Szőttespályázat
2020.06.19.
LXXV. évf. 25. szám
Szőttespályázat

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet idén huszonkettedik alkalommal hirdette meg Országos Szőttespályázatát. A kiírók az alkotásokat augusztus 26-áig várják. A kezdeményezést Illés Vanda, a Hagyományok Háza osztályvezetője foglalja össze.

„Háromévenként hirdetjük meg a Heveshez köthető, de napjainkra országossá, s Kárpát-medencei szintűvé fejlődött pályázatunkat. Fontosnak tartjuk, hogy más pályázatunkhoz hasonlóan e kezdeményezést se a fővároshoz, hanem egy nagy múltú, hagyományápoló központokhoz kössük. Pályázni olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal lehet, amelyek a Kárpát-medencei népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak.

A vírushelyzet miatt a határidő meghosszabbítása mellett döntöttünk, s a díjátadót, s az ahhoz kapcsolódó konferenciát is egy későbbi időpontra, október 2-ára tervezzük. E jeles eseményre is az ország minden részéről, s a határon túlról is várunk érdeklődőket. A szimpózium – a visszajelzések alapján – mindenki számára hasznos, hiszen a zsűritagok részletesen elemzik a pályamunkákat, s indokolják is döntésüket.

A külhoni magyar mesterek is rendszeres és visszatérő résztvevői a szőttespályázatnak, különösen Erdélyből és Délvidékről érkeznek alkotások. Az anyaországból a nádudvariakat említhetem, kézműveseik kimagasló darabjaikkal emelik évről-évre a verseny, s a konferencia színvonalát.

A beküldők legnagyobb része inkább a vászonszövést helyezi előtérbe. Viszont, a határon túlról az elmúlt évben nagyon igényes gyapjúszőttes érkezett, amely méltán érdemelt díjat is. A darab híven követi a hagyományokat, de jól beilleszthető a kortárs lakáskultúrába is. Szerencsés, hogy az ilyen jellegű szőnyegek is divatba jöttek, így e textilhagyományok a 21. században is töretlenül élhetnek tovább”

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Pályázat rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..