home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szoros kévében
MAROS Antal
2005.12.20.
LX. évf. 51. szám
Szoros kévében

Forgó-pergő Sóvirágok,,serkentsd fel szolgád, a Magyarok Istenét kend meg könnyektől elhomálylott szemét küldd le a magasból újra e véres-veres földre tartsd köztünk szellemét most és mindörökre(Jókai Anna: Ima Magyarországért)Megalakulásának és fennállásának 35. évfordulóját ünnepelte a...

Forgó-pergő Sóvirágok

,,serkentsd fel szolgád, a Magyarok Istenét
kend meg könnyektől elhomálylott szemét
küldd le a magasból újra e véres-veres földre
tartsd köztünk szellemét most és mindörökre
(Jókai Anna: Ima Magyarországért)

Megalakulásának és fennállásának 35. évfordulóját ünnepelte a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület. Ebből az alkalomból fergeteges műsorral kedveskedett a 11 szakcsoportot és a csaknem 500 főt számláló szervezet mintegy 200 aktív tagja a nagyérdeműnek, mely ezúttal megtöltötte a Művelődési Ház nagytermét.
Cára Józsefnek, az egyesület többször újraválasztott elnökének a beszédét a Rákóczi férfikórus előadásában elhangzó Himnusz előzte meg. A jelenlevők felállva hallgatták a nemzeti imát, majd az elnök kérésére egyperces néma főhajtással tisztelegtek azok emlékének, akik már valahol a Teremtő országából szemlélik halandó életünket. Emlékük maradandóságára Mellár József csókai főesperes hívta fel a figyelmet, amikor a szószéken meggyújtotta az emlékezés gyertyáját. A köszöntő az együvé tartozás szükségességéről szólt, a szoros kévéről, melynek minden szála az egészet erősíti, és nem engedi szétzilálni. Hogy a csókaiak szoros kévét alkottak a múltban és a jelenben egyaránt, azt a gálaműsor is bizonyította, amely valószínűleg még sokáig lesz beszédtéma a faluban.
A folytatásban Both Kornélia nővér mesterien adta elő Schubert Ave Maria című dalát, majd Cs. Simon István, a Móra Ferenc Művelődési Egyesület első elnöke következett, és beszédében a megalakulás szükségességét indokolta. Figyelmeztetett, hogy az a nép, amely nem törődik a múltjával, annak a jelene is vitatható, a jövője pedig kétséges. Tápai Tibor mély átéléssel mondta el Wass Albert: Üzenet haza című versét, melyet a jelenlévők döbbenten hallgattak végig. Kónya Lívia is csodával ajándékozta meg a közönséget, hiszen Jókai Anna Ima Magyarországért című költeményét tolmácsolta, amely sokkal szívet tépőbben szól a veszendő végeken, mint máshol. Korponai László megzenésített versekkel szerepelt, majd Banka János színművész következett, akit ritkán láthatnak a szülőfalujában. Rendkívüli alkalom volt ez arra, hogy ízelítőt adjon az önálló estjéből, amelyet a lelkes hallgatóság hosszú tapssal jutalmazott.
A Vas Endre vezette, többszörösen díjazott Ciróka táncegyüttes maradandó élményt nyújtott most is. Sturc Mihajlo és Mihók Attila citerásokat is élvezettel hallgatta mindenki. A tízéves Csalogány asszonykórus Tót Rozália művészeti vezető irányításával olyan fergeteges és eredeti műsorral lépett színre, amely igazolja a tavaly Budapesten elnyert Vass Lajos Nagydíjat. A Szent Száva nevét viselő szerb kultúrkör tagjai is eleget tettek a vendéglátók szíves invitálásának.
Jó volt újra látni a Rákóczi férfikórusban Hajnal Attilát, aki egyéb elfoglaltsága miatt már hosszabb ideje nem vesz rész a munkájukban. Hosszú lenne felsorolni a csoport sikereit és eredményeit, melyeknek a híre már bejárta az egész Kárpát-medencét, de nem is szükséges, hiszen ismételten bizonyítottak. Barlog Károlyról most csak annyit írnék, hogy jó lenne, ha akadna több ilyen fiatal, aki továbbviszi a lángot. A Sóvirág tánccsoport is azok közé tartozik, akiket nem kell külön bemutatni. Számos tehetség hagyta már el őket, akik áldásos tehetségükkel gyönyörködtetik a néptánc kedvelőit szerte a nagyvilágban. A Bozsóki Hecskó Károly nevét viselő magyar nótaszakosztály alig másfél éve alakult, de már több sikeres bemutatkozást tudhat maga mögött. Most egy rövidített programmal vidította fel a műfajt kedvelők szívét.
Jegercsik Csaba, a Pesti Magyar Színház művésze, szintén Csóka szülöttje, sajnos nem lehetett jelen, de Ady Endre Karácsony című verse hangfelvételről is nagyon szép volt az előadásában. A gyönyörű estet Kiss Beáta zárta Juhász Gyula Karácsony felé című költeményével.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Tápi Lajos, Magyarország szabadkai főkonzulátusának vezető konzulja, Predrag Mijiæ községi elnök, Szöllősy Vágó László, a VMMSZ főtitkára, Decs testvérváros küldöttsége az alpolgármester vezetésével és sokan mások.
A Móra Ferenc Művelődési Egyesület eddigi 35 éve és a jelenlegi tevékenysége is azt példázza, mennyire fontos az együvé tartozás. Így kell ezt csinálni, szorosan, egy közös kévébe kötődve, és akkor jöhet a vihar is, a farkas is. Ahogyan mondani szokás: ha Isten velünk, akkor ki lehet ellenünk?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..