home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szlovén „megszállók” Krk szigetén
KISIMRE Ferenc
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
Szlovén „megszállók” Krk szigetén

Horvátország július elsejétől az Európai Unió tagja. A horvátok többsége azonban csöppet sincs elragadtatva ettől a kitüntető címtől, és nem is úgy értelmezik, mint valami hatalmas lépést Európa felé, mondván, ők eddig is ott voltak, nincs különösebb szükségük a megerősítésre.

Ettől függetlenül azonban érezhető, hogy igyekeznek még jobban megfelelni azoknak a követelményeknek, amelyeket az uniós normák (legalábbis papíron) előírnak egy-egy államnak. Ezt már a határon érezzük: gyors, udvarias az ügymenet, nincs vámvizsgálat, sokkal könnyebben bejut az ember ebbe az adriai országba, mint korábban.
A turistaszezon kellős közepén rengeteg nyaraló érkezik a horvát tengerpartra, természetesen elsősorban külföldről. A szomszédos országok közül Magyarország a rekorder a vendégek számát illetően, hiszen ők Isztriától kezdve a szigeteken át egészen a montenegrói partokig „belakják” a festői szépségű üdülőhelyeket. Tehetik ezt már csak azért is, mert autópályán alig néhány óra alatt elérik a tengerpartot. Budapestről az Isztriai-félszigetre például négy óra alatt le lehet érni, de ha valaki délebbre veszi az irányt, akkor sem tart sokáig az autózás — a horvátok ugyanis betartották ígéretüket: olyan úthálózatot építettek ki a csatlakozás idejére, amelyen minden fontosabb idegenforgalmi és gazdasági központ gyorsan elérhető. A politikai szempontok mellett nyilván ezt is értékelték az unió korifeusai, amikor az ország felvételéről döntöttek.
Az idén mi Pécsről indultunk barátainkkal a Krk szigetén lévő festői szépségű Klimno halászfaluba. Mindössze négy és fél óra autózás, és pakolhattuk ki csomagjainkat az üdülőben, fél óra után pedig — a fenyvesek között egy kis „kabócaösvény”-en áthaladva, már bele is csobbanhattunk a tenger hűs vizébe. A település alig néhány száz lakosa mellett ilyenkor több ezer nyaraló keres magának felüdülést a csendes, nyugodt Soline-öbölben. Legtöbbjük szlovén. Csupa szlovéniai rendszámú kocsit látunk a strandok parkolójában, a nyaralók előtt, s a helyiek elmondása szerint sokan vásárolnak házat, panziót is a szigeten — Krk városában, Omisaljon, Malinskán, Baskán, Njivicén és a többi üdülőhelyen. A dolog magyarázata is egyszerű: az euroövezethez tartozó ország lakosai számára olcsóbb a horvát, mint a szlovén tengerpart, s az ingatlanárak is — egyelőre — elfogadhatóbbak, mint otthon. Földrajzilag ők vannak legközelebb a horvát partokhoz, tehát az üzemanyagon is lehet spórolni, meg a horvát nyelvet is könnyebben megértik, mint a többi náció. Merthogy azért látni itt szlovén és magyar mellett német, osztrák, svéd, francia, belga, holland, olasz rendszámú kocsikat is. Egy hét alatt mindössze két szerbiai autóval találkoztunk, velük is a Krk (az egykori Tito) hídon hazafelé tartva.
Nagyüzem van a horvátoknál, de nemcsak az idegenforgalomban, hanem továbbra is az útépítésben. Most készült el például a csaknem 9 kilométeres, rendkívül „kemény” terepen, felüljárókkal és alagutakkal tarkított rijekai elkerülő út. Harminc évig vártak erre, mondják a helyiek, s volt, aki megkönnyezte a létesítmény átadását. Így ugyanis Rijeka központjából Krk szigetéig mindössze 20 perc alatt el lehet jutni. Ez az út 5 éven át épült, 960 millió kunába került. De megérte, mondják, hiszen ezzel is közelebb hozták magukhoz a világot, az érdeklődő turistákat, üzletembereket, s maguknak is megkönnyítették a közlekedést a települések között. Úgy éreztük: ennek örülnek igazán a horvátok. Hogy mindeközben tagjai lettek az EU-nak is? Jó, az is belefér...
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..