home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Színszótárunk rejtett titkai
Gyurkovics Virág
2015.11.15.
LXX. évf. 45. szám
Színszótárunk rejtett titkai

Jóllehet a színszimbolika, a pszichológia és a kultúra az egyes színeket konkrét jelentésekkel ruházza fel, mégsem érvényesek ezek az általánosítások minden személyre vonatkoztatva. Valójában mindenkinek egyéni színszótára van. Ezért tapasztaljuk azt, hogy míg az egyik szín valakiben jó hangulatot kelt, a másik számára talán semleges, vagy éppen kellemetlen érzésekkel párosul. Nem is gondolnánk, hogy színszótárunk mennyi összefüggésre deríthet fényt.

Pedig ha ennek tudatában vagyunk, segítségével odafigyelhetünk a minket körülvevő színekre, és tudatosabban alkalmazhatjuk a pozitív, illetve mellőzhetjük a negatív hatásokat környezetünkben.

A művészetterápia egy viszonylag fiatal, ezért vidékünkön még kevésbé alkalmazott módszer. Ez a művészet és a pszichológia ötvözeteként létrejött ág azonban fontos helyet tölthet be mentális egészségünk karbantartásában, hiszen annak is ideális terápia lehet, aki ódzkodik a hivatalos rendelőktől, lélekbúvároktól, egyszersmind szeretne többet tudni bensőjéről, jobban megismerni önmagát.

De lássuk, miből is áll ez a metódus. Nem, a kifogások most nem szükségesek. Nem kell „tudni” rajzolni ahhoz, hogy értékelhető alkotások szülessenek. Ezeknél a feladatoknál ugyanis egészen más szempontok alapján elemzik ki a munkákat. Márpedig ceruzát ragadni mindenki tud, és minden bizonnyal a színekkel kapcsolatban is táplálunk annyira konkrét érzelmeket, hogy bátran nyúljunk hozzájuk egy-egy feladat kapcsán.

Az alkotóképesség mindenkiben ott rejtőzik. A színek, különféle eszközök és technikák bárkiből előhívják a kreativitást.

Ezek után már csak az őszinteséget és a nyitottságot kell beletenni a munkánkba ahhoz, hogy a képi ábrázolás által úgy fejezzük ki önmagunkat, mint egy gyermek, akinek rajzkészségét még nem zavarta össze külső visszajelzések okozta aggodalom, és önfeledten tud alkotni, ha azt kérik tőle, rajzban fejezze ki pillanatnyi érzelmeit.

Az egyéni színteszt során a művészetterapeuta segítségével személyre szabott színszótárat állapítunk meg.

A színek bizonyos érzésekhez, érzelmekhez, fogalmakhoz kapcsolódnak bennünk. Ahhoz azonban, hogy a szimbólumok gazdag és sokrétű világa felfedje magát előttünk, mélyen bele kell ásnunk magunkat az értelmezésbe.

A teszt tizenkilenc, előre meghatározott színes ceruza használatával, hét lépésben segít ennek a szimbolikának a megfejtésében. A lépések során nemcsak az egy-egy színnel kapcsolatos érzelmeinkkel, hanem a bennünket pillanatnyilag foglalkoztató kérdésekkel, személyiségünkkel és az egész életutunkkal is szembesülünk. Ösztönös színhasználatunk arra is utalhat, milyen a gondolkodásunk, a logikánk, és a fogalomtársítások is új értelmet nyerhetnek. A végeredményként elénk tárt gazdag szimbólumrendszert önismereti kincsestárként is használhatjuk, melyből számos összefüggést ismerhetünk meg, s ezáltal segíthet jobban megérteni önmagunkat.

Persze ahhoz, hogy mindezek a rajzok ilyen beszédesek legyenek számunkra, szükség van arra a személyre is, aki ezekből olvasni tud, aki a feladatok elvégzése után átlátja, mire kell odafigyelni, hogy a palettánk szimbólumrendszerré álljon össze.

A rajzolás csoportban megvalósuló egyéni munka, ám senkinek sem kell attól tartania, hogy a csoporton belül fel kell fednie legbelsőbb titkait, hiszen a színtesztet megbeszélés szerinti egyéni foglalkozáson értékelik ki. A négyszemközti beszélgetésen a művészetterapeuta segítségével az egyén rávilágíthat az őt foglalkoztató aktuális kérdésekre, gondokra. A folyamat segít áttekinteni az életutunkat, megérteni az esetleges elakadásokat, és megmutathatja, mivel érdemes a továbbiakban foglalkoznunk, úgyhogy irányt is mutathat azoknak, akiknek életútja valamilyen kereszteződés elé érkezett.

Az így kapott lelki térképünk talán semmilyen más formában nem mutatható ki, ezért az elkészült rajzokat a későbbiekben is érdemes újra elővenni. Az alkotás folyamata, módja és az elkészült művek gazdag önismereti anyagként használhatóak, segítenek tükröt tartani elénk, egyszersmind harmonizálják és gyógyítják lelkünket. Nem beszélve arról, hogy a lelkünk is éppúgy igényli, hogy időt fordítsunk rá, ápoljuk, akárcsak a testünk.

A mindennapok rohanása közben szükségünk van rá, hogy megálljunk, kell a csend, a megnyugvás.

Lehetőséget teremteni a feszültség oldására, a rejtett érzelmeinkkel való találkozásra, önmagunk jobb megismerésére és elfogadására. A művészetterápiában mindezt könnyed módon valósíthatjuk meg, így lesz az alkotás egyszerre kikapcsolódás, önmagunkra fordított értékes idő, illetve feltöltődés is.

Az aktuális művészetterápiás képzésekről a Jobb agyféltekés rajztanfolyam Vajdaságban nevű Facebook-oldalon vagy a programok vezetőjétől, dr. Magyar Éva komplex művészetterapeutától tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..