home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szívfohászok a lourdes-i Szűzanyához
Kőművesné Nyáry Márta
2020.03.07.
LXXV. évf. 9. szám
Szívfohászok a lourdes-i Szűzanyához

1858 februárjában a franciaországi Lourdes-ben tizennyolcszor mutatta meg magát Szűz Mária a tizennégy éves pásztorlánynak, Bernadettnek. A katolikus hívek kilenc napig tartó imádkozással emlékeztek meg a jelenésekről.

Szajánban a Szent István Kolping Család adott helyet az ájtatosságnak, melyen tizennégy személy vett részt. Az imádkozás a Domonkos Erzsébet tulajdonában levő imakönyvből történt, melynek első oldala egy szép emlékű Mária-tisztelőről szól: „Palatinus Pálné, 1930. Március 28., Szaján, Kertész József nyomtatása, Budapest.”

A közös fohászokat nevezhetnénk szívfohászoknak is, mert mindenki szívből imádkozott, énekelt és könyörgött Szűz Máriához. Ezek nemcsak személyes fohászok voltak, hanem Szajánért, a falu lakosságának a méltó megbecsüléséért, munkájáért és az emberek megtéréséért, Istenbe vetett hitükért is szólt az ima:

„Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus neve,
Áldassék Mária földön és mennyekbe,
Szeretettől lángol mi szivünk élete,
Jertek, oh, bűnösök, boruljunk elébe.”
(A Gyulladozik szívem című ének első strófája)
 

Az ájtatosságok végén Kapusi Soós Piroska lourdes-i szentelt vizet hozott, mellyel a jelenlevők megszentelték magukat, ami mindenki számára nagy öröm volt.

A lourdes-i kilenced nagymisével zárult, melyet ft. Király Tibor mutatott be.

A szívfohászokban részt vevő asszonyok fehér virággal és tizennyolc égő gyertyával díszítették fel a Szent István király templom Szűz Mária-oltárát.


A nyitóképen a szajáni Szent István király templom (Commons.wikimedia.org)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..