home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szombaton vágtázunk!
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.06.18.
LXIX. évf. 25. szám
Szombaton vágtázunk!

Az idén hattal több vajdasági település vesz részt az előfutamon — Több mint tízezer látogatóra számítanak a szervezők a szombati II. Vajdasági Vágtán, a budapesti Nemzeti Vágta előfutamán, melyet ismételten Zobnaticán rendeznek meg.

Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke elmondta, hogy a rendezvény a tavalyi célok értelmében hamarosan hagyománnyá válik.

— A ló az az összekötő elem, amely kapcsolatot teremt az emberek között, nemzetiségüktől függetlenül, hiszen mindenkinek van valamilyen, lóval kapcsolatos emléke. Tavaly is sok elismerő és támogató véleményt kaptam az első lóverseny megszervezése után, az idén pedig már majdnem túljelentkezés volt. Összesen huszonhat település fog versenybe szállni, azaz hattal több, mint a múlt évben. Egyre több helyről hallom, hogy (például Szabadkán) egyre népszerűbb az ügetősport, és a lovasbemutatókon vágtát is szerveznek a lelkes amatőrök, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy néhány éven belül minden község saját lóversenyt szervez majd, amelyről az első helyezettet küldi el a mi előfutamunkra.

Az idei táv is 1300 méteres lesz, és a futamokon kívül lovasbemutató, szinkron-, páros és négyes fogathajtó versenyt is láthatnak az érdeklődők. Egy zobnaticai versenyre is sor kerül majd, a találkozót pedig a Budapesti Operettszínház művészeinek koncertje színesíti. Az eseményre ingyenes autóbuszjáratokat indítanak Vajdaság-szerte. A belépés díjtalan, és az idén tíz helyen lehet majd meleg ételt, valamint italt vásárolni a tavalyi áron. A programba egy olyan futam is bekerül, amelyen nem magyar nemzetiségű lovasok mérettetnek meg, ezáltal minden részt vevő országból egy-egy versenyző kerülhet ki a Nemzeti Vágta keretében megszervezett Nemzetközi Vágtára.

— Ezen a megmérettetésen a tavalyi versenyen a mi lovasunk harmadikként ért célba. Ez a mi kezdeményezésünk volt, amely a budapesti vágta színfoltja lett — mondta Bunford Tivadar.

A női lovasok már a 2013. évi futamokon is nyeregbe ültek, és ebben az évben is lesz néhány női induló.

— Szerintem a nők sikeresebbek a lovaglás terén. Jobban bánnak a lóval, és könnyebben teremtenek kapcsolatot ezekkel a hatalmas állatokkal. Mindig csodálatra méltónak tartottam, hogy a vékony, 50-60 kilós hölgyek hogyan képesek kezelni és úgy irányítani egy 500 kilós állatot, hogy az kísérje a gondolataikat. A férfiak durvábbak, erővel rántják meg a kantárszárat, a nők viszont sokkal finomabb mozdulatokkal intézik el ezeket a feladatokat — ismerte el a szervező.

A szabadkai Barjaktar Dániel a Julian nevű tízéves félvérrel indul a Vajdasági Vágtán.

— Ötéves korom óta lovagolok, a szombati megmérettetésre pedig naponta másfél órát edzek a lovammal. Előbb csak futtatom, bemelegítem, majd felülök rá, és vágtázom vele. A tavalyi versenyen ötödik helyezést értem el a saját lovammal, amely egy betegség következtében sajnos elpusztult, ezért az idén bérelt lóval indulok a siker reményében.

A magyarországi szabályzat szerint minden lovasnak nevezési díjat kell fizetnie, a vajdasági versenyre való jelentkezés azonban ingyenes volt. Azok a lovasok, akik beneveztek, támogatásban részesülnek: a lovak szállítását és az állatorvosi szolgáltatásokat is a szervezők állják. A Vajdasági Vágtát a Háló a Vajdasági Magyar Szövetséggel karöltve szervezi, a rendezvényt pedig a magyar önkormányzatok, a közvállalatok és a magánvállalatok is támogatják. 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..