Szívvel, lélekkel a délvidékiekkel

Szívvel, lélekkel a délvidékiekkel

A Határtalanul program jóvoltából vajdasági körúton tartózkodtak a nagykanizsai Rozgonyi Úti Általános Iskola hetedikesei. A kirándulás során bejárták a tartomány egy részét, a többi közt Szabadka, Palics, Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Mohol, Törökbecse, Székelykeve, Csúrog, Fehértemplom, Zombor, Újvidék, Zimony, Szendrőd és Nándorfehérvár nevezetességeit nézték meg.

Az anyaországból érkező gyermekek öt napot töltöttek a Délvidéken. Sokan közülük először jártak ezen a tájon. Magyarkanizsán, Nagykanizsa testvérvárosában, egy tanítási órán vettek részt, betekintést nyerve ezáltal az itteni kortársaik iskolai életébe. Törökbecsén a nyílt történelemóra keretében ellátogattak a vajdasági magyarság egyik legjellegzetesebb jelképéhez, az aracsi pusztatemplomhoz, valamint megnézték Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú mellszobrát is, mely a helyi Assisi Szent Klára katolikus templom udvarában található.

— Az utazás legfontosabb célja, hogy gyermekeinkben tudatosodjon, az anyaország határain túl is élnek magyar emberek. Egyszersmind az is lényeges, hogy megismerjék az itt élő magyarság történelmét, kultúráját, és hogy erre a közösségre megnyissák a szívüket, lelküket — mondta Jeszenői Csaba, a nagykanizsai Rozgonyi Úti Általános Iskola igazgatója. — Az ilyen jellegű kirándulások során sokszor tapasztaltam a magyar testvéreink arcáról visszatükröző boldogságot, különösen akkor, amikor kevésbé frekventált turisztikai célpontokat látogattunk meg. Ez azonban kölcsönös, hiszen az anyaországi gyermekek is rájönnek, hogy a határon túli közösség ugyanúgy magyarul gondolkodik, magyarul beszél, és ápolja nemzetünk örökségét, hagyományát, mint ők. A délvidéki magyar emberek megmaradása miatt nagyon fontos, hogy a sorsukat a szívünkön viseljük, és találkozzunk egymással.

A nagykanizsaiakat Törökbecsén a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában látták vendégül. A harmincnégy hetedikes, az igazgatóval és tanáraival együtt felejthetetlen élményekkel tért haza a szülővárosba, azzal az üzenettel, hogy hamarosan újra visszajön a Délvidékre.  

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Szívvel, lélekkel a délvidékiekkel
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2019.04.22.
  • LXXIV. évfolyam 16. szám
Facebook

Támogatóink