home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Szobrokkal üzentünk a jövőnek
Kartali Róbert
2023.08.02.
LXXVIII. évf. 31. szám
Szobrokkal üzentünk a jövőnek

Kishegyes, Kúla és Törökfalu köztéri Petőfi-szobrokkal gazdagodott. Miközben a világ magyarsága a hétvégén a segesvári csatára emlékezett, melyben 174 évvel ezelőtt július 31-én nyoma veszett Petőfi Sándornak, addig Vajdaságban három köztéri szobrot avattak fel a költő tiszteletére, a nagy magyar költő születésének 200. évfordulóját ünneplő jubileumi rendezvénysorozat keretében.

A magyar szabadságharc ikonja, a forradalom apostola, aki magában hordozta a szabadság eszméjét, mindössze huszonhat éves volt, amikor eltűnt. Fiatal kora ellenére nem csupán a magyar költészet, de a nemzet történelmének is az egyik legikonikusabb alakja lett. Németh G. Béla szavai szerint „külföldön Petőfi a legismertebb magyar költő mindmáig. Ő az istenek magyar kedvence. Mindent megkapott, hogy nagy költő lehessen: tehetséget, történelmet, sorsot”. A Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat különösen nagy összefogást eredményezett, hiszen soha korábban nem volt még ennyiféle programot felölelő és ennyi embert megszólító jubileumi esemény.

A hétvégén felállított három köztéri szobor méltón örökíti meg Petőfi emlékét és szellemiségét, de a jövő nemzedékének is üzen. A lánglelkű költő szobrai azt sugallják a következő generációknak, hogy merjenek álmodni, illetve hinni az álmok erejében, és bátran harcoljanak a szabadságért, igazságért. Petőfi példája arra inspirál, hogy soha ne adjuk fel, mindig tartsunk ki az értékeink és a hazánk iránti elkötelezettségünk mellett. Az ünnepi rendezvénysorozat közös erőfeszítés az emlékezés és az elkötelezettség jegyében, a most leleplezett szobrok pedig olyan hidat alkotnak a múlt és a jövő között, amely összeköti a történelmet és az új generációkat. De a köztéri szobrok nem csupán a múltat idézik, hanem az emlékezetünk egyfajta folytonosságát is képviselik. Petőfi öröksége által a jövő nemzedéke is megismerheti, megőrizheti a magyar kultúra és irodalom kincseit. A szobrok üzenete örök érvényű: a múltunkon építkezve, értékeinket ápolva és az álmainkat követve alapozhatjuk meg a jövőnket.

Petőfi Sándor és művei örökre élnek bennünk, és a szobrok által közvetített üzenet a jövő generációinak is ihletet ad ahhoz, hogy örökségünket továbbvigyék, és méltóképpen folytassák azt a küldetést, amelyet a nagy magyar költő hagyott ránk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..