home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Sziveri 60/25
Kónya-Kovács Otília
2015.04.08.
LXX. évf. 14. szám
Sziveri 60/25

Sziveri János költőre emlékeztek a róla elnevezett művészeti színpad szervezésében Muzslyán. Az egyesület tagjai minden évben a névadó születésnapjához legközelebb eső hétvégére időzítik a programot.

Sziveri János tisztelői a családi háznál gyülekeztek, és megkoszorúzták az emléktáblát. Elsőként N. Czirok Ferenc olvasott fel egy Sziveri-verset, majd Beszédes István költő, író, a zEtna kiadó főszerkesztője mondott méltatást.

— Ez itt most a Sziveri 60/25. Az emlékezésben lassan megfogyatkozik a közvetlen, egyre több lesz benne a közvetett tanú, az életmű utóéletére, a hatásokra vonatkozó emlékezés, és következik majd az emlékezés utóélete is, az emlékezetre és egyszer majd az emlékezőkre való emlékezés. Így magyarázom azt, hogy most én emlékezem, aki ha összefutott is egyszer Sziveri Jánossal, az elmúlt két és fél évtizedben sokkal többször találkozott az ő barátaival, tisztelőivel, akik még magukban hordozzák azt a melegséget, amelyet az ő korpusza sugárzott. Megálltam, áthaladtam a történetből ismert küzdőtereken, ahol csatát nyert vagy háborút vesztett, ültem régi lakomák asztalai mellett, üres és újratöltött poharak között, rendszeresen felidéződtek bennem versei, a kíméletlen vanitasköltészet, és megpróbáltam rekonstruálni ezt a lekésett barátságot. A kánonon kívüli élettérben az emberi tartásának, a költői szellemének felidézése mindig jó ellenszernek bizonyult a gondolat- és alkotói szabadságot korlátozó, kényelmet ígérő kompromisszumok kísértésével szemben — mondta Beszédes István.

A program folytatásában Csík Mónika író, költő megnyitotta a két helybeli fényképész, Deák Róbert és Sándor Róbert fotóiból összeállított tárlatot. Deák Róbert egy norvégiai utazás pillanatfelvételeit, természetfotóit osztotta meg a közönséggel, Sándor Róbert pedig inkább urbánus fényképekkel mutatkozott be. A szerbiai, montenegrói fotók mellett prágai képek is bekerültek a válogatásba.

A rendezvényt irodalmi est, a Sikoly-szerzők bemutatkozása zárta. Az eseményen a moderátor szerepében Csík Mónika beszélgetett az alkotókkal: N. Czirok Ferenccel, Szabó Palócz Attilával, Szögi Csabával, Sándor Zoltánnal, Beszédes Istvánnal és Kovács Jolánkával. Az est külön színfoltja a hangulatos muzsikabetét volt, melyet Bába Zoltán nagybecskereki irodalmár adott elő görbekürtön és fuvolán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..