home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szoboravatással emlékeztek
NAGY Erzsébet
2014.03.19.
LXIX. évf. 12. szám
Szoboravatással emlékeztek

Magyarcsernyén méltóképpen emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra. Március 14-én a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola előtti parkban felavatták Petőfi Sándor bronz mellszobrát.

Az ünnepségen a számos vendég között jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Várady Emil, Magyarország belgrádi nagykövetségének első titkára, valamint Pera Milankov, Magyarcsernye község elnöke.

Az egybegyűlteket Bicók Tibor, Magyarcsernye helyi közösség elnöke, a község elnökhelyettese köszöntötte, és elmondta, felemelő érzés, hogy a jövőben a szabadságharc évfordulóján a magyarcsernyeiek is fejet hajthatnak Petőfi Sándor, a nagy forradalmár szobra előtt. A költő irodalmi és történelmi jelentőségét Csányi Mihály nyugalmazott iskolaigazgató méltatta. Beszédében hangsúlyozta, hogy a magyarcsernyei iskola 1965 óta viseli Petőfi Sándor nevét.

— Mi, magyarcsernyeiek, minden évben ezen a napon ünnepeltük és ünnepeljük iskolánk napját. A nyolcvanas évek végén félve, de kimondtuk, hogy ez a nap nemcsak az iskolánk napja, hanem nemzetünk ünnepe is. Akkor bent a teremben egy pillanatra csend lett, de megkönnyebbültünk, és valami felemelő érzés hatott át bennünket. Ezért az érzésért érdemes volt ezt a nevet adni iskolánknak, és ma szobrot állítani a nagy költőnek — emelte ki Csányi Mihály.

Petőfi Sándor mellszobrát Pásztor István, Várady Emil és Juhász Attila tartományi képviselő leplezte le, majd Pásztor István is szólt a szép számban megjelentekhez.

— Ezt a szobrot Vera Počuča alkotta, és Szabadkán készült negyven évvel ezelőtt Antal Mihály öntödéjében, de valamilyen okból soha nem avatták fel. Nagyon jó, hogy a csernyeiek egyik szabadkai látogatásán felmerült az ötlet, hogy jó lenne a faluban is egy Petőfi-szobor, és íme, megvalósult az álom — jelentette ki Pásztor István.

A frissen leleplezett szobrot ft. Szemerédi Pál magyarcsernyei plébános áldotta meg. Az ünnepségen több alkalmi vers és ének hangzott el, fellépett Oláh Anita, Kenderesi Róbert, Szalkai László, Fazekas Erika és az iskola énekkara.     

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..