home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szívvel-lélekkel a családokért
Tóth Tibor
2019.06.04.
LXXIV. évf. 22. szám
Szívvel-lélekkel a családokért

A Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete 2011-ben alakult, nevét három évvel ezelőtt Kolibri a Családokért Egyesületre változtatta. A hajdújárási székhelyű, de saját székház nélküli egyesületben nyolc év alatt csaknem kétszáz család fordult meg ötszáz gyermekkel.

A tagok főleg Hajdújárás, Királyhalom, Nosza, Ludas és Palics területéről érkeznek, emellett szabadkai, adorjáni és magyarkanizsai családok is fontosnak tartják, hogy a Kolibri részévé váljanak. Az egyesület elnökével, az idén februárban újabb négy évre bizalmat kapott Gajda Nórával a Kolibri tevékenységéről és terveiről beszélgettem. Az interjú elkészítése után érkezett a hír, hogy az elnök asszony újabb megbízatást kapott, ezentúl a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) egyik alelnöki tisztjét is betölti.


Gajda Nóra, a KCSSZ egyik alelnöke, a Kolibri a Családokért Egyesület elnöke (Hideghéthy Andrea felvétele)
 

A háromgyermekes családanya állandóan szervez, intézkedik, tárgyal, különféle jótékonysági akciókban vesz részt. Az egyesületben sok a tennivaló: a tagok számára kirándulásokat, utazásokat szerveznek, illetve tartják a kapcsolatot a határon túli, hasonló küldetést valló szervezetekkel is.

— Az első néhány évben sokan „lesajnáltak klubjának” tartották az egyesületet, hiszen azt hitték, hogy csak szociálisan hátrányos helyzetben élő emberek tartozhatnak ehhez a közösséghez. Sokat dolgoztunk, mire elnyertük az emberek bizalmát, és tudatosítottuk bennük, hogy köreinkben tartalmas, közösségépítő, tapasztalatcserélős, barátkozós tevékenységek folynak. Tagjaink között egyaránt vannak kiegyensúlyozott, jó körülmények között, valamint szociálisan hátrányos helyzetben élő családok is. Az első naptól kezdve pártoló tagokat is szívesen fogadunk, azaz nem csak három- vagy többgyermekes családok jelenlétére számítunk. Komenda Renáta ötlete és az édesanyák igénye alapján 2012-ben Baba-mama Klub alakult az egyesület keretében. A Poverello Alapítványban partnerre leltünk, és a Lurkóház udvarában egy épületet kaptunk a Baba-mama Klub számára. Az évek múlásával a tagság bővült, viszont a pártoló tagok tekintetében egy kis fennakadás következett be. Az egy- és a kétgyermekes családok közül többen mondták, hogy eljönnének a rendezvényeinkre, de nekik nincs három gyermekük. Később a plakátra már nem írtuk rá az eseményt szervező egyesület nevét, hiszen nem szerettük volna, ha az érdeklődők úgy éreznék, hozzánk csak nagycsaládosok jöhetnek. Éppen abból az okból változtattuk meg a nevünket Kolibri a Családokért Egyesületre, hogy senki se érezze magát kizárva ebből a közösségből. Tagságunk nagy részét egy- és kétgyermekes családok alkotják.


Rajt a babamászó versenyen (a szerző felvétele)
 

Az egyesületben fontosnak tartják a civil szervezetekkel való együttműködést, függetlenül attól, hogy családszervezetről van-e szó, vagy sem. A Kolibribe gyakran érkeznek különféle felkérések, melyeket a megfelelő civil szervezetek címére továbbítanak.

A tavalyi év rendkívül eseménydúsnak bizonyult az egyesület életében, szinte lehetetlen felsorolni az összes megmozdulást. A magyarországi Katolikus Karitász orvosmissziója Vajdaságba látogatott, és a Lurkóház védencein, valamint az egyesülethez tartozó gyerekeken szemészeti, ortopédiai és fogászati vizsgálatokat végzett. Az orvosok egy hónap elteltével visszatértek a Lurkóházba, és ingyenes lúdtalpbetéteket meg szemüvegeket hoztak. Az akció az idén is folytatódott, és ezúttal nemcsak a gyerekeket vizsgálták, hanem a felnőttek is részt vehettek vércukorszintmérésen és EKG-vizsgálaton. A Kolibri tagjai közül egy család jelen volt Pécsett a házasság hete alkalmából szervezett eseményen, majd a külhoni magyar családok éve topolyai nyitórendezvényére látogattak el.

— Érdekesség, hogy a meghívó Magyarországról érkezett, az itteni szervezőktől nem kaptunk értesítést, és egyetlen vajdasági családszervezet sem volt jelen az eseményen. Úgy érzem, nálunk még nincs elismerve a civil szervezetek tevékenységének fontossága, pedig igenis tudnak hiánypótló tevékenységet folytatni. Magyarországon egy-egy nagyobb esemény alkalmával részeseményeket, például gyerekprogramokat bonyolítanak le, vagy az édesanyáknak egy sarkot létesítenek, ahol a kisbabákkal tartózkodhatnak. Nekünk megvannak ezek a lehetőségeink, Kiskőrösön és Kissoron igényt tartanak erre az ingyenes szolgáltatásunkra, a környékünkön viszont nem.

