home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szobor a város felett
Balázs Szilvia
2021.11.07.
LXXVI. évf. 44. szám
Szobor a város felett

Kilencven évvel ezelőtt, október 12-én avatták fel Jézus Krisztus szobrát Rio de Janeiróban. Cristo Redentor — ez a portugál neve a Megváltó Krisztus szobrának. A XIX. század közepén született meg az ötlet, hogy fel kellene állítani egy szobrot a Corcovado-hegyre.

Több mint hetven évnek kellett eltelnie, hogy az elképzelés elinduljon a megvalósítás útján. 1921-ben Brazília függetlenségének 100. évfordulója alkalmából az egyik ismert hetilap pályázatot írt ki egy nemzeti emlékhely megtervezésére. Számos ötlet, terv született, a győztes pedig Heitor da Silva Costa pályaműve lett. Az elképzelése egy óriási Krisztus-szobor volt, mely kitárt karjaival mintha az egész várost magához szeretné ölelni. Az ötlet annyira jó volt, hogy a Rio de Janeiró-i főegyházmegye az egész országban gyűjtést szervezett, mely igen sikeresnek bizonyult.

Olyannyira, hogy hamarosan meg is kezdődött a szobor építése Párizsban. Nagy csapat dolgozott rajta, építészek, mérnökök, szobrászok. A feladat nem volt egyszerű, hiszen nemcsak a szobrot kellett megtervezni, hanem azt is meg kellett oldani, hogy az valahogy feljusson a hegy csúcsára, és ne sérüljön majd sem esőben, sem szélben. A szobor fejét és kezeit Paul Landowski lengyel—francia szobrászművész készítette, a törzset és a karokat az ötletadó Heitor da Silva Costa építészmérnök tervezte meg. A fő elemeket vasbetonból öntötték, a külső borítás zsírkőből készült, melyet Svédországból szállítottak Párizsba, majd a kész szobrot elemeire bontva Rio de Janeiróba. Ötévnyi kemény munka után a Megváltó Krisztus szobrát 1931. október 12-én avatták fel. 1965-re tökéletesítették az emlékmű világítórendszerét, 1985-ben a hegycsúcshoz kötélvasutat építettek, mely körülbelül 40 méterre áll meg a Corcovado legmagasabb pontjától. Aki szeretne, innen gyalogosan, további több mint 200 lépcsőfok megmászásával — esetleg mozgólépcsőn, mert az is van — juthat fel a szobor lábánál található kilátóhoz, melyről csodálatos panoráma tárul a szemlélődő elé. Belátható az egész város, valamint a strandok is.

A szobor a világ hét új csodája között is szerepel, ez az egyetlen olyan építmény a listán, amely a XX. században készült. Teljes súlya megközelítőleg 1000 tonna, magassága pedig 30 méter. Ez Brazília leglátogatottabb műemléke, évente 1,8 millió turista keresi fel.

2014-ben villám csapott belé, ennek során a jobb kézen megsérültek az ujjak. Hamarosan restaurálták az alkotást, és új, jobb villámhárítókat helyeztek el a védelmére.

Érdekesség, hogy több városban is készült hasonló szobor, de csak egy van, mely nagyobb a rióinál. Várhatóan még az idén befejezik a dél-brazíliai Encantadóban a 43 méter magas, óriási Védelmező Krisztus-szobrot, melynek a megépítése még 2019-ben kezdődött, és az idén áprilisban felkerültek a kezei — melyek egymástól való távolsága körülbelül 36 méter — és a feje is. A belsejében lift is lesz, a tetején pedig kilátó. A helybeliek nemcsak vallási jelképként tekintenek rá, hanem abban is bíznak, hogy a szobor által fellendül a turizmus a környéken.

(Forrás: A világ összes csodája, Vatikáni Rádió, Katolikus.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..