Szomszédaink, a magyarok szombat este az M5 műsorán

Szomszédaink, a magyarok szombat este az M5 műsorán

Szomszédaink, a magyarok címmel vetít dokumentumfilmet Kárpátaljáról az M5 kulturális csatorna december 1-én.

A Magyar Média Mecenatúra Program által támogatott film olyan kérdésekre keresi a választ, hogy milyen most magyarnak lenni Kárpátalján? A filmet a Filmszemle-díjas Zámborszki Ákos és a Junior Prima- díjas Galán Angéla jegyzi.


Zámborszki Ákos felvételei

Ez a 2013-ban indult Szomszédaink, a magyarok - c. dokumentumfilm-sorozat negyedik, befejező része. A sorozat közérthető és elfogulatlan módon kísérli meg bemutatni a magyarok és a szomszédos országok népei közti, sokszor ellentmondásos viszonyt. A dokumentumsorozat első három része bemutatta, mit gondolnak ma a szlovákok, a szerbek, a románok a magyarokról és fordítva. Hogyan látják a helyzetet a szakértők és az emberek? A legújabb rész pedig megvizsgálja, milyen az élet a magyarság központjának számító Beregszászon, és mit jelent magyarnak lenni a peremterületeken. Mit gondolnak Kárpátaljáról, az új oktatási törvényről és a „szeparatizmusról” a régión kívül élők? Évtizedenként nagyjából 10 000 magyarral lesz kevesebb a határon túli régiókban.

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy jelenleg is már csak 130 ezren vallják magukat magyarnak Kárpátalján. Mi segít nekik megőrizni anyanyelvüket és kulturális identitásukat a mindennapokban? Mi az, ami segít nekik az otthon maradásban? Milyennek látja az ukrán többség a magyar kisebbséget? Zámborszki Ákos filmje ezekre a kérdésekre keresi a választ.


Szomszédaink, a magyarok – Kárpátalja szombat este 19.30-tól az M5 műsorán!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Szomszédaink, a magyarok szombat este az M5 műsorán
Média
  • MTI
  • 2019.06.14.
  • LXXIV. évfolyam 24. szám
Szomszédaink, a magyarok szombat este az M5 műsorán
Média
  • MTVA
  • 2019.06.13.
  • LXXIV. évfolyam 24. szám
Facebook

Támogatóink