home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Színpad a vers — téged játszik”
Tóth Lívia
2014.05.24.
LXIX. évf. 21. szám
„Színpad a vers — téged játszik”

A közönség és a zsűri részéről nem volt Dilemma, ki legyen a nyertes — Az idén is nagy érdeklődés kísérte az Énekelt Versek XIX. Zentai Fesztiválját, amely ettől az évtől a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt nemzeti jelentőségű Kárpát-medencei nagy rendezvénye.

A versenyprogramban tíz szólista és együttes lépett fel Keszthelyről, Kolozsvárról, Budapestről, Csanádapácáról, Kecskemétről, Sepsiszentgyörgyről, Szabadkáról és Zentáról, a gálaműsorban a negyvenöt éves Kaláka együttes a nyolcvanöt éves Kányádi Sándor költőt köszöntötte.

A rendezvény 1995-ben a zentai Zyntharew együttes és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésére jött létre a budapesti Kaláka együttes nagyfokú szakmai támogatásával. Az ötletgazdák elképzelése, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz lírai anyanyelvünket, a költészetet, úgy látszik, teljes mértékben megvalósult, hiszen a kiírás hatására immár egyre több ifjú próbálkozik versek megzenésítésével. A dalnokok megmérettetését ebben az évben olyan „formáció” nyerte, amelynek két tagja középiskolás, és a második helyen végzett együttes tagjai is zömében a szabadkai Zeneiskola tanulói.

A versenyprogramban való részvétel feltétele, hogy a jelentkezők műsorán legalább három megzenésített vers szerepeljen, amely közül az egyiket mindig a szervezők határozzák meg. Így az elmúlt időszakban a fellépők a vajdasági magyar költők több nagyszerű alkotását ismerhették meg. Mivel a fesztivál minden évben kapcsolódik valamilyen évfordulóhoz is, az ideit a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a Zentai Önkormányzat és a budapesti székhelyű Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület közreműködésével Sziveri János születésének hatvanadik évfordulója és a Külhoni magyar felsősök éve program jegyében szervezte meg. A kötelező feladat Terék Anna Sinkó-díjas költő sziverivers című költeményének a megzenésítése volt. Említésre méltó, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet erre az alkalomra jelentette meg Sziveri János Pasztorál című verseskötetét is. A kiadványt Benes József Munkácsy-díjas képzőművész grafikái és CD-melléklet gazdagítja, amelyen a versek a szerző előadásában hallhatóak.

A kor kihívásainak megfelelve

A zsűri — Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest), Skorutyák Veronika, az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője (Újvidék), Szögi Csaba író, költő (Zenta), Terék Anna költő (Topolya) és Verebes Ernő zeneszerző-költő (Zenta) — a következő döntést hozta: a zentai Dilemma együttes közönségdíjas lett, az intenzív színpadi jelenlétért a kolozsvári Hangszóró együttes, az egyedi és példamutató gitáros-énekes előadói stílusért a budapesti Jenei Szilveszter, a kötelező vers legjobb megzenésítéséért pedig a kecskeméti Resti Kornél együttes kapott különdíjat.

A harmadik helyet a csanádapácai Live Coals együttesnek, a másodikat a szabadkai Varga Dávid Quintetnek ítélték oda, a dobogó legfelső fokára pedig a zentai Dilemma együttes (Antóczi Dorottya, Kormányos Gergő és Balog Virág László Mózes) állhatott fel.

Radványi Balázs értékelésében feltette a kérdést: van-e a kor kihívásainak megfelelő dal?

— Megállapíthatom, a jórészt fiatal versenyzők jobbnál jobb új dalokat írnak a kortárs költők verseire. A kötelező vers valóban nem volt könnyű, megzenésítése igényelt egy kis gyakorlatot az előadók részéről. Szerintem azoknak volt igazuk, akik a vers meghatározó, kemény igéibe kapaszkodtak. Tragikus, felnőtt vers, méltó a felnőtt korú fesztiválhoz. Kárpáti Kamil költő egy mondását idézném: színpad a vers — téged játszik. Összegzésül elmondhatom, van az a bor, az a legény és leány, van az a dal, amely a kor kihívásainak kitűnően, jól vagy dicséretesen megfelel. Ezt érzékeltetik a díjak.

Kányádi Sándort köszöntötték

Az Énekelt Versek XIX. Zentai Fesztiválja gálaműsorának kezdetén Lovas Ildikó Sziveri-díjas író, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális tanácsosa köszöntötte az egybegyűlteket, és örömét fejezte ki, hogy az eseményből ilyen hatalmas ünnepet sikerült varázsolni, ami a költőket a méltán megérdemelt figyelem fókuszába helyezi.

Terék Anna költővel, az idei rendezvény díszvendégével Gruik Ibolya, a Magyar Szó újságírója beszélgetett. A zentai önkormányzat nevében Ceglédi Rudolf polgármester és Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja köszöntötte a negyvenöt éve tevékenykedő Kaláka együttest és Kányádi Sándor költőt, aki május 10-én töltötte be a 85. életévét.

Kányádi Sándor vallja, mindenhol otthon érzi magát, ahol magyarul beszélnek, hiszen a hazája addig terjed, ameddig a magyar nyelv. A közönségnek néhány mondatban ecsetelte az önirónia fontosságát, valamint a magyar nemzet célját. Az utóbbit abban látja, hogy az Isten által számunkra kiválasztott nyelvet éltessük és továbbvigyük.

A négy és fél évtizede muzsikáló Kaláka együttest és a költőt igaz barátság, valamint számos közös munka köti össze. Kaláka-koncert már szinte elképzelhetetlen Kányádi-dal nélkül.

A Valaki jár a fák hegyén című Kányádi-összeállítást a jelenlévők nagy szeretettel fogadták. A különleges élményt még maradandóbbá tette, hogy a műsorban néhány verset maga a költő mondott el.   

A Szerbiában uralkodó rendkívüli helyzet az Énekelt Versek XIX. Zentai Fesztiválját is beárnyékolta, a szervezők az eseménysorozat több kísérőrendezvényét lemondták.   

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..