home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Szórványhidakat építenének
Farkas-Ráduly Melánia
2018.05.30.
LXXIII. évf. 21. szám
Szórványhidakat építenének

Temesvári magyar fiatalok látogattak május utolsó hétvégéjén Versecre a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet Szórványhidak programja keretében.

Bár a két település között mindössze 71 kilométer a távolság, eddig csak ritkán találkoztak egymással az ifjúság képviselői. A kilencfős csoport előbb a belvárossal, majd a Schulek Frigyes tervei alapján épült Szent Gellért-plébániatemplommal ismerkedett, utóbbinál az idegenvezető, Mészáros András árult el részleteket az impozáns építmény múltjáról.


Virág Klára, Krizbai Hajnalka és az unokája (Farkas-Ráduly Sándor felvételei)

Ezután a Petőfi Sándor Kultúregyesülethez látogattak a temesvári fiatalok, ahol Virág Klára elnök, illetve az Életfadíjas nyugalmazott tanító néni, Krizbai Hajnalka fogadta őket. Amikor szóba került, hogy jó lenne közösen is programokat szervezni, Virág Klára elmondta, hogy júliusra tervezik a magyar konyha napjait, szeptemberben pedig a szüreti fesztivállal párhuzamosan a Herczeg Ferenc-emléknapokra várják az érdeklődőket. Az is elhangzott, hogy a verseci német polgárcsaládból származó író és színműíró 1874 és 1876 között a temesvári Piarista Gimnáziumban tanult meg magyarul.

A verseci látogatás a Szent Kereszt-kápolnánál és a Zsigmond király által építtetett valamikori Érdsomlyó vára romjainál folytatódott, a társasághoz csatlakozott Mészáros András pedig a Zsigmond-toronyban is körbevezette a temesváriakat.

A Szórványhidak program ősszel egy hosszabb kirándulással folytatódik; a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet képviselői Szabadkára, Palicsra, Zentára és Újvidékre szeretnének eljutni egy nagyobb csapattal. Az egyesület elnöke, Ilonczai Zsolt abban bízik, hogy sikerül felvenni a kapcsolatot az említett települések ifjúsági csoportjaival, és ennek folytán közös programokat is szervezhetnek a jövőben. A verseciek például jelezték, hogy szívesen részt vennének a szeptember utolsó hétvégéjére tervezett Temesvári Magyar Napokon; remélhetőleg máshol is pozitívan fogadják a kezdeményezést.

A Szórványhidak programot a Communitas Alapítvány támogatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..