home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Szociológiából dobogós
Kónya-Kovács Otíla
2023.04.24.
LXXVIII. évf. 16. szám
Szociológiából dobogós

Kocsis Andrea, a Nagybecskereki Gimnázium tanulója dobogós helyezést ért el szociológiából, országos viszonylatban 3. lett. Ezt a szép eredményt megelőzte a körzeti verseny, melyet Újvidéken tartottak meg, ahol az 1. helyen végzett.

Igaz, hogy a szociológiát csak negyedik osztályban tanulják, de Andreát már előbb is foglalkoztatta ez a tantárgy.

— Harmadik osztályban kezdett el foglalkoztatni a kérdés, hogy hova tovább a gimnázium után. Kutattam a lehetséges szakok után, megtaláltam a szociológiát, és miután jobban belemélyedtem, rájöttem, érdekelne. Bevallom, amikor az iskolában elkezdődtek a szociológiaórák, egy kicsit ideges voltam, nehogy megváltozzon a véleményem, de éppen az ellenkezője történt, még magabiztosabb lettem. Már tudtam, jó választás lesz számomra.

* Volt-e a versenynek központi témája, és azon belül te mit választottál?

— Az egész verseny a művészetek téma köré szerveződött, szociológiai perspektívából. Én a művészet relevanciáját választottam, hogy a művészet mennyire releváns valójában a fiatalok körében. Kérdőívet küldtem szét a Nagybecskereki Gimnáziumban meg a Nikola Tesla Szakközépiskolában, és ez alapján végeztem el a kutatásomat. Arra a kérdésre kerestem választ, hogy a diákok mennyire érdeklődnek a művészet iránt, illetve mennyire tudják megkülönböztetni a művészeti ágakat.

* És milyen eredményre jutottál?

— A középiskolások igenis érdeklődőek, nagyon sokan foglalkoznak is a művészetekkel, viszont a lakóhelyük nem ad nekik elég teret és alkalmat arra, hogy kifejezzék magukat. Nagyon sokszor a fiataloknak nincs pénzügyi lehetőségük és esélyük éltetni a művészetüket. Ennek ellenére azt vettem észre, hogy nagyon sokan szívesen foglalkoznának vele.

* Milyen művészeti ágakkal foglalkoznának a kérdezett fiatalok?

— Egy ilyen kérdés is volt a kérdőívemben, nagyon színes és változatos válaszokat kaptam rá. A legtöbben a festészet és a rajzolás iránt érdeklődnek, valamint a színészet, a zene és esetleg a webdizájn az, ami foglalkoztatná a fiatalokat. Összesen 290-en vették a fáradságot, és válaszoltak a kérdéseimre.

* Mennyi ideig tartott ezt a nagy munkát megvalósítani?

— Novemberben jelentkeztem a versenyre, akkor hozta fel a tanárnőm a témát, és kezdtünk róla beszélgetni. Főleg az elméleti részt boncolgattuk, hogyan kezdeném, mit írnék bele, és rögtön felvetettük, hogy kérdőívet mindenképp érdemes csinálnom. Januárban, amikor visszatértünk az iskolába, a kérdőívet megvalósítottuk, és egészen februárig dolgoztunk rajta, analizáltuk, és lényegében építettük az egész munkát.

* Hogy fogadták a tanulmányodat?

— A visszajelzések nagyon jók voltak, az újvidéki és a köztársasági zsűri is nagyon kedves volt. Jótanácsokat adtak, segítettek a munkám továbbfejlesztésében, tippeket kaptam, hogy mit tudnék még rajta esetleg javítani, de összességében nagyon meg voltak vele elégedve, és sok dicséretet kaptam. És ami fontos, bátorítottak, hogy ha ezzel szeretnék foglalkozni, akkor jó úton haladok.

* Az országos harmadik helynek köszönhetően mentesülsz a felvételi alól az Újvidéki Egyetemen. Hova készülsz, melyik felsőoktatási intézménybe?

— Budapestre, az ELTE Társadalomtudományi Karára szeretnék bejutni. Ez a cél, ez van az első helyen, viszont a Corvinus Egyetem is érdekel, és lényegében fontolgattam a szociális munkás szakot is, de jelenleg mégis inkább a szociológia felé hajlok — mesélte Kocsis Andrea, akinek sok sikert kívánunk a további tanulmányaihoz.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..