home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szívükben-lelkükben hazavisznek valamit Szabadkáról
Fehér Márta
2020.03.20.
LXXV. évf. 11. szám
Szívükben-lelkükben hazavisznek valamit Szabadkáról

Már lehet nevezni a Szabadkai Félmaratonra, melyet augusztus 30-án rendeznek meg a város szecessziós építészeti örökségének népszerűsítése céljából. A belgrádi maraton után ez a második legtömegesebb utcai futóverseny Szerbiában, és a második legtöbb külföldi futóval büszkélkedhet. Tavaly 250-en érkeztek az országhatáron túlról.

— Nagyon sokan nem értik, hogy én ezt nem magam miatt csinálom, nem azért csinálom, mert én futó vagyok, hanem azért, mert ez egy hatalmas pluszt ad a városnak. Minden versenyen részt veszek, ezen nem, éppen azért, mert ez a szabadkaiakért és Szabadkáért van — mondja Pásztor Bálint a szervezőbizottság tagjaként. — Hat éve futok, ám nem tartozom azok közé, akik a futás kapcsán szoktak „hittéríteni”. Azt szoktam mondani, hogy mindenki eldönti, hogy a saját maga és az egészsége szempontjából mi az, ami megfelel neki, és van-e szüksége valamiféle mozgásformára. Az én életembe két dolgot hozott a futás: egyrészt azt, hogy közben jókat lehet gondolkodni, ez az én énidőm. A másik pedig, hogy aránylag sok városban megfordultam, versenyeken vettem részt, és az ott szerzett tapasztalatokat próbálom kamatoztatni, illetve a társaimmal együtt megvalósítani a Szabadkai Félmaratonon. Egyre inkább a szabadkaiak is magukénak érzik ezt a versenyt, ezáltal egyre több szurkoló lesz a város utcáin.

A kizárólagos szervező a Horizont Sportegyesület, viszont évről évre több a partner és a támogató.

— A város kezdettől fogva mellettünk áll, és ez azért fontos, mert lehetővé teszi azt, hogy a különféle közintézmények, közvállalatok is a partnereink legyenek, és mindez emeli a Szabadkai Félmaraton színvonalát, hozzásegít ahhoz, hogy a versenyzők jól érezhessék magukat Szabadkán és magán a versenyen. Nagyon jó az együttműködésünk a város idegenforgalmi szervezetével, egy ideje már gondolkodtunk azon, hogy valamilyen kedvezményes csomagokat kínáljunk fel a nem helyi futóknak a szállás tekintetében. Az, amiben mi a kedvükben tudunk járni, hogy a tavalyi évben például ingyen lehetett látogatni a zsinagógát, az állatkertet, díjmentesen lehetett utazni a városi buszjáratokon, és a különféle éttermekben, kávézókban kedvezményekre számíthattak azok, akik felmutatták a rajtszámukat. Ezek a szolgáltatások folyamatosan bővülni fognak.

Augusztus közepéig lehet nevezni a Szabadkai Félmaraton kétnyelvű honlapján (www.subotickipolumaraton.com) 5, 10 és 21 km-es távra.

— 1200, 1300 és 1600 dinár jelen pillanatban a nevezési díj, ám ahogy az összes futóverseny esetében lenni szokott, az idő múlásával az összeg nő. Tartalmazza a verseny pólóját, a teljesítés esetén a befutóérmet, a frissítőpontok kínálatát és a szervezők ajándékát. Tavaly ez utóbbi a félmaratont lefutók számára névre szóló bögre volt, a kisebb távot teljesítők más ajándékban részesültek. Ezt azért emelem ki, és azért mondom ilyen büszkén, mert a nálunk sokkal nagyobb, évtizedes múltra visszatekintő, több tízezer embert megmozgató versenyeken sem fordul elő, hogy névre szóló ajándékot kapjanak a versenyzők. Nagyon megnövekedett tavaly a futóink száma, megdupláztuk a tavalyelőtti és megtripláztuk az első félmaraton indulóihoz képest.

Az idén szakaszos rajt lesz, vagyis 10 órakor indul a félmaraton, negyed 11-kor pedig az 5 és a 10 km-es verseny.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..