home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sziverszk elfoglalásáról tettek bejelentést a luhanszki szakadárok
2022.07.19.
LXXVII. évf. 28. szám
Sziverszk elfoglalásáról tettek bejelentést a luhanszki szakadárok

A luhanszki szakadárok bejelentést tettek hétfőn Sziverszk város elfoglalásáról, miközben az orosz védelmi miniszter az orosz erők elsőrendű feladatának nevezte a polgári célpontokat támadó, nagy hatótávolságú ukrán fegyverek megsemmisítését.

Vitalij Kiszeljov, a luhanszki — Moszkva-barát — szakadár „népköztársaság” belügyminiszter-helyettese az orosz Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva bejelentette, hogy Sziverszk teljes egészében a luhanszki erők ellenőrzése alá került. Kifejezte reményét, hogy néhány napon belül a Bahmuttól 15 kilométerre fekvő Szoledart is sikerül elfoglalni. Beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők ezen a településen közigazgatási épületeket aknáztak alá.


Fotó: Unian in English/ Facebook

Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese ugyanezen a tévécsatornán azt mondta, hogy a szakadár erők félig bekerítették Avdijivkát, és két helyen elzárták a város és Kosztyantyinivka közötti utat. Mint mondta, hídfőállást készítenek elő ahhoz, hogy megkezdjék a köztársaság területének „teljes felszabadítását”. Baszurin a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a Donyec-medence területének „teljes felszabadítása” az idén befejeződik. Konkrétabb dátumot nem nevezett meg. Vasárnapi bejelentés szerint a két délnyugat-ukrajnai szakadár entitás fegyveresei orosz tűztámogatással eddig 253 települést „szabadítottak fel” a Donyecki Népköztársaság területén.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentésben egyebek között 250 külföldi zsoldos, 60 ukrán „nacionalista” és 2 Mi—8-as helikopter megsemmisítéséről számolt be. A külföldi fegyvereseket a tábornok szerint Kosztyantyinivka faluban érte csapás. Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 257 repülőgépet, 142 helikoptert, 1564 drónt, 356 légvédelmi rakétarendszert, 4099 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 759 rakéta-sorozatvetőt, 3157 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4392 speciális katonai járművet veszítettek.

Moszkva feltételei teljesen mások lesznek, ha újraindulnak az orosz—ukrán tárgyalások — jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó újságíróknak hétfőn. Emlékeztetett rá, hogy a kétoldalú tárgyalásokat a bucsai incidens után függesztették fel, miután március végén a küldöttek „elvi megállapodásra” jutottak az isztambuli tárgyalásokon. Mint mondta, ezután az ukrán delegáció „nem tartott és nem is tart fenn semmilyen kapcsolatot” Oroszországgal. Az orosz és az ukrán küldöttség legutóbb március végén találkozott Isztambulban, majd a megbeszélések online formában folytatódtak. Májusban Moszkva közölte, hogy Kijev befagyasztotta a tárgyalásokat, és úgy döntött, hogy visszalép az isztambuli megállapodásoktól.


Vlagyimir Putyin (fotó: Tanjug/ AP/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

Oroszország nem fog évtizedekre visszaesni és elszigetelten fejlődni az ellene bevezetett korlátozások miatt — jelentette ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a stratégiai fejlesztési és nemzeti projektumok tanácsának ülésén, Moszkvában. Putyin szerint a mai világban „lehetetlen mindent körzővel körülrajzolni és hatalmas kerítéssel körülzárni”. Mint mondta, Oroszország nehézségei mértékének tudatában, átgondoltan kíván új megoldásokat keresni, és a meglévő technológiai eredményeire fog támaszkodni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn beterjesztette a parlament elé azt a javaslatot, hogy Ivan Bakanovot menesszék az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) éléről — hozta nyilvánosságra Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A dokumentum már elérhető a törvényhozás hivatalos honlapján is. Eszerint az indítványt a parlament plenáris ülésén Fegyir Venyiszlavszkij, az alkotmánybíróságnak az államfő által delegált tagja fogja ismertetni. Zseleznyak közlése szerint a következő plenáris ülésen Bakanov menesztésének kérdése az első napirendi pont lesz.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5629 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román—magyar szakaszon belépők közül pedig 4851-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel. Vonattal 144 ember — köztük 52 gyerek — érkezett az ukrajnai háború elől menekülve.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..