home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Színvonalas munka kevés pénzből
Zséli Ágnes
2016.01.25.
LXXI. évf. 3. szám
Színvonalas munka kevés pénzből

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben nagy erőbevetéssel folynak a tevékenységek. Miután az egyesület tíz évre visszakapta az épületének bérleti jogát, a helyi közösség háromszázezer dinárból felújította a kisebb objektumot. A helyi járulékból havonta 1%-ot, vagyis 22 000 dinárt hagytak jóvá az egyesületnek, ez az összeg azonban nem elegendő a zökkenőmentes munkához.

— Az épületet négy évig egy másik egyesület használta. Ez alatt az idő alatt adósságok halmozódtak fel, melyeket az önkormányzat segítségével december 31-én sikerült kifizetni — mondta Ilia László, az egyesület titkára. — A helyi járulékból eddig is részesültünk, ezt az összeget a művelődési programok megvalósítására költjük. Azt is tudni kell, hogy az épületet úgy kaptuk el, hogy a karbantartásról, a kommunális költségekről nekünk kell gondoskodnunk. Így akár azt is kijelenthetjük, hogy hátrányosabb helyzetben vagyunk azokkal szemben, akik nem kaptak épületet. A fűtési időszakban általában nagy gondok vannak, de reméljük, az év végéig törleszteni tudjuk az adósságunkat, és zökkenőmentes lesz a munka.

Babó Julianna, az egyesület elnöke hangsúlyozta, az idén sem maradnak el az alkalmi és a hagyományos műsorok, melyek közé például a Szent György-napi vigadalom, a Szent István-napi bográcsos főzőverseny és a sikeres Ricsaj népművészeti találkozó tartozik. 

A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület kétszáz tagot számlál. Az épületben működik a CMH-iroda és a Teleház, itt dolgozik a Bokréta kézimunkacsoport, az irodalmi szakkörök, a színjátszó csoport és az énekkarok meg táncegyesületek, mint a Csalogató, a Hajdina, az Aprókák, a Villő, valamint a Parapács. Az egyesület munkájához a községi költségvetésből 400 000 dinárt hagytak jóvá, de ez korántsem elegendő a már hagyományos rendezvények megszervezéséhez. A hiányzó összeget pályázatokból igyekeznek pótolni.

A Telekunyhó, melynek fő feladata a számítógépes tanfolyamok szervezése és a lakosság képzése, 2001-ben jött létre.  

— 2008-ban az egyesület ECDL-vizsgaközponttá vált, 2010-ben pedig Tehetségponttá nyilvánították. 2011-ben már GCL-vizsgákat is szerveztek. Az utóbbi években a Telekunyhónak drámaszakköre is van, és a tagok fellépnek a helyi rendezvényeken — mondta Báló Tibor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..