A magzatgyermek világnapját is megünnepelték. A hajdújárási, noszai és királyhalmi templomban fehér szalagot tűztek azoknak az öltözékére, akik egyetértenek azzal a szemlélettel, hogy a kisbaba élete már magzatkorban megkezdődik. Kunfehértóra, Kőröshegyre, Szegedre, Padéra, Kissora, Egerbe, Bécsbe és Tihanyba kirándultak, a gyerekek pedig Kozma Szilvia tanítónő vezetésével betlehemes játékokkal öt helyszínre — a többi közt Kolozsvárra — jutottak el, majd kedvezményes áron a tengerre is elutazhattak.


A gyermekemelési rekordkísérleten hetven gyermeket emeltek magasba (a szerző felvétele)
 

Az Otthon Segítünk Alapítvány szervezésében önkéntes családsegítő tanfolyamon vettek részt, melyet nálunk is szeretnének meghonosítani.

— Szakemberek önkénteseket képeznek, akik családoknak segítenének. Például a hat évnél fiatalabb gyereket egyedül nevelő, támasz nélkül maradt édesanyákhoz látogatnak el, és abban segítenek nekik, amiben tudnak. Ez a rendszer már Európa huszonhat országában működik. Magyarországon a szociális intézmények pontosan tudják, melyik családban van szükség ilyen segítségre. Ők javasolják a családoknak, hova fordulhatnak, tehát a család keresi fel az alapítványt. Két egyesületbeli tagunk elvégezte ezt a tanfolyamot. Bízunk benne, hogy a program hamarosan nálunk is elindul.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének évi közgyűlésein, a baba-mama klubok találkozóján és a Nők a közéletben elnevezésű műhelymunkán is képviseltette magát az egyesület. A Baba-mama Klub szervezésében Vajdaságban először tartottak laktációs képzést magyar nyelven. A pályázaton nyert pénz a projektum megvalósulásának felére volt elegendő, egy jelentős összeggel egy amerikai cégnek programozóként dolgozó apuka és munkatársai járultak hozzá, a fennmaradó részt pedig Magyarkanizsa Önkormányzata teremtette elő. A képzésen gyermekorvosok és nővérek vettek részt Versecről, Temerinből, Szabadkáról, Zentáról és Magyarkanizsáról.

— Februárban tisztújító közgyűlést tartottunk, melyen tagjaink újabb négy évre szavaztak nekem bizalmat. Szívesen átadtam volna a helyem másnak, a háttérből támogatva az új elnököt. Lehet, hogy a fiatalabb korosztályhoz tartozók más szemszögből látnák azt, hogy egyesületünknek mire van szüksége, és hogyan lehetne ezt a tevékenységet folytatni. Továbbra is a lehető legjobb tudásom szerint próbálom vezetni az egyesületet, munkánkat a célcsoportunknak leginkább megfelelő mederbe próbálom terelni, és minden lehetőséget megragadok, amely egyesületünk számára fontos lehet. Óriási segítség, hogy bizonyos feladatokat egy ügyes és önálló csapat végez el. A Baba-mama Klubon kívül kézművescsoportunk is van, mely a hajdújárási és a királyhalmi iskolában tart foglalkozásokat.

Decemberben megszervezték a nagy sikerű babamászó versenyt és a kismotorfutamot, néhány hete pedig csatlakoztak a magyarországi Három Királyfi, Három Királylány mozgalom által szervezett országos gyermekemelési rekorddöntési kísérlethez.

A kirándulások iránt óriási érdeklődés nyilvánul meg. A hagyományos kerékpártúra ezúttal Horgos felé veszi az irányt, júniusban pedig Kőröshegyre, Badacsonyra és Fonyódra is szerveznek autóbuszos utazást. Júliusban háromnapos erdélyi kirándulás szerepel a programban: Déva, Gyulafehérvár, Vajdahunyadvár és Kolozsvár nevezetességeit tekintik meg. Végezetül az elnök asszony megjegyezte, hogy Magyarországról afelől érdeklődtek, hogy ők, mint a családszervezetek képviselői, miért nincsenek jelen a külhoni magyar gyerekek éve alkalmából szervezett babacsomagosztáson. Sajnálattal állapította meg, hogy erről senki sem értesítette őket, de bízik benne, hogy hamarosan nálunk is felismerik a családszervezetek fontosságát, és ők is meghívást kapnak a hasonló jellegű eseményekre. Magyarországon a Nagycsaládosok Országos Egyesülete minden ilyen rendezvényen jelen van, hiszen ezek a szervezetek rengeteget tudnak tenni a családokért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..