home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szivárvány
Szilágyi Edit
2012.06.27.
LXVII. évf. 26. szám
Szivárvány

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szivárvány festőcsoportja június 9-én a Panoráma étteremben. A rendezvényre meghívott vendégek, a művészet szerelmesei (azon belül is a festészeté), ismerősök és közeli barátok, mintegy százan érkeztek.A k...

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szivárvány festőcsoportja június 9-én a Panoráma étteremben. A rendezvényre meghívott vendégek, a művészet szerelmesei (azon belül is a festészeté), ismerősök és közeli barátok, mintegy százan érkeztek.
A kezdetek valamikor a kilencvenes évek végére, az 1997. évre nyúlnak vissza. Akkor Sípos Tibor óbecsei festő galériájában gyűlt össze, a közös festés reményében, mestere felügyeletével egy igen lelkes csapat. Ismerkedtek a színekkel, a technikákkal. Öt évvel később már a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szivárvány festőcsoport tagjaiként kezdték, illetve folytatták a munkát és a tanulást. Az idő telt-múlt, és változott, amint a tagság és az elnökök személye is. Holló Katalin nyugalmazott óvónő nyolc éven át volt elnök, és nem hagyta lankadni a lendületet. Tót Kása Piroska két éve áll a csapat élén. Mintegy 120 amatőr festő volt az elmúlt tíz évben a csoport tagja Törökbecséről, Péterrévéről, Rumáról, Temerinből, Bácsföldvárról, Kúláról, Magyarkanizsáról, Adáról, Zentáról, Belgrádból, és természetesen Óbecséről. Manapság harminc aktív tagot számlál a csapat. A szombatokat jelölte ki a festészet napjának. Nyáron festőtáborokban vesz részt, járja a tájat, majd azok színpompáját alkotásaira vetíti. A Kézimunka-kedvelők Szövetségének kiállításain és a MIRK-en is több kitüntetésben részesült már a csoport.
A jubileum kiállítás-megnyitóval kezdődött a Kör galériában, ahol az érdeklődők a Szivárvány festői munkáinak alkalmi kiállítását tekinthették meg. Utána séta következett a városközpontban. Ferenc Edvin, a Petőfi KK alelnökének vezetésével megcsodálták a belvárosi Nagyboldogasszony katolikus templomot és Than Mórnak, a város szülöttjének a híres festményeit, valamint a pravoszláv templomot, Uros Predić remekbeszabott műveivel. Látták az Erdőtelepítők parkját, majd visszakanyarodtak az étterembe, ahol Tót Kása Piroska, a Kultúrkör elnökségének tagja és a festőcsoport vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Kitért az elmúlt tíz év fontosabb eseményeire, a tagság műveiből összeállított mintegy 140 kiállításra és a folytatás reményére. Az est fényét a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör énekesén, illetve táncosain kívül a Harmónia zenekar is emelte, sőt a kitűnő hangulathoz a tombola is hozzájárult.
Az esemény végére hangzott el az ígéret: tíz év múlva ismét jubileumi ünnep lesz, addig viszont dolgoznak, barátkoznak, kiállítanak, együtt örülnek egymás sikerének.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..