Szoboravatás Muzslyán
Borbély Tivadar
2015.08.21.
LXX. évf. 33. szám
Szoboravatás Muzslyán

A falu betelepítésének 125. évfordulója alkalmából Horváth János, a mindszenti Steel Riders Motorosegyesület tagja Sztojkó Józsefnek, a muzslyai Road Flyers Motorosklub tagjának és a helyi közösség alelnökének a kezdeményezésére Szent István-szobrot ajándékozott a muzslyaiaknak.A szobor talapzatának elkészítését és elhelyezését a muzslyai nyugdíjas-egyesület és a VMSZ helyi szervezetének tagsága vállalta. A hivatalos leleplezésére augusztus 20-án került sor.

A Mária neve templomban szolgáltatott szentmise után mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke Babits Mihály szavait idézve — „Most érzem hogy sorsom a hazámnak sorsa, / mint fához a levél, hulltomig kapcsolva, / mert nem madár vagyok, hanem csak falevél, / mely ha fája kidőlt, sokáig ő sem él” — elmondta, hogy államalapítónk, Szent István küzdelme, összetartó és összefogó ereje meghatározó és példamutató kell hogy legyen az anyanyelvében, kultúrájában, hagyományában gazdag vajdasági magyar közösség megmaradásához.

A beszéd után a Muzslai Petőfi Sándor MME szakcsoportjai egy alkalomhoz illő művelődési műsorral mutatkoztak be, melyben fellépett Muhi Dániel népdal- és szólóénekes, valamint Kónya Leon szavaló.

A műsor után Kalapis Sztoján atya megáldotta az új szobrot, melyre koszorút helyezett el a Magyar Nemzeti Tanács nevében mgr. Hajnal Jenő és Vidrács Krisztina, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Kovács Elvira parlamenti képviselő asszony, Muzslya helyi közösség nevében Bodó Poturica Mária és Sztojkó József, a Road Flyers Motorosklub nevében Rajecki Ibolya és Ábrahám Ernő, Mindszent városa és a helybeli Steel Riders Motorosegyesület nevében Horváth János, a VMSZ muzslyai és nagybecskereki helyi szervezete nevében Tóth Tünde, Győri Csilla, Molnár Attila és Puskás János, a Muzslai Petőfi Sándor MME nevében Lázár-Dékány Verona, a Szórványközpont és a civil szervezetek nevében pedig Madarász Gyula.
(A szerző és Hallai Mihály felvételei)

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..