának, ahogy azt a járvány első hullámában is tette. „Már öt országgal kötöttünk ilyen megállapodást, igaz, hogy Szerbia a legkisebb köztük, de számunkra ugyanolyan fontos” — hangoztatta Satalina a Szputnyik hírügynökségnek. Azt is elmondta, hogy az együttműködésről szóló javaslattal már felkereste a szerb illetékeseket. Az orosz szakértők egyébként biztosak abban, hogy Szerbiában egyes gyógyszergyártó vállalatok megfelelnek a feltételeknek, és eleget tudnak tenni a felkérésnek. „A Szputnyik V esetében az ilyen jellegű együttműködés a fő elvünk. A vállalat a technológiát kínálja, a vakcinát pedig annak az országnak a területén állítják elő és csomagolják, amelynek a kormánya beleegyezik az együttműködésbe. Minden terméket, főként a gyógyszeriparban, minden állam elsőként a saját laboratóriumaiban szeretne letesztelni.” (Tanjug)


 

Költségvetést módosított a parlament

Az idei költségvetés módosításáról tárgyalt a parlament. A képviselők 483 milliárd dináros hiányt, valamint 1 százalékos gazdasági visszaesést irányoztak elő. A kiegészítések célja a gazdaság erősítése, valamint a koronavírus-járvány elleni harc erősítése — emelte ki Siniša Mali pénzügyminiszter, továbbá hangsúlyozta, hogy Európát tekintve az idén Szerbia dicsekedhet majd a legjobb gazdasági mutatókkal. „Az államadósság nem haladja meg a társadalmi össztermék 60 százalékát, a munkanélküliség pedig történelmi minimumon van: 7,3 százalék. Ez a járvány következményeinek enyhítésére szánt állami támogatás eredménye” — hangsúlyozta a tárcavezető. A mostani módosítási javaslat magában foglalja a nagyberuházásokat, valamint az egészségügy számára tervezett támogatást. Az utóbbihoz tartozik a COVID-kórházak létrehozása, a meglevő intézmények felújítása és a felszerelés beszerzése. Tíz nap múlva a kormány elé kerül a jövő évi büdzsé, melyben minden eddiginél nagyobb összeget irányoztak elő a nagyberuházásokra. (Szerbiai RTV, Tanjug)

 

Új nyugdíjszabályozás vonatkozik az élettársi kapcsolatban élőkre

Azok a nyugdíjasok, akik nem házasodtak össze, viszont családot alapítottak, élettársuk halála után megkaphatják a nyugdíját, ha legalább három évig együtt éltek. A peren kívüli eljárás a következőképp alakul: a bíróság az élettársi kapcsolat felülvizsgálata után határozatot hoz, mellyel igazolja az élettársi kapcsolat létezését. A családi nyugdíjra való jog egyébként bármikor igényelhető, viszont az igénylőnek meghatározott szabályoknak és feltételeknek kell megfelelnie. Az elhunytnak kell hogy legyen biztosítása és legalább ötévnyi munkaviszonya. Ebben az esetben a családtagjai jogosultak a családi nyugdíj kérelmezésére. A nyugdíjbiztosításra vonatkozó törvény alapján az özvegy csak abban az esetben jogosult az elhunyt társának nyugdíjára, ha betöltötte az ötvenharmadik életévét, vagy az élettársa halálakor legalább negyvenöt éves volt. Viszont a nyugdíjat kizárólag az ötvenharmadik évének betöltése után kaphatja meg. A férfiak esetében az előírt határidő ötvennyolc év, azaz előtte nem jogosultak a családi nyugdíjra. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..