Szólt a zene, dőltek a rendek
Tóth Lívia
2014.07.16.
LXIX. évf. 29. szám
Szólt a zene, dőltek a rendek

Szajánban az Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében megtartották a XVIII. Észak-bánáti Aratóünnepséget. A megjelenteket Benyócki Sára, az egyesület elnöke és Lábadi Zoltán alelnök köszöntötte, az eseményt Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója nyitotta meg.

A házigazdák elmondták: a rendezvény elsődleges célja nem a versengés, hanem a hagyományos, kézi aratáshoz fűződő népszokások megőrzése és az egyesületek közötti barátság, jó kapcsolat ápolása. Éppen ezért nagy örömmel fogadták, hogy a részt vevő tizenöt csapat közül öt Magyarországról, egy pedig Romániából érkezett.

A megnyitón az Orciból és Rákóczifalváról érkezett Hajdina Kulturális és Szabadidős Egyesület, valamint a Kuruc Hagyományőrző Egyesület tagjai léptek fel, majd a jelenlévők színes, vidám menetet alkotva gyalog vonultak a kijelölt parcellához.

A csoportok első feladata a régi korokat idéző aratóreggeli bemutatása volt. A kirakott finomságokat nemcsak a zsűri, hanem a látogatók is szívesen kóstolgatták.

Némelyek valóban arra törekedtek, hogy megidézzék déd- és nagyszüleik világát, s az asztalra túrót, aludttejet, héjában főtt krumplit, szalonnát, házi sütésű kenyeret, kukoricamálét, kovászos uborkát raktak, mások pedig vidékük ételkülönlegességeit — például töltött szalonnát, sárgarépalekvárt — hozták el.

A jóízű falatozás után megfenték a kaszákat, és nekiveselkedtek a munkának. A dőlő rendeket szorgos kezek kötötték kévébe, rakták keresztbe. A jókedvet az Ady Endre Művelődési Egyesület zenészei fokozták. A búzát a szabadkai Bunjevačko kolo csapata takarította be a legtetszetősebben, második lett a keceli Kökény, harmadik pedig a helybeli Búzavirág.

Az összejövetel délután sportvetélkedőkkel, kötélhúzással, szekértolással, tarlófutással folytatódott, majd ebéddel és természetesen mulatozással ért véget.

A főtámogató Nagykikinda önkormányzata és a szajáni helyi közösség volt, segítő kezet nyújtott a helyi Róna szövetkezet, a nagykikindai és a tiszahegyesi malom, valamint mások is.  

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..